A Samsung bemutatja első 5K monitorát: érkezik a ViewFinity S9

Bővül a Samsung nagy felbontású monitorcsaládja a 27 colos ViewFinity S91 modellel. A CES Innovációs Díjával2 elismert 5K-s kijelző a tavaly júniusban bemutatott UHD felbontású ViewFinity S83 utódja. Az új monitor a kreatív iparágra optimalizált, grafikai és fényképezéshez szükséges eszközökkel is kompatibilis.

„Az új 5K monitorunkat úgy terveztük és fejlesztettük, hogy a kreatív szakemberek számára lebilincselő vizuális élményt nyújtson és egy igazán nagy teljesítményű eszközön alkothassanak – mondta Hoon Chung, a Samsung vizuális kijelzőkért felelős üzletágának ügyvezető alelnöke. – A ViewFinity termékcsaládunk élethű színtisztaságot és sokoldalú csatlakoztathatóságot kínál, amellyel a szakemberek lenyűgöző vizuális világokat teremthetnek.

Az új ViewFinity S9 készülék a 27 colos képernyőátmérőjének és 5K, azaz 5120x2880 képkocka felbontásának köszönhetően másfélszer akkora munkaterületet biztosít, mint más Samsung UHD monitorok, valamint kivételes kép- és szövegélesség jellemzi. A szakemberek ennek köszönhetően digitális felnagyítás nélkül dolgozhatnak ultranagy felbontású tartalmakon, 5K-ban láthatják a munkájukat és a szerkesztőeszközöket egyszerre egy képernyőn.

A ViewFinity S9 99%-os DCI-P34 színtartománnyal és 218 PPI képpontsűrűséggel telítettebb és élénkebb színeket, valamint élesebb részleteket eredményez, így nagyszerű választás lehet azoknak, akiknek elengedhetetlen a valósághű vizuális tartalom megjelenítése.  Továbbá a felhasználók a legváltozatosabb fényviszonyok között is hatékonyan dolgozhatnak a 600 nites alapértelmezett fényerőnek köszönhetően. A Samsung színkalibrációs technológiája a felhasználókat a kívánt árnyalat elérésében segíti. A gyártási folyamat során5 a monitort úgy kalibrálják, hogy már az első bekapcsolás alkalmával lenyűgöző Delta E <24 színpontosságot biztosítson.

A felhasználók okostelefonjukkal6, az intelligens kalibrációval kényelmesen testre szabhatják a monitor képernyőjét az elérni kívánt beállítások mentén, drága és bonyolult kalibrációs eszközök beszerzése nélkül. A SmartThings alkalmazásban két lehetőség között választhatnak: alap üzemmódban a képernyő fehéregyensúlyát és gammaértékeit állíthatják be egyszerűen és gyorsan, vagy használhatják a professzionális üzemmódot a színhőmérséklet, a fénysűrűség, a színtartomány és a gammaérték teljes körű ellenőrzéséhez és irányításához. A felhasználók egyszerűen, az okostelefon kameráját a ViewFinity S9 monitorra irányítva indíthatják el a folyamatot, majd a kalibrálás után megkapják az elvégzett beállítások és a Delta E színpontosság részleteit tartalmazó jelentést.

A ViewFinity S9 Intelligens Szemkímélő funkciójának7 köszönhetően a monitor akár még hosszabb használat esetén is kevésbé fárasztja a felhasználó szemét. A matt kijelző korlátozza a fényvisszaverődést és a tükröződést, hogy minimalizálja a munka közbeni zavaró tényezőket.

A fejlesztők olyan, a képi megjelenítést fokozó funkciókkal látták el az 5K-s monitort, amelyek megkönnyíthetik a kreatív szakemberek munkáját.

A Mac és Windows felhasználók többféleképpen csatlakoztathatják eszközeiket, a ViewFinity S9 monitoron USB-C, Thunderbolt 4 és mini DisplayPort bemenet is található. A Thunderbolt 4 csatlakozási lehetőség által pedig az akár 90W teljesítményű eszközök is feltölthetők, a tartalmak pedig 40 Gbps adatátviteli sebességgel továbbíthatók.8

A monitor beépített 4K felbontású SlimFit kamerával érkezik, amely pogo pinnel, további kábelek vagy eszközök nélkül csatlakoztatható. A kamera nagy felbontása videóhívásokhoz is kristálytiszta képminőséget biztosíthat, olyan alkalmazásokban, mint például a Google Meet. A kamera a monitor szögének megfelelően dönthető, az automatikus keretezés funkciónak9 köszönhetően a felhasználó minden helyzetben, akár helyzetváltoztatás közben is látható marad a partnerek számára.

