45.000 fertőzött Facebook fiók - tavaly április óta hódít a féreg

Facebook

Az a jó ebben a digitalizált szociális világban, hogy bármelyik ismerősünk bármit postol a szent és sérthetetlen, über-mega-szuper-király-trendi Facebook-ra, az emberek 99%-a gondolkodás nélkül rákattint. Főleg, ha valami nagyon egyedi és nagyon vicces dolognak tűnik. Szinte minden héten felbukkan 3-4 vírus, amely az emberi hiszékenységet kihasználva pillanatok alatt elterjed, majd felhasználók tízezreinek gyűjti össze kényes adatait, mire a Zuckerberg-klán diadalt arat felette. A Ramnit névre keresztelt kis dög azonban úgy tűnik, kifogott a szociális hálón dolgozó szakembereken (is).

Az eredetileg pénzügyi csalásokra szakosodott féreg tavaly április megjelenése óta profilt váltott, és manapság inkább a felhasználók Facebook-autentikációs adatait lopkodja össze.

A több komponensből álló malware futtatható file-okat, Office dokumentumokat, valamint HTML file-okat fertőz meg, majd ezek segítségével elkezdi összegyűjteni a felhasználó különböző bejelentkezési adatait - állítja a Microsoft.

Miután bejelentkezik a felhasználó Facebook-fiókjába, különböző linkeket kezd el postolgatni, melynek köszönhetően villámgyorsan terjed. Tovább rontja a helyzetet, hogy a felhasználók legtöbbje hajlamos ugyanazt a pofonegyszerű jelszót használni mindenhol, így a támadók könnyedén hozzáférnek minden fiókjához.

Bár csak pár napja hódít Facebookon, már így is sikerült legalább 45.000 felhasználóhoz eljutnia - bár úgy tűnik, egyelőre csak a britek és a franciák esnek áldozatul. Mindenesetre érdemes biztonságosabb jelszavakat használni, valamint nem esztelenül rákattintani minden linkre, amit ismerőseink kitesznek.

Azonban a Facebook sem ártatlan, sőt... Roppant "vicces", hogy míg egy goo.gl-s link postolásához (mert ugye kulturáltabb, mint a 200 karakteres címmel teleszórni a falat) captcha erdőket kell kivágni, addig az ilyen vírusok még mindig szabadon, minden akadály nélkül postolhatják magukat. De hé, kaptunk Timeline-t és direkt reklámokat a live tickerbe! Kinek kell adatvédelem?