4 tipp, amivel könnyedén felturbózhatod a régi gépedet

Legyen az egy okostelefon, tv vagy számítógép, egyre többször tapasztaljuk, hogy az elektronikai eszközök élettartama ma már sokkal rövidebb, mint néhány évvel ezelőtt, és a meghibásodások is gyakoribbak. Azonban, ha a kedvenc kütyüdnél problémát érzékelsz, nem kell egyből rögtön a legrosszabbra gondolni. Egy számítógépnél például több okból is előfordulhat, hogy egyik napról a másikra lelassul, de ettől még nem feltétlenül hibás. Ilyenkor számos egyszerű és pénztárcakímélő eszközt bevethetsz a gyorsításra. Az egyik leghatásosabb és legegyszerűbb módszer, ha SSD-t telepítesz notebookodba vagy PC-dbe, ami új szárnyakat ad a rendszer teljesítményének és stabilitásának, így idén ez lehet a tökéletes karácsonyi ajándék számodra. A Kingston alábbi tippjeivel új életet lehelhetsz számítógépedbe anélkül, hogy súlyos összegeket költenél rá.

1. Válts SSD-re
A hardverfrissítéssel nem foghatsz mellé, ha számítógép-gyorsításról van szó. A merevlemezről SSD-re váltás a legjobb, amit tehetsz, hogy felturbózd a gépedet, mivel a Kingston belépű szintű SSD-meghajtói tízszer gyorsabbak a HDD-knél, így a programok és a fájlok sokkal hamarabb betöltődnek, ha az operációs rendszer SSD-n fut. Az átviteli sebesség ez esetben lényegesen gyorsabb, mivel az SSD nem tartalmaz mozgó alkatrészeket. Az SSD mellett szól az is, hogy a hagyományos merevlemeznél sokkal megbízhatóbb és tartósabb, halkan és hőmérséklet-emelkedés nélkül működik, ráadásul minden eddiginél jobban lerövidíti a számítógép válaszidejét.

Egy 2,5”-es SATA SSD laptopba vagy PC-be telepítése mindössze néhány egyszerű lépésből áll. Mielőtt azonban elemeire szednéd a gépedet vagy kicserélnél benne egy hardvert, mindig alaposan olvasd el a felhasználói kézikönyvet.

  1. Mentsd el az összes telepített szoftvert, illetve a merevlemezen lévő adatokat egy USB-kulcsra, vagy klónozd a merevlemezt egy külső házba szerelt, esetleg már eddig is másodlagos meghajtóként használt SSD-re. A SSD-k bővítőcsomagja legtöbbször klónozó szoftvert is tartalmaz, így érdemes ezzel együtt megvásárolni.
  2. Távolítsd el a régi merevlemezt: vedd ki az akkumulátort és emeld fel a fedelet, majd a merevlemezt. Ezután vedd ki a SATA-portot és az adatátviteli csatlakozókat, majd távolítsd el a gumi szerelőelemeket. Rögzítsd az új SSD-t, dugd be a csatlakozót és helyezd vissza az akkumulátort. Kész is!
  3. Ezután már csak annyit kell tenned, hogy telepítsd és indítsd el az operációs rendszert.

2. Bővítsd a RAM-memóriát
A RAM-memória bővítése szintén gazdaságos módja a gépgyorsításnak. Mivel a processzor először mindig a memóriában keresi az információkat és az utasításokat, hatékonyabban működik a rendszer, ha elegendő memória van a számítógépben a gyakran használt adatok betöltéséhez. Tehát minél nagyobb a RAM, a rendszer annál több gyorsan elérhető adatot tud tárolni. Célszerű olyan RAM-ot választani, amelyhez élettartam garancia1 jár, hiszen az ilyen memória jellemzően egy évtizedig garantáltan nem hagy majd cserben.

Nem tudod, milyen memória lenne megfelelő a számítógépedhez? Derítsd ki a Kingston memóriakereső programjával!

3. Frissítsd a processzort
A processzort (CPU) csak akkor tudod újra cserélni, ha asztali géped van, mivel laptop esetén ez a folyamat sokkal bonyolultabb, és sokszor nem is kivitelezhető, ha rögzítve van az alaplaphoz a komponens. PC-nél első lépésként ellenőrizd, hogy a meglévő alaplapon elérhető-e BIOS-frissítés a legújabb generációs processzor támogatására. Amennyiben igen, a rendszer leállítását, illetve a tápegység, majd a hűtőventilátor és a CPU biztonságos eltávolítását követően hővezető pasztával szükséges rögzítened az új processzort.

Bár egy notebookban kevesebb hardverelemet tudsz önállóan frissíteni, ez nem jelenti azt, hogy ne gyorsíthatnád fel a laptopod működését. Erre a legkönnyebb megoldás, ha megtisztítod a meglévő rendszerszoftvert.

4. Tisztítsd meg a meglévő hardveredet
A merevlemezen könnyedén felhalmozódhat több tucat vagy akár többszáz sosem használt program és alkalmazás, amelyek csak a helyet foglalják és sokszor a háttérben futva fogyasztják a számítógép erőforrásait, ami jelentősen lassíthatja a rendszert. A felesleges programok, háttérfolyamatok, automatikus indítási és rendszerszolgáltatások eltávolításával azonban egyszerűen felgyorsíthatod a meglévő rendszeredet. Ehhez csupán annyit kell tenned, hogy a Start menüben kiválasztod a "Gépház", azon belül pedig az "Alkalmazások" lehetőséget, ahol már csak ki kell jelölni az eltávolítani kívánt programot.

További információért nézd meg az alábbi videókat:


1 A termék élettartama a termék használata során annak normál várható élettartamát jelenti az iparágban. De az élettartam garanciát különböző országok eltérő módon határozhatják meg. Oroszországban az élettartam garancia meghatározás szerint az eredeti végfelhasználó általi vásárlás napjától számított tíz (10) év.