Élen jár az innovációban a Huawei, növelte szabadalmai számát Európában

Tavaly ismét a Huawei nyújtotta be a legtöbb szabadalmi kérelmet az Európai Szabadalmi Hivatalhoz (EPO), 12 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A vállalat 5071 találmányt jegyeztetett be, és a harmadik egymást követő évben foglalja el az európai szabadalmi ranglista első helyét. A Huawei világszerte élen jár a kutatás-fejlesztésben és az innovatív technológiák alkalmazásában a hálózati és a fogyasztói megoldásoknál egyaránt.

Rekordszámú szabadalmi bejelentés érkezett 2023-ban az Európai Szabadalmi Hivatalhoz, a most megjelent szabadalmi index szerint a majdnem kétszázezer beadvány 2,9 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A bővülés a digitális és zöld átalakulás területein tapasztalható innovációs lendületet tükrözi. Legnagyobb arányban az elektromos eszközök és az energetika területén nőtt a szabadalmak száma, ide tartoznak a tiszta energiához és az akkumulátorokhoz kapcsolódó bejegyzések is. Erőteljesen bővült a digitális kommunikációhoz, a biotechnológiához és a mérésekhez kapcsolódó szabadalmak száma is, utóbbiak felölelik azoknak az érzékelőknek és szenzoroknak az innovációit, amelyek az okoseszközökhöz szükségesek.

Évek óta az innovációs rangsorok élén
A Huawei élen jár a kutatás-fejlesztésben, és a harmadik egymást követő évben vezeti az EPO rangsorát. A vállalat először 2017-ben került az európai szabadalmi lista elejére, majd 2019-ben, 2021-ben és 2022-ben is a legtöbb szabadalmi bejelentést tette Európában. Tavaly 5071 bejegyzett találmánnyal előzte meg társait. Minden negyedik kínai kérelmet a Huawei adott be, ezzel is hozzájárulva az európai technológiai piac globális vonzerejének növeléséhez.

Nemcsak Európában áll a szabadalmi rangsor legelején a Huawei, hanem világszerte: a Szellemi Tulajdon Világszervezetének (World Intellectual Property Organization – WIPO) legfrissebb jelentése szerint 2023-ban 6494 szabadalmi bejelentéssel ismét vezető helyet foglal el a szervezethez benyújtott kérelmek számát tekintve. A Huawei a WIPO indexe szerint 2020-ban vált először világelsővé, majd 2022-ben is a rangsor elején volt.

„A Huawei globálisan élen jár a kutatás-fejlesztésben, hogy innovatív megoldásaival szolgálja az embereket, a vállalkozásokat és a hálózatüzemeltetőket egyaránt. Saját kutatóközpontjainkban és egyetemi együttműködéseink során is azon dolgozunk, hogy fejlesztéseinkkel segítsük az emberek mindennapi életét és a fenntartható technológiák térnyerését. Büszkék vagyunk arra, hogy már harmadik éve mi nyújtjuk be a legtöbb szabadalmi kérvényt Európában, s az iparági átlagnál messze többet, éves bevételünk 13-15 százalékát fordítjuk kutatás-fejlesztésre – mondja Gecse Mariann, a Huawei Magyarország kormányzati kapcsolatokért és kommunikációért felelős igazgatója.

Több ezer kutató dolgozik a Huaweinek Európában
A Huawei K+F beruházásainak összege 2022-ben meghaladta a 110,5 milliárd kínai jüant, az elmúlt tíz évben összesen 845 milliárd kínai jüant tett ki. A vállalat több mint 2400 kutatót foglalkoztat 23 európai kutatóközpontjában, és több mint 150 európai egyetemmel működik együtt. A Huawei elkötelezett a technológiai innováció iránt, és folyamatosan törekszik arra, hogy új megoldásokat és termékeket hozzon létre, amelyek elősegítik a digitális és zöld átalakulást, hozzájárulva a fenntarthatóbb jövő megteremtéséhez.