A szervezetek többsége nem biztos abban, hogy képes lenne helyreállni egy zsarolóvírus-támadást követően

A zsarolóvírusok jelentette állandó fenyegetés, valamint a feltörekvő technológiák, például a felhőalapú alkalmazások, a Kubernetes-tárolók és a mesterséges intelligencia használata számos adatvédelmi kihívást állít a szervezetek elé – derül ki a Dell Technologies 2021 Global Data Protection Index (GDPI) kutatásának eredményeiből.

Egy nemrég készített IDC-felmérés szerint az elmúlt 12 hónap során a szervezetek több mint egyharmada szembesült a rendszereikhez vagy adataikhoz való hozzáférést korlátozó zsarolóvírus-támadással vagy adatszivárgással világszerte1. Annak érdekében, hogy segítsen leküzdeni ezeket az egyre terjedő – és látszólag elkerülhetetlen – problémákat, a Dell Technologies új szoftvereket és szolgáltatásokat vezet be. A megoldások célja a virtuális gépek biztonsági mentéseire jellemző rendelkezésre állás felgyorsítása, a nagy adathalmazok kezelésének leegyszerűsítése, valamint az üzleti folytonosság fenntartása, a mindennapos kiber-helyreállítási műveletek szükségességének csökkentése mellett.

„Bár a zsarolóvírus-támadások súlyos károkat okozhatnak, az elkerülhetetlen vereség elfogadása nem a megfelelő válasz rájuk. Tisztában vagyunk azzal, hogy a tét nagyobb, mint valaha, és az adatvédelem feladata is minden korábbinál összetettebb. Olyan termékkínálatot biztosítunk, amely segít leküzdeni ezt az egyre nagyobb kihívást, és lehetővé teszi, hogy az ügyfeleink egy holisztikus kiberbiztonsági és adatvédelmi stratégia bevezetésével észlelhessék, azonosíthassák és leküzdhessék a zsarolóvírus- és egyéb kibertámadásokat. Emellett pedig képesek legyenek egy ilyen támadás után helyreállítani a működésüket" – mondta Jeff Boudreau, a Dell Technologies infrastrukturális megoldásokért felelős csoportjának elnöke és ügyvezetője.

A GDPI rávilágít az adatvédelem egyre fokozódó összetettségére
A Dell Technologies 2021-ben nemzetközi szinten 1000 informatikai döntéshozó bevonásával készítette el Global Data Protection Index felmérését. Az eredmények alapján a szervezeteknek kihívást jelent az adatok folyamatosan növekvő mennyisége és az adatvédelmi feladatok egyre összetettebb természete. A tanulmányból kiderül, hogy a szervezetek több mint 10-szer annyi adatot kezelnek, mint öt évvel ezelőtt: a 2016-ban megállapított 1,45 petabájtos átlag 2021-re 14,6 petabájtra nőtt. Emellett a válaszadók 82 százaléka tart attól, hogy a szervezetük jelenlegi adatvédelmi megoldásai nem felelnek meg a jövő üzleti kihívásainak. Ezek az aggodalmak nem alaptalanok, ugyanis a megkérdezettek több mint 30 százaléka számolt be az elmúlt évben tapasztalt adatvesztésről, valamint a válaszadók közel fele (45%) szembesült nem tervezett rendszerleállással.

A GDPI kutatás további megállapításai:

  • A megkérdezettek 62 százaléka tart attól, hogy a meglévő adatvédelmi intézkedéseik nem biztosítanak elegendő védelmet a kártevők és zsarolóvírusok jelentette fenyegetéssel szemben, 74 százalékuk pedig egyetért azzal, hogy az otthoni munkavégzés terjedése miatt fokozottabb mértékben fennáll a kibertámadások miatti adatvesztés veszélye.
  • A válaszadók több mint kétharmada (67%) nem biztos abban, hogy egy megsemmisítéssel járó kibertámadás vagy adatvesztés esetén minden üzleti szempontból kritikus fontosságú adatuk helyreállítható lenne.
  • 63 százalékuk úgy véli, hogy a feltörekvő technológiák – például a felhőalapú alkalmazások, a Kubernetes-tárolók, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás – adatvédelmi kockázattal járnak, és az új technológiákhoz tervezett adatvédelmi megoldások hiánya a szervezetek előtt álló három legkiemelkedőbb adatvédelmi kihívás egyikének bizonyult.
  • Az elmúlt 12 hónap során bekövetkezett adatveszteség átlagosan közel négyszer akkora többletköltséget eredményezett a több adatvédelmi szolgáltatót használó szervezetek számára, mint a csak egy szolgáltatót használók esetében.

