A Biztonságos internet napja alkalmából digitális kalandjátékkal és digitális játszóházzal készült a Vodafone Alapítvány

20 éves a Biztonságos Internet Nap elnevezésű nemzetközi kezdeményezés, amelyet február hónapban, az Európai Unió tagállamaiban, így Magyarországon is különböző offline és online eseményekkel népszerűsítenek. Ebből az alkalomból a Vodafone Magyarország Alapítvány digitális kalandjátékot hirdetett, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a gyerekek biztonságos internethasználatának fontosságára. Szintén februárra esik a Lányok napja nevű kezdeményezés (Women and Girls in Science), amelynek keretében a szakemberek igyekeznek vonzóvá és láthatóvá tenni a természettudományos karriert a szülők, pedagógusok és főként a pályaválasztás előtt álló fiatal lányok számára. A Lányok napján a Vodafone székháza adott otthont egy, az IT szakmát népszerűsítő motivációs beszélgetésnek és egy internet biztonsággal foglalkozó képzésnek, a NetGurunak, amelynek fókuszában ismét a gyermekek álltak.

Februárban két olyan aktivitást is szervezett a Vodafone Alapítvány, amely a digitális világ fontos jelenségeire reflektál. A diákok digitális kompetenciájának erősítésére játékkal, az IT szektor népszerűsítésére pedig szakmai nappal készültek.

Digitális kalandjáték a Biztonságos internet napjára
A Biztonságos internet napján a világháló okos, tudatos használatának témakörét helyezik fókuszba Európa-szerte. Jellemző tendencia, hogy az internettel rendelkező okoseszközökhöz a gyerekek egyre fiatalabb korban kapnak hozzáférést. A Vodafone Magyarország Alapítvány idén éppen ezért egy digitális kalandjáték segítségével hívja fel a gyerekek, a szülők és a tanárok figyelmét a digitális tudatosság fontosságára. A játék az E-skola oldalon elérhető NetGuru – Biztonságos internet képzésére épül, amely 3 különböző tananyagon keresztül – „Személyes adatok és adatvédelem”, „Digitális lábnyom” és „Hekkelés-csekkolás” – mutatja be, miket érdemes szem előtt tartani a gyerekeknek a világháló használatakor. A 9-14 éves gyerekeknek szóló, az internetbiztonság témáját játékosan és interaktívan feldolgozó, 3 tanórás képzést, iskolai felhasználásra tervezték. A pedagógusok az interaktív tananyag segítségével játékosan tudnak információt nyújtani a téma minél jobb megértéséhez. A tananyag közös feldolgozása pedig lehetővé teszi a diákok számára, hogy profibb és biztonságosabb módon mozogjanak az interneten. A digitális lábnyom témakörét feldolgozó 10 kérdéses digitális kalandjáték is a tananyag könnyebb elsajátítását célozza. A játékot még érdekesebbé teszi, hogy minden kérdést egy QR-kód rejt, és kizárólag okoseszközök segítségével tudják elolvasni.

Szakmai nap digitális játszóházzal, a lányok bátorítására
Az OECD adatai szerint míg a fiúk 15%-a, addig a lányok mindössze 7%-a választ mérnöki vagy természettudományos karrierutat, noha az iskolában egyformán jól teljesítenek ezekben a tárgyakban. A Women and Girls in Science, vagyis a Lányok napja program célja, hogy a lányok körében népszerűsítse a tudományos, mérnöki vagy matematikus pályákat, karrierutak bemutatásával hozza közelebb az IT szektort a pályaválasztás előtt álló lányokhoz. A Lányok napja keretében a Vodafone Alapítvány lehetővé tette, hogy a programon részt vevő diákok – fiúk és lányok egyaránt – betekintést nyerjenek a Vodafone IT területeken dolgozó munkatársak tevékenységébe, a női munkavállalók tapasztalatainak és karrierútjának bemutatásával. A szervezők célja az volt, hogy a lányokat az IT pálya választására ösztönözzék. Mindeközben a NetGuru képzésen keresztül az internetbiztonság alapvető kérdéseivel is megismerkedhettek a gyerekek.

„A lányok bátorítása nélkül az iparág potenciális tehetségeket veszít, a társadalmi egyenlőtlenségek és sztereotípiák pedig konzerválódnak. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a lányok számára is elérhetővé tegyük a szerepvállalást a tudományos területeken, hiszen ezek szerepet játszanak az innováció, a társadalmi jólét, az inkluzív növekedés és a fenntartható fejlődés előmozdításában” – mondta Flakstad Emőke, a Vodafone Magyarország Alapítvány főtitkára.

Mindenki számára elérhető edukációs segédanyagokat is biztosít az Alapítvány
A Vodafone Magyarország Alapítvány 2020-ban indította el E-skola néven edukációs oldalát, ahol több gyakorlati, szemléletformáló és akkreditált digitális tananyagot és információt tett már közzé szülők, diákok és tanárok számára, hogy kreatívan, kritikusan és magabiztosan tanulják meg használni a digitális technológiákat. A két korcsportra készült Netszülő e-learning program a szülőknek segít abban, hogy gyermekeikkel megismertessék a digitális világ előnyeit és veszélyeit, és segítsenek nekik eligazodni a digitális térben. A NetGuru pedig a 9-14 éves korosztálynak, egy 3 tanórás képzésben mutatja be játékos és interaktív módon az internetbiztonság témáját. A képzés elvégzése és ismerete a Biztonságos Internet napja alkalmából hirdetett digitális kalandjáték kérdéseinek megválaszolásában is nagy segítségére lehet a gyerekeknek.