30 éves a Canon EOS rendszere

Idén márciusban ünnepli a cserélhető objektíves fényképezőgépeket, és rengeteg kompatibilis kiegészítőt – például objektíveket és vakukat is –  magában foglaló EOS rendszer debütálásának harmincadik évfordulóját a Canon.  A rendszer első tagjai az 1987 márciusában piacra keült EOS 650 típusjelzésű tükörreflexes (SLR) filmes fényképezőgép, és az azzal kompatibilis EF objektívek1 voltak.

Honnan ered az elnevezés?
Az EOS az „Electro Optical System”, vagyis az elektrooptikai rendszer rövidítése, amely az angol írásmódban azonos Éósszal, aki a görög mitológiában a hajnal istennője.

Harminc évvel korábbi bemutatásakor az EOS rendszer legfontosabb újítása az volt, hogy az ezzel kompatibilis fényképezőgépek kizárólag elektronikus, nem pedig mechanikus úton vezérelték az objektívek fókuszát. E kialakítás révén a lencséket mozgató motorokat már az objektívbe is be lehetett építeni, ami ma már széles körben alkalmazott gyakorlattá vált a teljes iparágban.

80 millió eladott EOS fényképezőgép
2003-ban került a boltokba az első belépő árkategóriájú digitális tükörreflexes (DSLR) fényképezőgép: az EOS 300D egy teljesen új korszakot nyitott meg a fotózásban. Ezt a modellt kedvező ára mellett kompakt kivitele és könnyű súlya, valamint egyszerű kezelhetősége miatt is kedvezően fogadták a vásárlók.

A 300D sikere jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a Canon még ugyanabban az évben piacvezetővé válhasson a cserélhető objektíves fényképesőgépek piacán, és vezető helyét azóta is képes legyen megtartani.

2015 novemberéig az EOS-sorozatú fényképezőgépekből világszerte 80 millió darabot adott el a Canon, míg 2016 augusztusáig az ezekkel kompatibilis EF-objektívek eladásai elérték a 120 millió darabot.

Nem csak fotósok, filmesek is használják
Napjainkban az EOS rendszer magában foglalja a Cinema EOS rendszerű, filmesek számára kifejlesztett kamerákat is, amelyekből jelenleg 24 különböző modell2, illetve 97 fajta EF-objektív kapható.

Ezzel a széles termékkínálattal a Canon a legkülönbözőbb felhasználási jellegeket egyaránt ki tudja elégíteni az EOS-sorozat termékeivel. A digitális fényképezés térhódítása során a Canon komoly előnyhöz jutott azáltal, hogy házon belül fejlesztette le az EOS rendszerű fényképezőgépek CMOS képérzékelő szenzorait, a képfeldolgozó processzorokat, valamint a cserélhető objektíveket is. Ennek köszönhetően a vállalat a kép elkészítésének teljes folyamata során garantálni tudta a kiemelkedő képminőséget és színhűséget, így nem véletlen, hogy termékei etalonná váltak.

Harminc év mérföldkövei az EOS rendszerben

 • 1987 Piacra kerül az EOS 650 fényképezőgép, és a Canon bejelenti az EF35-70mm f/3.5-4.5, EF35-105mm f/3.5-4.5 és az EF50mm f/1.8 objektíveket
 • 1989 Az EOS-1, a Canon első autofókusszal felszerelt, profiknak szánt fényképezőgépének megjelenése
 • 1992 Az EOS 5 szemmozgást követő autofókusszal debütál
 • 2000 Boltokban az EOS D30, a Canon első saját fejlesztésű digitális fényképezőgépe
 • 2001 Megjelenik az EOS-1D, a vállalat első saját fejlesztésű, profi felhasználóknak szánt digitális fényképezőgépe
 • 2003 Az EOS 300D premierje, ez az első 1000 eurónál olcsóbb DSLR fényképezőgép amatőr felhasználóknak
 • 2005 EOS 5D – A Canon bejelenti az első kedvező árú DSLR fényképezőgépet, amely full frame képérzékelő szenzort használ
 • 2008 EOS 5D Mark II – az első olyan DSLR fényképezőgép, amely képes full-HD felbontású videorögzítésre is
 • 2012 A professzionális filmes/tévés felhasználásra szánt Cinema EOS kamerák premierje
 • 2012 Elérhető az EOS M, a Canon első tükör nélküli, cserélhető objektíves EOS fényképezőgépe
 • 2015 Világszerte 80 millió EOS fényképezőgépet és kamerát adott el a Canon
 • 2016 Világszerte 120 millió EF objektívet adott el a Canon

1 Az EF35-70mm f/3.5-4.5, az EF35-105mm f/3.5-4.5 és EF50mm f/1.8
2 Beleértve a digitális mozifilmes, a kompakt kivitelű, illetve a filmre rögzítő kamerákat.