A Sony Creators’ Cloud egyéni felhasználók számára is elérhetővé válik

A Sony ma jelentette be a Creators' Cloud platformjának következő generációját, amely számos alkalmazást és funkciót nyit meg olyan egyéni tartalomkészítők számára, akik szeretnék kihasználni a felhő nyújtotta hatékonyságot és lehetőségeket.

A Sony azt szeretné, ha az alkotók a felhőalapú alkalmazásokat az egyik alapvető eszközüknek tekintenék, ugyanúgy, ahogyan a fényképezőgépük is kulcsfontosságú a munkájukhoz. A hardver és a szoftver, az online és az offline közötti határok egyre inkább elmosódnak a felhő nyújtotta lehetőségeknek köszönhetően. A Creators' Cloud egy olyan egyedülálló teret hoz létre, ahol az alkotók munkájának minden aspektusa zökkenőmentesen találkozik, a készülékük pedig szerves része ennek az ökoszisztémának.

A Sony 2022 szeptemberében mutatta be a Creators' Cloudot, a professzionális és vállalati felhasználóknak szánt felhőalapú alkalmazások és szolgáltatások csomagját. A Creators' Cloud következő generációja, amely az egyéni vagy kis létszámú tartalomkészítő csapatokat célozza meg, most ugyanezzel a filozófiával, de személyre szabott alkalmazásokkal és szolgáltatásokkal érkezik a piacra. Az alkalmazáscsomagot úgy tervezték, hogy a kamerát és a felvételkészítést a felhőbe terelje, azonnali videó- és állóképfeltöltés révén, lehetővé téve a gyors szerkesztést és a több eszközről végzett más fotósokkal való együttműködést.

A tartalomkészítők egyre inkább olyan egyablakos rendszert keresnek, amely integrálja a kreatív eszközeiket, lehetővé teszi számukra, hogy megosszák tartalmaikat, és tanuljanak más szakemberektől világszerte, illetve jelentős üzleti lehetőségeket is kínáljanak. A mesterséges intelligencia által hajtott Creators' Cloud a Sony megoldása erre.

Az egyéni alkotóknak szánt Creators' Cloud platform magában foglalja a bárhonnan és bármikor elérhető felhőalapú tárhelyet, a Discovert, egy olyan közösséget, ahol az alkotók saját tartalmaikat közzétehetik, kapcsolatba léphetnek fotós társaikkal, valamint felfedezhetik a Master Cut (Beta) online videószerkesztési szolgáltatást. A független szakembereknek szánt Creators' Cloud platform magában foglalja a Creators' Appot is, amely egy tartalomátviteli alkalmazás a kameráról a felhőbe1.

Azonnal elérhető tartalom több eszközön
Mivel az alkotók igyekeznek hatékonyan és biztonságosan megtekinteni és megosztani tartalmaikat, a Creators' Cloud lehetővé teszi a Sony kamerákkal készített képek és videók átvitelét a felhőbe, hogy azonnal megtekinthessék és megoszthassák azokat a közösségükkel.

A Creators' App2 az Imaging Edge Mobile utódja, és a kamera kiterjesztéseként fog működni a felhőben tárolt tartalom3 (videó és fotó) feltöltéséhez, megtekintéséhez és kezeléséhez. A legfontosabb funkciók közé tartoznak:   

  • Fájlátvitel mobilra és felhőbe
  • Távoli kameravezérlés
  • Felhőalapú tárhely - 25 GB ingyenes felhőalapú tárhely a Sony fényképezőgépek tulajdonosai4 számára (a lista érvényes) és 5 GB ingyenes tárhely minden Sony Account fiókkal rendelkező felhasználó számára​.

Az induláskor a fájlok feltöltése a felhőalapú tárhelyre a Creators' App alkalmazáson keresztül csak az α7 IV és ZV-1F kamerák esetében lesz elérhető. A tervek szerint a kameráról a felhőbe történő közvetlen feltöltés egy későbbi időpontban lesz elérhető. A Creators' App magánszemélyek számára történő elindításával a "C3Portal App", a jelenleg a vállalatok számára biztosított felhőátjáró alkalmazás "Creators' App for enterprise" névre változik.

