A Forbes közzétette a 2024-es kriptomilliárdosok rangsorát

A Forbes magazin közzétette a 2024-es leggazdagabb 200 milliárdosok rangsorát. A kriptovilágból is vannak képviselők közöttük. Köztük vannak technológiai vállalatok vezetői, korai befektetők a bitcoinba és ígéretes startupok alapítói. Összesen mintegy húsz milliárdos szerepel a listán, akiknek tevékenysége vagy vagyonuk kapcsolódik a kriptovalutákhoz. Megtekintheti a Mostbet app, és többet megtudhat egy nagy és megbízható fogadóirodáról, amely széles választékot kínál a sporteseményekből, és magas odds-okat nyújt a fogadóknak.

A Binance volt vezérigazgatója, Changpeng "CZ" Zhao - első helyen áll

A magazin 33 milliárd dollárra becsüli vagyonát. Ez háromszorosa annak, amit a Forbes 2023-as adatai alapján megállapítottak. Egy cikkben arról szól, hogy CZ kénytelen volt elhagyni a tőzsdéje vezetői posztját, és mintegy 200 millió dolláros bírságot fizetett, azonban ez "alig hatott rá". Emellett a Forbes jelentésében megjegyzik, hogy CZ részesedése a Binance-ban körülbelül 90%, amelyet 32,5 milliárd dollárra becsülnek. CZ már tinédzserként érdeklődést mutatott a technológia iránt. Apja egy 286-os DOS számítógépet adott neki 14 000 dollárért. Amikor Zhao 16 éves volt, már kódokat írt. Iskolái után Zhao a McGill Egyetem informatikai karára iratkozott be Montrealban. Miután megszerezte diplomáját, CZ szoftvert fejlesztett a Tokiói Tőzsde számára. Zhao 2017 nyarán indította el a Binance kriptovaluta tőzsdét Kínában. CZ-nek sikerült 15 millió dollárt vonzani az elsődleges érmeajánlat (ICO) keretében, a Binance Coin (BNB) számára. Ahhoz, hogy a világ legnagyobb kriptovaluta tőzsdéjévé váljon forgalom alapján, a cégnek mindössze 8 hónapra volt szüksége. Ebben az időszakban a Binance 200 millió dollárt keresett.

A Coinbase vezérigazgatója, Brian Armstrong - a második helyen áll

Az ő vagyonát a Forbes 11,2 milliárd dollárra becsülte (2,2 milliárd dollárral több, mint 2023-ban). Egy cikkben elhangzik, hogy Armstrong a vállalat legnagyobb egyéni részvényese, 18%-os részesedéssel.

Vagyona növekedése közvetlenül összefügg a cég piaci pozícióival. A Coinbase részvényei jelentősen emelkedtek 2023-ban. 2024-ben ez a pozíció továbbra is emelkedett, annak ellenére, hogy néhány szakértő negatív előrejelzéseket tett. A vállalatot 2012-ben alapította Brian Armstrong és Fred Ehrsam. Ehrsam és Armstrong a Reddit fórumon, a kriptovalutákról szóló részlegen ismerkedtek meg. Ehrsam, aki korábban a Goldman Sachs-nál dolgozott, kapcsolatot tudott kialakítani a Coinbase és a bankok között. 2018-ban Ehrsam abbahagyta a Coinbase operatív irányítását, mert új vállalkozásba kezdett - a Paradigm Operations nevű befektetési alapot, amely kriptostartupokra specializálódott. Azonban még mindig részt vesz a Coinbase igazgatótanácsában.

A Tether cég pénzügyi igazgatója, Giancarlo Devasini - a harmadik helyen áll

A magazin a vagyonát 9,2 milliárd dollárra becsülte. A Forbes cikkében azt is említi, hogy Devasini feltételezhetően a cég legnagyobb egyéni befektetője, 47%-os részesedéssel.

Az ő vagyonát nagymértékben a Tether mutatóinak növekedése alkotja. A cég stabilcoinja - a USDT - vezető pozíciókat foglal el a szegmensben, a piaci kapitalizációja meghaladja a 100 milliárd dollárt. Csak 2023 negyedik negyedévében a Tether nettó nyeresége 2,85 milliárd dollár volt.

Ezenkívül a rangsorban szerepelnek az alábbi személyek

 • MicroStrategy alapítója, Michael Saylor - 4,4 milliárd dollár;
 • Tether vezérigazgatója, Paolo Ardoino - 3,9 milliárd dollár;
 • Tether volt vezérigazgatója, Jean-Louis van der Velde - 3,9 milliárd dollár;
 • Ripple társalapítója, Chris Larsen - 3,2 milliárd dollár;
 • Coinbase alapítója, Fred Ehrsam - 3,2 milliárd dollár;
 • Korai Bitcoin befektető, Matthew Roszak - 3,1 milliárd dollár;
 • A Mt. Gox csődje után alapított tőzsde és a Ripple Labs társalapítója, Jed McCaleb - 2,9 milliárd dollár;
 • Gemini társalapítói és kriptoinvestorok, Cameron és Tyler Winklevoss - 2,7 milliárd dollár körül;
 • Galaxy Digital Holdings elnöke, Mike Novogratz - 2,5 milliárd dollár;
 • Tether és Bitfinex vezető tanácsadója, Stuart Hoegner - 2,5 milliárd dollár;
 • Kockázatitőke befektető és korai Bitcoin befektető, Tim Draper - 2 milliárd dollár;
 • Alchemy társalapítói, Nikil Viswanathan és Joe Lau - 1,5 milliárd dollár körül.

Ahogy láthatjuk, a lista lenyűgöző lett: körülbelül 10% -a az összes milliárdosnak valamilyen formában kapcsolódik a kriptovalutákhoz.