„Egyszer volt, hol nem volt…” – új évaddal tér vissza a Minimaxra

Az "Egyszer volt, hol nem volt..." sorozat a mai szülők számára ismerős lehet, hisz már több mint 40 éve szórakoztatva tanítja a gyerekeket. A most debütáló, legújabb évad a bennünket körülvevő tárgyakról szól és rengeteg hasznos információval gazdagítja a kicsik ismereteit.

Mindenkinek ismerős lehet a „miért” korszak, amely pár éves korban kezdődik és állítja gyakran nehéz helyzet elé a szülőket. A gyerekek szinte ezer kérdést tesznek fel a mindennapi életről, a felnőttek pedig igyekeznek mindet megválaszolni, hisz a látszólag evidens, hétköznapi használati tárgyak, mint a szemüveg, radír vagy kerékpár mögött azonban esetenként tízezer év történelem és tudás áll. Miért tartják egyesek veszélyesnek a könyveket? Ki alkotta meg a kanalat? Honnan származik a szék? Melyik évben használták az első gördeszkát? Vajon a csokoládé forradalmasította a társadalmat? Fejlődni fognak még a szemüvegek, vagy elnyerték végleges formájukat? Ezekre a lenyűgöző kérdésekre és még sok minden másra is választ kaphatunk az „Egyszer volt, hol nem volt… a tárgyak” egyes részeiben, ahol a tudás és móka garantált.

A történetmesélő szerepében most is a talpig szakállas Mester áll, aki a többi bájos szereplővel együtt meséli kicsiknek és nagyoknak a tárgyak keletkezéséről szóló érdekes történeteket – roppant szórakoztató módon. A Mester utazásai során például megkéri Arkhimédészt, magyarázza el az ikozaéder működését, amelyből a focilabda származik. De megkérdezi Blaise Pascalt is, hogyan találta fel a számológépet vagy éppen Hernán Cortést, hogy miért hozott csokoládét Európába.

A sorozat lehetőséget kínál különböző tudományágak – történelem, földrajz, fizika, természettudományok, filozófia – felfedezésére, valamint bemutatja, hogy ezek a mindenki által használt tárgyak hogyan játszottak szerepet történelmünk alakításában. A humorral átszőtt történeteken keresztül főhőseink megmutatják a gyerekeknek, milyen szórakoztató is lehet az ismeretszerzés.

A sorozat alkotói az elhangzott információkat a kis nézők életkori sajátosságaihoz igazították, így a szókincs a legkisebbek számára is könnyedén elsajátítható. Minden epizód az adott téma bevezetőjével kezdődik, majd a Mester térben, időben és tudásterületeken átívelő rendkívüli utazásra kalauzol bennünket, ahol beszélő malacokkal, fáraó futballistákkal, de még szemüveget kereső rövidlátó királyokkal is találkozhatunk!

Az „Egyszer volt, hol nem volt... a tárgyak” gyereknapon, május 26-án 19:30-kor debütál a Minimaxon, és mindennap ugyanebben az időpontban lesz látható.