30 éves a .COM

.com domainBizonyára te is sokat törted a fejed, mielőtt regisztráltad a domain neved, hogy a .hu vagy a .com lenne a jó választás. Nem? Akkor még nincs saját weblapod, mert garantált, hogy amikor meg kell hoznod ezt az egyszerűnek tűnő döntést, te is hezitálni fogsz. Hiszen végül is Magyarországon élsz, itt bonyolítod az üzleteidet, tehát a .hu a logikus választás. Igen ám, de mi van akkor, ha annyira beindul a bolt, hogy külföldön is terjeszkedni szeretnél? Akkor természetesen a .com a hasznosabb, bár a .hu is elérhető a világ legtávolabbi sarkából, csak legfeljebb a honlapod látogatóinak nem lesz fogalma róla, hogy mit is takar a rövidítés. 

A döntésed meghozatalában valószínűleg semmiféle szerepet nem játszik majd az a tény, hogy a .com a harmincadik születésnapját ünnepli, ami, ha az internet történetét nézzük, nem kis teljesítmény! Az első .com végződésű domain nevet ugyanis 1985. március 15-én igényelte a Symbolics nevű számítógépgyártó cég, és a sikere azóta is töretlen – a „piac” egyharmadát még mindig ez a végződés dominálja, és az elkövetkező időkben is meghatározó marad a szerepe a szakértők szerint. Nem is csoda, hiszen valamennyi neves nemzetközi cég .com-os címmel rendelkezik, és szinte minden másodpercben regisztrálnak belőle egyet – az ezt végző Verisign nyilvántartása alapján pedig több mint százmillió darabot birtokolnak belőle világszerte.

Hogy pontosan miből jött létre a .com, az nem egészen egyértelmű. Úgy tudni, hogy eredetileg a .cor-t javasolták a cégek számára, ami az angol corporation – azaz vállalat – szó rövidítéséből ered, a végső változat azonban a .com lett, ami sokkal nagyobb valószínűséggel származik a „company” (cég), mint a „commercial” (kereskedelmi) szóból, hiszen a kezdeti időben a vállalkozások még jórészt csak kormányzati szerződéses munkákra használták az internetet.

Akárhogy is történt, ma már a .com a cégek és magánszemélyek első számú választása a világon, és az adott márka védelme érdekében a felhasználók még akkor is gyakran regisztrálják a .com-os domaint, ha nem azt használják elsődlegesen. És mindezt már harminc éve!

Ha kedvet kaptál egy .com domain névhez, a XetHost –nál, most akciósan regisztrálhatsz egyet!