2011 óta negyedére csökkent a LED fénycsövek ára

2011 óta egy 36W-os hagyományos fénycsövet kiváltó professzionális* LED fénycső ára bruttó 29.900 forintról bruttó 6.900 forintra csökkent, míg az azonos fénymennyiség előállításához szükséges teljesítmény 22W-ról 14,5W-ra csökkent. A LED technológia fejlődése és árának csökkenése évről évre felülmúlja a várakozásokat – derült ki a www.ledleet.hu összehasonlításából.

Magyarország egyik vezető LED webáruháza, a Deloitte Fast 50 listán is szereplő www.ledleet.hu 2011 és 2016 között vizsgálta meg az 1200 mm-es LED fénycsövek fejlődéstörténetét. A vizsgálat eredményeként elmondható, hogy a LED-es világításkorszerűsítés jelenleg az egyik leghamarabb megtérülő energiatakarékossági beruházás mind munkahelyek vagy egyéb intézmények, mind pedig otthonok számára. 

Szórádi Bence, a LED LEET webáruház alapítója felhívta a figyelmet arra, hogy míg 2011-ben egy átlagos 1200 mm-es professzionális* LED fénycső még közel bruttó 30.000 forintba került, addig az évek során bekövetkezett folyamatos árcsökkenésnek köszönhetően ma már kevesebb, mint a negyedéért, bruttó 6.900 forintért juthatunk hozzá egy ilyen 36W-os hagyományos fénycső kiváltására alkalmas LED-es fényforráshoz. A gyártók felismerték azt az igényt, hogy nem minden ügyfélnek van szüksége extrém élettartamú LED-ekre, így megalkották az alacsonyabb igénybevételre tervezett, belépő kategóriás termékeket is, amelyek közül már akár bruttó 2900 forintért is 1200 mm-es minőségi LED fénycsőhöz** juthatunk.  Az árak csökkenésével  párhuzamosan ráadásul a fényforrások hatékonysága is növekedett, így az 5 évvel ezelőtti  22W helyett már 14,5W-os teljesítmény is elegendő ugyanazon fényáram eléréséhez. Így elmondható, hogy a LED fénycsövek fényhasznosítása 47%-kal javult az elmúlt 5 év során.

„Annak érdekében, hogy a vállalatok figyelmét felhívjuk a világításkorszerűsítés előnyeire, pályázatot hirdettünk azon cégek munkavállalói számára, ahol még nem tértek át a LED-es fénycsövek használatára. A pályázat díjazottjai számára akár bruttó 500.000 forint értékben biztosítunk világításkorszerűsítést, a nevező munkavállalók között pedig értékes nyereményeket sorsolunk ki. A nevezéseket november 30-ig várjuk a http://www.ledleet.hu/palyazat oldalon - hangsúlyozta Szórádi Bence.

„Soha korábban nem érte még meg annyira LED fénycsöveket telepíteni, mint napjainkban. Vezető márkaként azt látjuk, hogy a technológia fejlődését és az árcsökkenést a kereslet is leköveti - az elkövetkező években elbúcsúzunk majd az elavult fénycsövektől és szinte mindenhol LED világít majd. Mindenkinek csak javasolni tudjuk a mielőbbi váltást, mivel a megtérülés mára rendkívül rövid idő alatt végbemegy, és onnantól a LED világítás konkrét megtakarítást eredményez a vállalatok, intézmények és otthonok számára” – tette hozzá Molnár Gábor, a PHILIPS üzletágmenedzsere. 

Alább az 1200mm-es LEDcső fejlődéstörténete:Egy átlagos 100 négyzetméteres irodában 50 darab 1200 mm-es fénycső tudja biztosítani az előírt 500 lux megvilágítási szintet. Ami azt jelenti, hogy belépő szintű minőségi termékek esetén** bruttó 149 500 Ft a beruházás, amely óránként 35 Ft-ot spórol. Egy átlagos napi 8 órás irodai használattal ez éves szinten 98 000 Ft-os megtakarítást jelent. Azaz 1,5 éven belüli a beruházás megtérülése, ezen túl pedig már csak megtakarítást termel, ráadásul a termékekre a garancia 3 év, ami alatt semmilyen költség nem merülhet fel.

További példák és információk a LED LEET kapcsoldódó szakmai oldalain:
http://www.ledleet.hu/hatekonysag
http://www.ledleet.hu/led-fenycso-bekotese
http://www.ledleet.hu/sporolj


*Vizsgált LED fénycső: Philips Master LED 1200mm
**Vizsgált LED fénycső: Philips CorePro LED 1200mm - http://www.ledleet.hu/termekek/led-fenycso/led-fenycso-1200mm/philips-corepro-led-fenycso-230v-36w-1200mm-3338