Digital Transformation Index: a digitális jövő megérkezett

A Dell Technologies nemzetközi tanulmányának eredményei azt mutatják, hogy a szervezetek felgyorsították digitális átalakulási programjaikat és néhány hónap alatt olyan eredményeket értek el, amelyekhez korábban évekre lett volna szükség. A 2020-as Dell Technologies Digital Transformation Index (DT Index) az első nemzetközi felmérések egyike, amely a világjárvány üzleti életre gyakorolt hatásait vizsgálja. A kutatás rávilágított, hogy idén tízből nyolc szervezet felgyorsította digitális átalakulását, 79 százalékuk pedig átdolgozta üzleti modelljét.

A kétévente frissülő DT Index azt vizsgálja, hogy világszerte hol tartanak a szervezetek digitális átalakulás útján és hogyan alakul a teljesítményük. A felmérésben 18 ország 4300 vállalatvezetője vett részt, közép- és nagyvállalatok vezetőit kérdezték igazgatói vagy felsővezetői szinten.

A digitális átalakulás megváltozott íve
A legutóbbi felmérés óta hat százalékra nőtt a digitális vezetők, (azaz a digitálisan érettnek tekinthető) száma. A digitális befogadók, a második digitálisan legérettebb csoport a két évvel ezelőtti 23 százalékról 39 százalékra bővült, amely 16 százalékos növekedést jelent. A DT Index szerint 6 százalékkal csökkent 2018-hoz képest a digitális késlekedők száma, akik a digitálisan legkevésbé érett csoport. Továbbá jelentős, 17 százalékos csökkenés történt a digitális követők számában. Ezek a szervezetek feljebb léptek a digitális befogadók vagy a digitális értékelők közé, amelyek létszáma hasonló arányban növekedett.


A grafikon megmutatja, hogy a szervezetek hol tartanak a digitális átalakulás folyamatában

„A felmérésnek köszönhetően bepillantást nyerhettünk a jövőbe, és kijelenthetjük, hogy a digitális átalakulást felgyorsító szervezetek nagyobb eséllyel lesznek sikeresek az adatok korszakában, amely a szemünk előtt bontakozik ki” – mondta Michael Dell, a Dell Technologies elnök-vezérigazgatója.  

Az átalakulás akadályai
A világjárvány világszerte felgyorsította ugyan a digitális átalakulást, de a folyamatos változás kihívást is jelent: a szervezetek 94 százaléka szembesült akadályokkal. Az idei DT Index szerint a sikeres digitális átalakulás 3 fő akadálya a következő:

  1. Adatvédelmi és kiberbiztonsági problémák (2016-ban még az 5. helyen volt)
  2. A költségvetés és a források hiánya (2016-ban az 1., 2018-ban a 2. helyen szerepelt)
  3. Nehéz megfelelő következtetéseket levonni az adatokból, és túl sok adat áll rendelkezésre (2016-hoz képest nyolc helyet lépett előre)

Válaszok egy bizonytalan világban
A világjárvány előtt az üzleti befektetéseket elsősorban nem a feltörekvő, hanem az alapvető technológiákra fordították. A túlnyomó többség, a megkérdezettek 89 százaléka elismeri, hogy az idei üzletmenetet érintő fennakadásokat látva rugalmasabb, méretezhető informatikai infrastruktúrára van szükségük a rendkívüli helyzetek kezeléséhez. A DT Index alapján az alábbi területen várhatók a legnagyobb technológiai beruházások az elkövetkező 1–3 évben:

  1. Kiberbiztonság
  2. Adatkezelési eszközök
  3. 5G infrastruktúra
  4. Adatvédelmi szoftverek
  5. Hibrid felhőkörnyezet

A feltörekvő technológiák fontosságát felismerve a válaszadók 82 százaléka a kiterjesztett valóság intenzívebb használatára számít, így a szervezetek megtanulhatják azonnal megoldani és megjavítani a dolgokat. Még ennél is többen, a válaszadók 85 százaléka szerint a szervezetek a mesterséges intelligencia és adatmodellek segítségével fogják előrejelezni a lehetséges problémákat, és 78 százalékuk szerint az elosztott főkönyvi technológia – mint a Blockchain – használata méltányosabbá teszi a „hakni gazdaságot” (a közvetítők kiiktatásával). Az eredmények ellenére mindössze a kutatásban résztvevők 16 százaléka tervezi, hogy befektet a virtuális vagy kiterjesztett valóságba, 32 százalék a mesterséges intelligenciába, és csupán 15 százalék tervezi, hogy a következő 1–3 évben befektet az elosztott főkönyvi technológiába.