Digitális pénzügyi és biztonsági innovációs labort nyit a HUAWEI

A HUAWEI Technologies regionális fejlesztési üzletága a vállalat finnországi K+F központjával karöltve Digitális Pénzügyi és Biztonsági Innovációs Laboratóriumot (Fin²Sec) hozott létre, melynek célja, hogy eleget tegyen annak az egyre sürgetőbb követelménynek, hogy az európai banki, pénzügyi és pénzforgalmi szolgáltatások elsődlegesen digitálissá váljanak.

A HUAWEI célja, hogy a helsinki székhelyű inkubátorban olyan ötleteket vitassanak meg és olyan programokat fejlesszenek, melyek elősegítik a jobb ipari szabványok kialakítását, valamint a mai igényeknek megfelelő termékek és szolgáltatások kifejlesztését. A labor emellett a pénzügyi szolgáltatási szektor megkönnyítésére és támogatására is összpontosít majd, innovatív technológiai megoldások révén, amelyek javítják az ügyfélélményt és a lojalitást. Az átfogó cél az, hogy üzleti ügyfelek és magánszemélyek számára biztonságos, digitális pénzügyi szolgáltatásokat és a fizetési folyamatokat fejlesszenek, valamint ösztönözzék őket ezek használatára.

A Digital Finance and Security Innovation Lab előkészületei során a Huawei csapata – mint a Helsinki-Aalto Kiberbiztonsági Intézet partnere – szorosan együttműködik az Aalto Egyetemmel, továbbá páneurópai bankok, FinTech vállalatok és iparági szövetségek bevonását is felkérte. A labor fókuszában szaktudásuk, jövőbeli terveik, valamint az előttük álló, előrehaladást gátló kihívásokhoz való hozzáállásuk áll majd.

„Mindaddig, míg nem dolgozunk közösen a pénzügyi ökoszisztéma megerősítésén, továbbra is küzdeni fogunk azzal, hogy biztonságos digitális szolgáltatásokat és termékeket juttassunk el az emberekhez, amikhez egyéb esetben könnyen hozzájuthatnak. Különösen azokkal fontos megismertetni ezeket, akik nem ismerik vagy kényelmetlenül érzik magukat a digitális átalakulás miatt” – mondta Adam Rybusiewicz. A Huawei Fogyasztói Üzletágának kelet-közép-európai, északi és törökországi pénzügyi, vertikális öko-fejlesztési és partnerségi igazgatója, valamint az innovációs labor egyik megalkotója hozzátette: A labor célja az új koncepciók létrehozásán kívül olyan tapasztalatok és kihívások megosztása, valamint sikeres kezdeményezések vagy üzleti modellek előmozdítása, amelyek a pénzügyi, banki és fizetési szektorban is lekövethetők.

Már slusszkulcs helyett is használható a mobil     
A HUAWEI által korábban, a biztonság javítása érdekében elindított hasonló projektek jelentős innovációhoz vezettek: a Huawei Digital Car Key egy olyan NFC-alapú alkalmazás, amely lehetővé teszi a járművezetők számára, hogy a fogyasztók pusztán okostelefonjuk segítségével bezárhassák és kinyithassák, valamint elindíthassák autójukat.

"A HUAWEI Finnország K+F csaknem egy évtizede dolgozik a fogyasztói eszközök biztonságosabbá tételén és az így létrejött, hardveresen támogatott megbízható környezetek ma olyan kritikus biztonsági szolgáltatásokat támogatnak, mint a Huawei Pay, a WeChat Pay, slusszkulcsok és a Huawei mobiltelefonok hitelesítési megoldásai. Kíváncsian várjuk, hogy egyetemi partnereinkkel közösen megoszthassuk szakértelmünket, és népszerűsíthessük eszközbiztonsági képességeinket a (Fin²Sec) ökoszisztémában" – mondta Dr. Jan-Erik Ekberg, a Helsinki System Security Lab (HSSL) vezetője, ahol ő felel a Platform Security K+F-ért, főként a HUAWEI fogyasztói eszközeiben.

Ünnepélyes megnyitó
A laboratórium nyitóünnepségét szeptember 28-án, Finnországban, Helsinkiben rendezik. A küldöttek meghívást kapnak a délelőtti ülésen tartott előadásokra, valamint a nap folyamán az Innovációs Labot is meglátogatják.

Az egész napos rendezvény során a HUAWEI, valamint a többi résztvevő felvázolják a pénzügyi szektor legégetőbb biztonsági és adatvédelmi kihívásait, és megosztják a digitális banki, fizetési és nyílt banki szolgáltatások legújabb trendjeit. A banki és pénzügyi szereplők rávilágítanak a legfontosabb fogyasztói problémákra is, amelyeket a Fin²Sec Lab igyekszik a résztvevőkkel közösen megoldani.