A ViewFinity S9 karcsú, fémszerkezetű kialakítása szinte bármilyen környezethez illik. A készülék ergonomikus kialakítása a felhasználók kényelmét, és ezáltal hatékonyságát is szolgálja. Az állítható magasságú állvány a felhasználó szemmagassághoz igazodik, a képernyő a nézőszögnek megfelelően dönthető. A képernyő 90 fokban elforgatható, így a felhasználók kevesebb görgetéssel olvashatják a hosszabb dokumentumokat is. A VESA-állvány kompatibilitással a felhasználók helyet takaríthatnak meg, így az asztalok nem lesznek zsúfoltak.

A készüléken elérhető SmartTV alkalmazások magával ragadó televíziós élményt nyújtanak a felhasználók számára, ha a munka után kikapcsolódásra vágynak. A legnépszerűbb streaming szolgáltatásokhoz és műsorokhoz azonnal, asztali számítógép nélkül is hozzáférhetnek, a beépített hangszórók Adaptív Hang+ funkciója automatikusan optimalizálja a zajszintet, a távirányítónak köszönhetően a monitor egyaránt alkalmas munkára és szórakozásra.

A ViewFinity S9 monitor 2023. augusztus 7-én 10 órától előrendelhető Magyarországon, kedvezményes 499 000 forintos áron a Samsung weboldalán keresztül. Az előrendelési időszak 2023. augusztus 21. 9 óráig tart, ezt követően a monitor 599 900 forintos ajánlott fogyasztói áron megvásárolható. A vállalat nagy felbontású monitorairól és a ViewFinity termékcsaládról további információ érhető el a Samsung weboldalán.

 

S90PC

Kijelző

Képernyőméret

27 col

Panel típusa

IPS, Flat

Felbontás

5K (5120 x 2880)

Színskála

DCI-P3 99%

Fényerő (jellemző)

600 cd/m2

Frissítési ráta

60Hz

Válaszidő

5ms (GtG)

Kontrasztarány (statikusan)

1000:1

Matt kijelző

Igen

Funkciók

Kalibrálás

Intelligens kalibráció (Smart Calibration)

Intelligens Szemkímélő mód

Adaptív képalkotás / Szemkímélő mód / Villódzásmentes technológia

Kamera

4K (3,840 x 2,160), In-box

Smart TV alkalmazások

Igen

Gaming Hub szolgáltatás

Igen (Amerikai Egyesült Államok, Brazília, Dél-Korea, Franciaország, Nagy-Britannia, Kanada, Németország, Olaszország, Spanyolország)

Csatlakoztathatóság

Csatlakozók

1 Thunderbolt 4 (90W)

1 miniDP, USB-C (3DN)

Kialakítás

Talp

HAS / Pivot / Tilt

Fali tartó

100x100

 

1 S90PC modell
2 A készülék 2023-ban megkapta a CES Innovációs Díját.
3 S80PB modell
4 A színmegjelenítés az International Commission on Illumination (CIE) 1976-ban bevezetett meghatározásain alapul.
5 A színpontosságot az sRGB színskálán mérik a gyári kalibrálás során, szállítási körülmények között. Az érték a mérés környezetétől függően eltérő lehet. A gyári kalibrációs jelentést a bekapcsolt képernyő OSD beállításában megtalálható.
6 Az Intelligens kalibráció (Smart Calibration) funkció a Galaxy S10 és későbbi, Galaxy Note 10 és későbbi, Galaxy Fold, Galaxy Flip, iPhone 11 és későbbi, valamint a második generációs iPhone SE 2 és későbbi modelleken érhető el. A funkció használatához a SmartThings alkalmazás legújabb frissítése szükséges.
7 A funkció hatékonyságát a TUV tanúsítványa bizonyítja.
8 Egyes MacOS 13 operációs rendszert futtató eszközök korlátozottan kompatibilisek lehetnek.
9 Az automatikus keretezés funkció csak a gyári alkalmazás használata során működik.