Alkotók közösségének létrehozása világszerte
A Discover a ma induló Creators' Cloud másik kiemelkedő funkciója. A felhasználók profilja és a kiválasztott tartalmakból álló portfólió elérhető lesz, hogy megoszthassák más szakemberek közösségével, megsokszorozva ezzel a globális kapcsolatépítési és együttműködési lehetőségeket. A Discoverben a képek és videók tartalmaznak majd információkat az operatőr tartózkodási helyéről, a kamera- és objektívmodellekről, a beállításokról, a műfajról és még sok másról, hogy megteremtsék a többi felhasználóval való csere és tanulás lehetőségét. A Discover a Creators Appon és a böngészőn keresztül lesz elérhető.

A Discover segítségével a felhasználók egy olyan elkülönített helyet kapnak, ahol bemutathatják alkotásaikat, inspirációt találhatnak és interakcióba léphetnek egymás tartalmaival. A Sony célja, hogy létrehozza a világ legnagyobb fényképezőgép-felhasználói és tartalmi közösségét.

A tartalomgyártás és az együttműködés támogatása
A Creators' Cloud vízió részeként a Sony ma bemutatja a Master Cut (Beta)5 nevű, mesterséges intelligenciával működő felhőalapú alkalmazást, amely a kamera metaadatainak felhasználásával felgyorsítja az előszerkesztést. A bevezetés napján a Master Cut (Beta) az európai térségben csak az Egyesült Királyságban lesz elérhető. A Master Cut lehetővé teszi a felhasználók számára a videótartalmak gyors, egyszerű és kiváló minőségű előszerkesztését, mielőtt azokat átvinnék egy NLE (nem lineáris szerkesztőszoftver) eszközbe. A bevezetéskor a Master Cut béta verziója ingyenesen elérhető lesz a webböngészőn keresztül, és a felhasználók visszajelzései alapján fog fejlődni.

A Master Cut (Beta) többek között a következőket tartalmazza:

  • Nagy pontosságú képstabilizálás metaadatok segítségével.
  • Csökkentett zajszint és optimalizált hangszint a hangforrások szétválasztásával.
  • Több eszközzel való hozzáférés a felhőben történő szinkronizálás révén.
  • Hasonló klipek automatikus csoportosítása képelemzéssel.

A Creators' Cloud a jövőben a felhasználói visszajelzések alapján rendszeresen új szolgáltatásokkal és funkciókkal bővül.

További információ az alábbi honlapon érhető el: https://www.sony.net/cc/

1 A Sony a Creators' App, a Cloud Storage, a Master Cut (Beta), a Ci Media Cloud és a Discover elérhetőségét fokozatosan fogja bevezetni Európában és a világ többi részén, így a szolgáltatások elérhetőségének időzítése régiónként és országonként eltérő lesz.
2 A Creators' App 2023 február végétől indul. Az időzítés régiónként és országonként változik.
3 Az induláskor a kamerákról a felhőbe történő videó- és képátvitel okostelefonokon keresztül a "Creators' App" alkalmazással és a kamera távvezérlési funkcióival kompatibilis lesz az α7 IV, ZV-1F kamerákkal. 2023 tavasza: α7R V, FX3, FX30. Az α7 IV, α7R V, FX3, FX30 szoftverfrissítést igényel.
4 A Sony kamerák teljes listája, amelyek hozzáférést biztosítanak a Creators' Cloud 25 GB ingyenes tárhelyéhez, megtalálható a Creators' App "Add Cameras" menüpontjában. További részletek az alábbi honlapon: https://www.sony.net/cca/
5 Az FX3, FX30, α1, α7R V, α7S III, α7 IV, α7C, ZV-E10, ZV-1, ZV-1F, RX100 VII és RX0 II fényképezőgépek az induláskor kompatibilisek lesznek a Master Cut (Beta) programmal. A Master Cut Beta az Egyesült Királyságban lesz elérhető az induláskor, később kerül bevezetésre Európában és a világon.