Hogyan lehet egy laptop tervezése fenntartható?

A Dell Technologies nem kizárólag új termékek létrehozására törekszik, hanem olyan új technológiákat is kutat, amelyek összetett társadalmi kihívásokra jelenthetnek választ. A vállalat több évtizede törekszik az ökológiai lábnyomának csökkentésére. A Dell Technologies az elmúlt évben bevezette a használt merevlemezekből kinyert alumínium újrahasznosítási folyamatát, a papírkészítési folyamat melléktermékéből készített bioműanyagot, és újrahasznosított szénszál-felhasználását több mint 540 ezer kilogrammra növelte.

Ezúttal az Intellel közös elképzelését: a  Luna koncepciót mutatta be a vállalat. Az elgondolás szerint az összetevők azonnal hozzáférhetővé, cserélhetővé és újrafelhasználhatóvá válnak – ezáltal csökken az erőforrás-felhasználás, és még több körforgásos anyag marad a folyamatban. A koncepció azért született meg, hogy lássák, mi valósítható meg, nem gyártási és eladási célokból. Ha azonban a Luna minden tervezési ötletét megvalósítanák, várakozások szerint mintegy 50 százalékkal csökkenne a termékek együttes karbonlábnyoma.1

Miről szól a Luna?
Csökken a termékek karbonlábnyoma
: a Dell Technologies új módszereket próbált ki az energiahatékonyság növelésére, a jobb teljesítmény és hűtés érdekében, emellett olyan anyagokkal kísérleteztek, amelyek kisebb karbonlábnyommal rendelkeznek, hogy alacsonyabb szén-dioxid kibocsátással készíthessenek eszközöket.

  • Az alkatrészek közül gyakran az alaplapok gyártása a legenergiaigényesebb – a teljes felületük mintegy 75 százalékos csökkentésével (már 5580 mm2-nél is kisebbek)2 és az alkatrészszám mintegy 20 százalékos csökkentésével3 az alaplapok karbonlábnyoma akár 50 százalékkal csökkenhet.4
  • A vállalat újratervezte a belső összetevők elrendezését – a kisebb alaplap az alumíniumház felső részén, a kijelző mögött kapna új helyet, így közelebb kerülne egy olyan nagyobb felülethez, amely a külső, hűvösebb levegővel érintkezik. Az akkumulátortöltő egységtől is elkülönítették, így együttesen jobb passzív hőeloszlás jött létre, és akár teljesen szükségtelenné is válhat a ventilátor használata.
  • Ezek a hatékony megoldások a teljes energiaszükségletet is jelentősen csökkenthetik – így lehetőséget teremtenek egy kisebb akkumulátornak, amely fejlett ciklikus celláival még mindig elég teljesítményt nyújt a mindennapi használathoz.
  • Egy olyan alumíniumház, amelyet vízenergia és sajtolt alumíniumszerkezet felhasználásával hoznak létre, kevesebb energiát igényel, és minimális hulladéktermeléssel jár.

A Dell Technologies következő lépésként megvizsgálja ezeket az innovatív, fenntartható tervezési ötleteket, és kiválasztják a legnagyobb potenciállal rendelkezőket, amelyeket akár az egész termékportfólióra alkalmazhat, hiszen a cél, hogy a jövőben még fenntarthatóbb termékeket hozhasson létre.

1 Az összehasonlítások alapja a Dell Latitude 7300 jubileumi kiadása.
2 A Latitude 7300 AE modellel összehasonlításban az alaplap 17%-kal kisebb az Intel AEP verziójánál is (ez az Intel legagresszívebb/legkisebb ADL-M-implementációja).
3 Az AlderLake-M (ADL-M) platform legkisebb implementációján alapuló csökkentett alkatrészszám.
4 Az összehasonlítások alapja a Dell Latitude 7300 jubileumi kiadása.