Átfogó adatvédelem és megbízható kiberbiztonsági megoldások
A Dell Technologies megoldásai lehetővé teszik, hogy a szervezetek egy egységes megközelítést követve gondoskodhassanak a hagyományos és modern számítási feladatok védelméről egyaránt, a folyamatosan változó informatikai területek mindegyikén. A többfelhős adatvédelmi megoldások terén vezető szerepet vállaló Dell több mint hét exabájtnyi adat védelméről gondoskodik az összes nagyobb nyilvános felhőszolgáltató támogatásával.2 A Dell biztosítja az iparág egyik legátfogóbb kibertámadások elleni termékkínálatát peremhálózatokon, központi adatközpontokban és többfelhős környezetekben, és olyan megoldásokat tesz elérhetővé, mint a Dell EMC PowerProtect Cyber Recovery és a Dell EMC PowerScale Superna Eyeglass Ransomware Defenderrel.

Új szoftver- és felügyelt szolgáltatási ajánlatok:

  • A Dell EMC PowerProtect Data Manager új Transparent Snapshots szolgáltatása egyedülálló lehetőséget nyújt a szervezeteknek VMware virtuális gépeik védelmére. A virtuális gépek lemezképszintű biztonsági mentéseinek leegyszerűsítésével és automatizálásával, valamint a szükséges infrastruktúra csökkentésével a Transparent Snapshots a biztonsági mentéseket és a virtuális gépek válaszidejét egyaránt akár ötször gyorsabbá teheti3, ezáltal a szervezetek hatékonyabban gondoskodhatnak a virtuális gépek adatainak rendelkezésre állásáról.
  • A Smart Scale szolgáltatással ellátott Dell EMC PowerProtect készülékek segítik a szervezeteket több, akár exabájtokban mérhető adatvédelmi készülék kezelésében, valamint lehetővé teszik, hogy az informatikai részlegek jól megalapozott döntéseket hozzanak a kapacitásigénnyel kapcsolatban, és képesek legyenek lépést tartani a növekvő adatmennyiséggel. A Smart Scale segítségével az ügyfelek egyetlen készletként konfigurálhatnak több készüléket, ezáltal egy egységként tekinthetnek meg és kezelhetnek nagy adathalmazokat – ez akár 32 PowerProtect készülék és több mint három exabájt logikai kapacitás használatára nyújt lehetőséget. A proaktív megfigyelés és a biztonsági mentések egyszerűbb kezelhetőségének köszönhetően a szervezetek maximalizálhatják az erőforrásokat és költséget takaríthatnak meg.
  • A Dell Technologies Managed Services for Cyber Recovery Solution keretében a Dell szakértői segítik a szervezeteket a mindennapos kiber-helyreállítási tárolási eljárások kezelésében, valamint adatvesztés esetén a helyreállítási tevékenységek elvégzésében. Összességében egységes üzemeltetést tesz lehetővé, és csökkenti a kockázatokat. Ezek a felügyelt szolgáltatások a Dell kiber-helyreállítással kapcsolatos tanácsadói, üzembehelyezési és támogatási szolgáltatásain alapulnak, és megkönnyítik az ügyfelek számára ennek a kritikus fontosságú területnek a kezelését.

Elérhetőség

  • A Dell EMC PowerProtect Data Manager a Transparent Snapshots szolgáltatással ebben a negyedévben válik elérhetővé világszerte, és a már meglévő karbantartási szerződéssel rendelkező ügyfelek további költségek nélkül vehetik igénybe.
  • Dell EMC PowerProtect készülékek Smart Scale-lel egyelőre előzetes verzióban jelentek meg, és várhatóan 2022 első félévében lesznek világszerte elérhetők.
  • A Dell Technologies Managed Services for Cyber Recovery Solutions már világszerte elérhető.

1 IDC-felmérés, IDC's 2021 Ransomware Study: Where You Are Matters!, 2021. augusztus
2 A Dell Technologies 2021. júniusi elemzése alapján
3 A Transparent Snapshots szolgáltatással ellátott PowerProtect Data Manager 19.9 biztonsági mentési teljesítménye és a virtuális gépek válaszideje a VADP-vel ellátott PowerProtect Data Manager biztonsági mentési teljesítményével és a virtuális gépek válaszidejével összehasonlítva. A Dell 2021 augusztusában készített belső tesztje alapján.