DTK: Elviszlek magammal - Hevesi Krisztinával

Az ország egyik ismert és közkedvelt szexuálpszichológusát, Dr. Hevesi Krisztinát hívta beszélgetésre D. Tóth Kriszta, aki adjunktusként dolgozik az ELTE Pszichológiai Intézetében, és talán kevesen tudják, de az újságíró szakmát is ezen intézmény falai között sajátította el.  

A beszélgetés látszólag könnyednek tűnő témával, Krisztina öltözködésével kezdődik, ami pszichológiai szemmel nézve nem is annyira egyszerű, hiszen a színek alapjaiban határozzák meg az ember egész napi hangulatát.

Krisztina régebben mindig hagyott pár percet az óra elején a hallgatóknak, hogy megszokják az aznapi ruhaösszeállítását, hiszen egyáltalán nem számított hétköznapinak. „Ez akkor volt igazán érdekes, amikor még nem ismertek. Most már óriási lépéselőnyben vagyok – amit köszönök a médiának – hiszen, ha ma valaki bejelentkezik hozzám rendelésre, akkor tudja, hogy mit kap. […] Van egy olyan szabály, hogy ha valamiért van egyfajta ütközés a klienssel, és valamiért nem vagyunk egymásnak szimpatikusak, akkor nem szabad elvállalni. Nekem etéren szerencsém van, mert általában azért tudják, hogy mit vettek.”

DTK a médiaszereplések kapcsán megemlíti Krisztina újságírói végzettségét is, de ő nem is ennek, hanem úgy érzi, inkább édesapjának köszönhet sok mindent: „Nekem a legnagyobb mesterem az édesapám, aki a Műegyetemnek volt professzora, tőle nagyon sokat tanultam. Ő egy nagyon nagyon kritikus és karakteres egyéniség volt.”

Láthatóan nagy szeretettel beszél édesapjáról, aki elmondása szerint végtelenül életigenlő, nagy libidójú személy volt, az élet minden területét szerette és habzsolta, ellentétben édesanyjával, akinek az egyetlen férfi az életében a férje volt. Apukája belevetette magát a munkába, imádta az életet, ami még akkor is megmaradt benne, amikor már szobához kötött volt. Mindenben meglátta a jót, Krisztina ebből sokat tanult, de azt is megjegyezni, hogy azért rengeteg ütközésük volt egymással.

Egyke gyerekként nagyon óvták szülei mindentől, szinte burokban nőtt fel, már az elején magán óvodába adták, és ezért saját magát egy szociálisan gátolt gyerekként írja le.

Ez a mai Krisztinát nézve egészen meglepőnek tűnhet, de itt jön a képbe az öröklés és a környezet kettőssége, ami végülis meghatározza egy ember személyiségét, temperamentumát.

DTK utal a beszélgetésben Krisztina meg nem született és elvesztett testvéreire, mire ő mosolyogva férjét, Hevesi Tamást idézi, aki azon szokott nevetni, hogy: „Nagy megváltás a világnak, hogy csak egy van belőled.”

19 éves volt, amikor találkozott Tamással, aki a mai napig meg tudja lepni őt. „Imádom a humorát, illetve, hogy annyira jól tud rátekinteni dolgokra egy teljesen más perspektívából. […] természetességgel tud rácsodálkozni valamire egy teljesen más és újszerű, originális szempontból.”

Nagyon sok apró kedvesség és figyelmesség van benne, de azt is nagyon szereti a férjében, hogy egy-egy aktuális problémáját egy jól eltalált mondattal teljesen át tudja keretezni.

Szexuálpszichológusként nagyon jól tudja, mennyire nehéz fenntartani az érdeklődést egy hosszútávú kapcsolatban, de az őszinte beszélgetések nagyon sokat segítenek, náluk is. „Hazamegyek, és várom, hogy beszélgessünk, nekem ő a villámhárítóm, mert én egy nagyon puffogós valaki vagyok.” -mondja nevetve.

Persze náluk is vannak konfliktusok, Tamás például rendkívül nagy focirajongó, így Krisztina az esetek nagy többségében arra megy haza, hogy „zöld a tévé”, de mivel tudja, hogy a férjének ez mennyire fontos és mennyire szereti, ezért átkeretezte a kérdést, és bosszankodás helyett biztos pontként tekint rá.

Krisztinának mindig kell valamilyen új feladat az életben, így nemrégiben például Budavári Fülöp modellel együtt létrehoztak egy alapítványt „Együtt a bántalmazás ellen” névvel. Fülöp - akivel korábban egy tévéműsorban ismerkedtek meg, - bántalmazott fiú volt, akit a súlya miatt piszkáltak a társai. A segítségével most arra tudják felhívni a figyelmet, hogy hogyan lehet küzdeni ez ellen, és ezen keretek között tudnak egy kicsit arról is szólni, hogy mitől nem bántalmazó a szex. Krisztina is túlsúlyos gyerek volt, amelynek a háttere viszont egészen érdekes okokra vezethető vissza, ahogyan a műsorból kiderül majd.

Tapasztalata alapján majdnem mindannyian tele vagyunk lila foltokkal a psziché oldaláról, amiket remekül el tudunk rejteni, de ha valaki megnyomja ezt a lila foltot, akkor szélsőséges reakciót produkálunk. És egy szélsőséges reakció mindig gyanús, olyan értelemben is, hogy ott valamilyen sérülés vagy fájdalom húzódik meg a háttérben.

A beszélgetés folyamán Kriszta rákérdez arra, mikor és hol hallott először életeben a szexről, és arról, hogy az ember szexuális lény. Erre úgy emlékszik vissza, hogy egy kosztümös filmben találkozott először a témával, ahol a katonák leigáztak egy népet, és magukévá tették az asszonyokat, vagyis éppen pont egy szexuálisan erőszakos eset volt az első élmény. De nagyon örül annak, hogy ez nem csípődött be neki anno.

Boldog, hogy a pszichológia szerteágazó világából a szexuálpszichológiát választotta, és ha korábban nem ez választotta volna, akkor most is az szeretne lenni, mert nagyon örül, ha valakinek csak egy kicsit is tud segíteni ezen a téren.

DTK végül arra tereli a beszélgetést, hogy vajon a médiaszereplései nem rontják-e a renoméját, de ahogy ő fogalmaz: „A pszichológia egy elfogadó tudomány, és engem elfogadnak, és ezért én borzasztó hálás vagyok az egyetemnek.” Természetesen nem fogadja el egytől egyig mindenki, néha a hallgatók sem, de ez teljesen természetes. „Nem szerethet mindenki, és ez így van rendben.”

DTK: Elviszlek magammal 9. évad őszi etap 11. epizód: november 12-én 22.00 kor a Spektrum Home-on, ismétlés november 18-án 22:00-kor a Spektrum Home-on.