Itt az Átjáróház teaser trailere

Hamarosan az ország összes mozijában egyszerre kel életre egy különleges világ. De szó szerint. Az Átjáróház című romantikus fantasy/vígjáték két szerelmes főhősének (Rujder Vivien és Bárnai Péter) ugyanis kicsit komolyabb akadályt kell legyőznie, mint a romantikus vígjátékokban általában szokásos: a halált.

A halott lány és a hullaházban éjjeliőrként dolgozó fiú kapcsolatának csöppet sem komor története december 8-tól lesz látható a hazai mozikban – és látható lesz az egész karácsonyi szezonban is.

Ma pedig végre lehull a lepel, és nyilvánosságra kerül a filmből néhány izgalmas snitt – az interneten is megjelent az Átjáróház első előzetese: a nézők ebből már megsejthetik, milyen játékos, különleges világot alkotott a film stábja.

Szintén ma kerül nyilvánosságra a film plakátja, amely Kenczler Marci munkája. A tervezőnek is azzal a nehéz feladattal kellett megbirkóznia, hogy egyetlen képben megmutassa: a történet ugyan szokatlan helyszínen játszódik, mégis derűs, szerethető kaland rokonszenves szereplőkkel, sok ötlettel meg poénnal.

A rendkívül szellemes filmterv Muhi András és Ferenczy Gábor producer segítségével valósult meg, a sztori Veres Attila Zsoldos Péter-díjas író/forgatókönyvíró fejéből pattant ki, a forgatást az egyik legtehetségesebb, legtöbbet foglalkoztatott fiatal magyar rendező, Madarász Isti irányította. A filmben fontos szerepet kapott Kulka János és Kútvölgyi Erzsébet, valamint játszik benne Mészáros Máté, Galla Miklós, Székely B. Miklós, Dobó Kata, Árpa Attila és a két Pamkutya is.

A színészek a forgatás során magyar produkcióban szokatlanul hosszú időt töltöttek zöldre tapétázott stúdiókban, ugyanis a nézők jó pár olyan látványelemet vagy helyszínt látnak majd a mozivásznon, ami a valóságban nem létezik és nem is létezhet: az alkotók 409 CGI-snittet vetettek be a film rendkívüli trükkjeinek megteremtéséhez. De a digitális varázslat mellett Horgas Péter látványtervezőnek is olyan feladatokat kellett megoldania, amelyeket magyar filmben valószínűleg még senkinek: az Átjáróház-ban egyszer a feje tetejére fordul a világ, és ennek ábrázolásához olyan tereket, lakásbelsőt és más helyiségeket épített a stáb, amelyet egy hatalmas gépezet forgatni tudott – ahhoz hasonlót, mint amit Christopher Nolan alkalmazott az Eredet-ben.

„Kezdettől az volt a célunk, hogy az Átjáróház szórakoztassa a nézőit: humoros, szerethető, de emellett nagyon látványos filmet igyekeztünk létrehozni és csodás érzés, hogy ebben ilyen sok nagyszerű színész működött közre. A filmünk a szerelemről szól, arról, hogy a szerelem nem ismer lehetetlent és akár leküzdhetetlennek hitt határokon is keresztüljuthat, ezért nagyon örülök, hogy éppen decemberben kerül a mozikba, mert mikor is lenne aktuálisabb a szeretetről, sőt a földöntúli szeretetről beszélni, mint a karácsonyi időszakban” – mondta Madarász Isti, a film rendezője.

Az Átjáróház a Nemzeti Filmintézet támogatásával a Focus Fox gyártásában, Muhi András és Ferenczy Gábor producerségével készült. A forgatókönyvet Veres Attila írta, az operatőr Garai Gábor volt, a látványért Horgas Péter, a jelmezekért Bárdosi Ibolya, a zenéért Pacsay Attila felelt. Casting directorként Muhi Zsófia működött közre. A főszerepeket Rujder Vivien, Bárnai Péter, Kulka János és Kútvölgyi Erzsébet alakítja, de fontos feladatot kapott Mészáros Máté, Galla Miklós, Székely B. Miklós, Bocsárszky Attila, Nagy Mari, Quitt László, Danis Lídia, és a két Pamkutya is.

A film december 8-tól látható a hazai mozikban.