Dobó Kata: Irigykedés helyett emelnünk kéne egymást

„Nem tudok azonosulni azzal, aki elnyom másokat, nem pedig magára koncentrálva szeretne a legjobb lenni valamiben” - mondta az InStyle magazinnak adott interjújában Dobó Kata, aki idén új szerepben debütál: a júniusi Magyar Mozgókép Fesztivál zsűritagja lesz. A színész-rendező úgy látja, a magyar film világában egyre több rendkívül tehetséges női rendező és producer tűnik fel, és fontosnak tartja, hogy a szakmán belül tiszteljék és támogassák egymást.

Dobó Katát hatalmas megtiszteltetés érte: 2023-ban a Magyar Mozgókép Díjakat odaítélő zsűri tagja lett. A San Diegó-i Nemzetközi Gyerekfilmfesztiválon az El a kezekkel a Papámtól! című filmjéért kitüntetett rendező úgy látja, egy díj odaítélésekor a szakmai színvonal mellett a nézőre gyakorolt hatás a legfontosabb. „A lényeg, hogy az alkotások elgondolkoztassanak minket, és reflektáljunk általuk a saját életünkre, világunkra. Azt vettem észre, hogy akár szakmailag, akár magánemberként nézek meg egy alkotást, akkor arra vágyom, hogy hatással legyen rám az, amit láttam” - mondta el az InStyle magazinnak.

Dobó Kata hozzátette: már-már missziója, hogy a szakmán belül és az életben is a nők tiszteljék és támogassák egymást. „Szerencsére Magyarországon évről-évre kifejezetten bátor és remek alkotások készülnek, tehetséges művészeink vannak. Végre elindultunk egy olyan úton, ami üdvözlendő: a fantasztikus színésznőkön túl egyre több nagyon erős női rendező és producer van a szakmában.”

A színész-rendező optimizmusa a magánéletére is hatással van, de mint elmondta, neki is adódnak rosszabb pillanatai.  „Az esetek nagy többségében sikerül pozitívan szemlélnem a világot, de ahogyan mindenkinek, úgy nekem is vannak rossz napjaim: ezeket mindig megpróbálom kielemezni. Igyekszem rájönni, miért történhettek meg. Az ember a saját tapasztalatain keresztül tanul. De szó sincs arról, hogy mindenért magamat okolnám! Türelemmel kell fordulnunk önmagunk és persze az embertársaink felé is.”

Dobó Kata nemrég belevágott egy coach képzésbe, ugyanis nagyon érdeklik az emberi viselkedés mozgatórugói. Az irigységről és az elnyomásról például nagyon határozott a véleménye: „Ahelyett, hogy irigykednénk egymásra, amitől, megjegyzem, soha nem lesz jobb a mi életünk, és rosszabb az övék, emelnünk kellene a másikat. Az életünk akkor lesz jobb, ha teszünk érte. Nem tudok azonosulni azzal, akit az egója folyton arra sarkall, hogy elnyomjon másokat, nem pedig magára koncentrálva a legjobb legyen valamiben” - mondta el a Magyar Mozgókép Fesztivál zsűritagja.

A teljes interjú az InStyle magazin új lapszámában olvasható, amely a filmeket és a magyar filmeket, hazai alkotókat helyezi a fókuszba.

A következő hetekben az instyle.hu-n a magazin címlapsztárjai mellett további hazai hírességek mesélnek meghatározó filmélményükről. További infók: https://www.instyle.hu/instyle-nyari-lapszam-dobo-kata-esztergalyos-cecilia-161688

A fotózásról készült werkfilmet a címlapsztárokkal az alábbi linken lehet megtekinteni: https://www.youtube.com/watch?v=qsglLDz4PWg