70 DVD egyetlen másodperc alatt

Twisted Light

Yohoho, rumot bonts! A Dél Kaliforniai Egyetem kutatóinak sikerült kicsit játszadozniuk a casvart fény alapú adatátviteli technológiával, és egyetlen másodperc alatt 70 DVD-nek megfelelő adatot továbbítottak. Ez átszámítve 2.65 terabit/másodperc-et jelent, amit nagyjából úgy kell elképzelni, mint amikor Doki először csodálkozik rá Martyra az 1.21GW hallatán. És ehhez nem kellett mást tenniük, mint DNS-módjára csavarniuk a fényt.

A kocepció alapja, hogy amíg az elektromos áramnak vannak korlátai, addig a fénynek nincsenek. Az egész csak rengeteg foton, amit ha megfelelően manipulálnak, gond nélkül képes ekkora sebességgel szállítani az információt.

Dióhéjban: a folyamat során a fázishologramokat nyolc fénysugárra osztják, majd ezeket a DNS-láncnál látott hélix mintára megcsavarják. Az egész végén mind a nyolc sugár képes önállóan, a többitől függetlenül szállítani a 0-kat és 1-eseket.

A gyakorlati felhasználása - az optikai kábeles adatátvitelen kívül - a műholdas kommunikációban rejlik. Bár elég valószínűtlen, hogy a városi szolgáltatók egyhamar ilyen csomagokat kezdenének el árulni a nagyközönség számára.