4K és azon túl: A Canon két nagy teljesítményű broadcast objektívet mutat be

A Canon tegnap mutatta be két új, 2/3”-os kamerákhoz tervezett 4K objektívjét – az UJ86x9.3B-t és az UJ90x9B-t. A kivételes optikai teljesítményt nyújtó objektívek rendkívül széles gyújtótávolság-tartománnyal rendelkeznek, s ideális megoldást jelentenek élő közvetítésekhez.

Első osztályú, 4K-s képminőség
Az UJ86x9.3B és az UJ90x9B a Canon egyre bővülő 2/3”-os 4K objektív kínálatának két új tagja a nemrégiben bemutatott CJ12ex4.3B mellett. A két új eszköz mindegyike lehetővé teszi a professzionális felhasználók számára, hogy lenyűgöző 4K-s minőségben közvetítsenek élő adást vagy sporteseményeket, sőt az UJ86x9.3B pedig a Canon 2/3”-os objektívjei közül először a 4K-s felbontást is meghaladó minőséget produkál.

A modern optikai megoldásoknak köszönhetően az új objektívek kivételes felbontást garantálnak a kép középpontjától egészen a szélekig nagylátószögű és tele állásban egyaránt. Az éles, kontrasztos, minél több színárnyalatot visszaadni képes felvételek érdekében használt fluorit és UD lencsetagok – a Canon speciális bevonataival kombinálva – rendkívüli mértékben képesek lecsökkenteni a szellemkép és a becsillanás előfordulását.

Rendkívüli gyújtótávolság-tartomány és sokoldalúság
Az új modellek rendkívüli rugalmasságot biztosítanak: az UJ86x9.3B 86-szoros zoommal és 9,3-800 mm-es gyújtótávolság-tartománnyal rendelkezik, míg az UJ90x9B még ennél is tovább megy a 90-szeres zoommal, valamint a 9 és  810 mm közötti fókusztávolsággal. Annak érdekében, hogy a felhasználók minél változatosabb körülmények között használhassák készüléküket, a beépített kétszeres extender mindkét objektívnél megduplázza a telefotó fókusztávolságot, s eközben az elképesztő 4K-s felbontás sem szenved csorbát.

A 4K eseményeknél – például a sportközvetítéseknél – a legkisebb mértékű rázkódás sem elfogadható. A Canon optikai képstabilizátor technológiájának köszönhetően az UJ86x9.3B és az UJ90x9B is éles, tiszta és maximálisan precíz képet biztosít még pásztázás közben is. Ez nélkülözhetetlen a mozgó témát követő sportközvetítéseknél és –eseményeknél, ahol a hirtelen irányváltoztatásnál kompenzálásra van szükség. Ezen kívül a felhasználók a témát még nagy kihívást jelentő szituációkban is folyamatosan a fókuszban tarthatják, például amikor hosszú gyújtótávolságra, ugyanakkor kis mélységélességre van szükség.

Teljesítményre született
A kompakt kialakítású, valamint a jelenleg a piacon kapható 2/3”-os objektíveknek megfelelő méretű és súlyú UJ86x9.3B-t és UJ90x9B-t különféle feltételek mellett is igen egyszerűen lehet használni. Mindkét objektív 20-tűs csatlakozóval rendelkezik a virtuális rendszerekbe való illesztés érdekében, és teljesen kompatibilis a 2/3”-os HD Canon objektívekhez tervezett, meglévő Canon kiegészítőkkel.

Az UJ86x9.3B legfontosabb jellemzői:

 • Kivételesen magas felbontású, 2/3”-os 4K objektív 86-szoros zoommal és 9,3-800 mm-es gyújtótávolsággal (ami 1600 mm-ig bővíthető a beépített kétszeres extender segítségével)
 • Kategóriájában egyedülálló módon a 4K-s felbontásnál is jobb teljesítményt nyújt egészen a kép széléig és a teljes zoomtartományon belül
 • Magas kontraszt és nagy felbontás a kék (B), a zöld (G) és a vörös (R) csatornák valamennyi hullámhossz-tartományában 4K és a 4K-t meghaladó frekvenciasávokon is
 • A HD objektívekhez hasonló méret és súly a meglévő HDTV műszaki rendszereknél és forgatási körülményeknél való problémamentes felhasználásért
 • Képstabilizátor használata mellett is 4K-t meghaladó felbontás
 • Virtuális rendszerek teljes támogatása a beépített 16-bites kódolónak köszönhetően
 • Teljesen kompatibilis a meglévő Canon HD objektív kiegészítőkkel

Az UJ90x9B legfontosabb jellemzői:

 • 2/3”-os 4K objektív 90-szeres zoommal és 9-810 mm-es gyújtótávolsággal (ami 1620 mm-ig bővíthető a beépített kétszeres extender segítségével)
 • Lenyűgöző 4K-s felbontás 2/3”-os 4K-s kamerákkal való felhasználásnál a kép közepétől egészen a széléig
 • Képstabilizátor használata mellett is megtartja a 4K-s felbontást
 • A HD objektívekhez hasonló méret és súly miatt problémamentesen alkalmazható a meglévő HDTV műszaki rendszereknél és forgatási körülmények között
 • Folyamatos 4K teljesítmény precíz fókuszálás és magas zoomarány mellett
 • A széles fókusztartománynak köszönhetően egyetlen objektív képes befogni az olyan nagy tereket, mint például a stadionok
 • Virtuális rendszerek teljes támogatása a beépített 16-bites kódolónak köszönhetően
 • Teljesen kompatibilis a meglévő Canon HD objektív kiegészítőkkel