100 terabájttal többet mobilinterneteztek az ügyfelek a Telenor Napon

Huszonnégy óra alatt 196 terabájt, vagyis közel 43 ezer DVD-nyi adatot forgalmaztak a Telenor ügyfelei - szeptember 29-én, a Telenor Napon ugyanis nem kellett fizetniük a Hipernet használatáért. Bár egy átlagos nap forgalma száz terabájttal alacsonyabb, a Telenor hálózata fennakadás nélkül kezelte a megnövekedett terhelést.

Az idén szeptember 29-re időzített Telenor Nap jelmondata a „Be Smart, Use Heart” volt, amelynek keretében a nemzetközi vállalatcsoport munkatársai tizenhárom országban a biztonságos internethasználatról és a digitális zaklatás elleni védekezésről tartottak előadásokat. A Telenor Magyarországnál összesen hatszáz munkatárs tartott a témában előadásokat 34 általános és középiskolában, valamint a vállalat törökbálinti székházában, összesen több ezer gyermeket elérve üzenetükkel. A Telenor Napon a biztonságos internetezéssel kapcsolatos tudásanyagok gondtalan online elérését és beszerzését célozva a Telenor ingyenes Hipernet hozzáférést biztosított ügyfeleinek.

Ha ingyen van a mobilnet, megduplázódik a forgalom
A mobilinternetes forgalmat illetően a szeptember 29-ei csütörtökön csaknem megduplázódott a forgalom a Telenor Hipernet hálózatán: míg egy átlagos csütörtökön nagyjából 100 terabájt adat megy keresztül a hálózaton az ügyfelek készülékeiről le-, és feltöltött tartalmak nyomán, az ügyfélnapon 196 terabájtos adatforgalmat regisztráltak a vállalat hálózati rendszerei. Ekkora adatmennyiség elmentéséhez 42,702 darab írható DVD-re lenne szükség, 2001-ben pedig a világszerte működő weboldalakon elérhető összes tartalom sem tett ki ekkora adatmennyiséget.

Az ügyfélnap alkalmából ugyanis a Telenor 0 órától 23.59-ig lekapcsolta a mobilinternet adatforgalmi számlálóit lakossági ügyfelei számára: egy napon át minden ügyfél mobiltelefonos adatcsomagjától függetlenül korlátlanul használhatta az internetet. Ennek hatása már a kora hajnali hálózati forgalomban érzékelhető, volt, bár a Hipernet-hálózat terhelése csupán 21 órakor érte el a terhelési csúcsot, ekkor mobilneteztek a legaktívabban az ügyfelek.

Hetvenezer ügyfél először próbálta ki a mobilnetet
A hálózati statisztikákból az is kiderült, hogy a Telenor Napon több mint hetvenezer olyan ügyfél is kipróbálta a mobilinternetezés előnyeit, akiknek az előfizetésén korábban nem mértek adatforgalmat. Az ügyfélnap adatforgalmának elemzéséből kiolvasható: a régebbi és az újabb technológiákkal (2G, 3G, 4G, 4G+) mobilinternetező ügyfelek körében egyaránt jelentős emelkedés mutatható ki.

A 2001-es internet méretére vonatkozó adat forrása: http://www.wolframalpha.com/input/?i=196+terabyte