A biztonsági fenyegetések miatt csökken a licenc nélküli szoftverek népszerűsége

A számítógép használók elsősorban a rosszindulatú szoftverek (malware-ek) használatából származó biztonsági fenyegetéseket sorolják azon főbb indokok közé, amiért nem használnak licenc nélküli szoftvereket, ezen belül pedig leginkább a hackerek támadásaitól és az adatvesztés különböző formáitól tartanak. Ezért is meglepő, hogy Magyarországon 2013-ban a személyi számítógépekre telepített programoknak még mindig 39 százaléka jogosulatlanul telepített szoftver volt. Az ezeket és egyéb eredményeket tartalmazó ma megjelent BSA Globális Szoftver Felmérésből (BSA Global Software Survey) az is kiderül, hogy milyen nagy szükség van a hatékony szoftver kezelési stratégiákra, különösen az üzleti életben.

„A legtöbb ember nincs tisztában azzal, hogy milyen szoftverek vannak telepítve a saját vagy céges gépére. Ennek meg kell változnia” – mondta Victoria Espinel, a BSA elnök-vezérigazgatója. „A rendszergazdák és informatikusok egyszerű, csupán a józan ész által diktált lépésekkel is biztosíthatják, hogy vállalatuk eredeti, megfelelően licencelt szoftvert használjon.”

A Globális Szoftver Felmérés során, amelyet kétévente az IDC végez a BSA részére, 34 országból közel 22 ezer otthoni és üzleti PC-felhasználót, valamint több mint 2000 informatikai menedzsert kérdeztek meg a kutatáshoz kapcsolódóan. A legérdekesebb eredmények:

  • A jogosulatlanul telepített szoftverek aránya Magyarországon 39 százalék volt 2013-ban – ez 2 százalékpontos csökkenést jelent 2011-hez képest. Az engedély nélküli szoftverek kereskedelmi értéke összesen 24 milliárd forint volt.
  • A PC-felhasználók elsősorban azért óvakodnak az engedély nélküli szoftverektől, hogy elkerüljék a rosszindulatú szoftverek hordozta biztonsági fenyegetéseket. A jogosulatlanul telepített szoftverek használatával összefüggő fenyegetések közül a felhasználók 64%-a a hackerek támadásai, míg 59%-a adatainak elvesztése miatt aggódik.
  • A rendszergazdák és informatikusok szerte a világon érthető aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy a jogosulatlanul telepített szoftverek kárt okozhatnak rendszereikben. Ennek fényében különösen meglepő, hogy csupán kevesebb, mint a felük mondta, biztos abban, hogy cégük szoftverei megfelelően vannak licencelve.
  • Világszerte csak a vállalatok 35 százalékának van olyan írásban is rögzített belső szabályzata, amely megköveteli a megfelelően licencelt szoftverek használatát.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testülettel (HENT) együttműködve a BSA egy oktató és figyelemfelhívó célú kampányt folytatott idén tavasszal annak érdekében, hogy megismertesse a felhasználókkal azon rájuk leselkedő komoly veszélyeket és biztonsági kockázatokat, amelyek a licenc nélküli szoftverhasználatból fakadnak.

„A nem megfelelően licencelt szoftverek használata egy szervezetirányítási kérdés, és ez a tanulmány azt jelzi, hogy ezen a téren egyértelműen szükség van a fejlődésre” – mondta Espinel. „Vannak olyan alapvető lépések, amelyeket bármely cég megtehet ennek érdekében, például hivatalos belső szabályzat létrehozása a licencelt szoftverek használatáról, illetve gondos szoftver nyilvántartás vezetése. A vállalatok ugyanakkor olyan, hatásosabb szoftvereszköz-gazdálkodási (software asset management) programokat is bevezethetnek, amelyek nemzetközileg elfogadott irányelveket követnek. Ezek a programok jelentős értéket képviselhetnek azáltal, hogy lehetővé teszik a megfelelő ellenőrzést, és teljes körű betekintést nyújtanak a hálózatra telepített szoftverekre. Ennek segítségével a szervezetek elkerülhetik a biztonsági és működési kockázatokat, és elérhetik, hogy a megfelelő számú licencelt szoftver álljon rendelkezésre felhasználóik számára.”

A felmérés egyéb megállapításai:

  • A jogosulatlanul telepített szoftverek aránya globálisan 42 százalékról 43 százalékra nőtt 2011 óta, elsősorban a fejlődő országok növekvő PC-állománya miatt.
  • Ezen szoftverek összesített kereskedelmi értéke eléri a 62,7 milliárd dollárt világszerte.
  • 2013-ban az ázsiai és csendes-óceáni térségben volt a legmagasabb a nem megfelelően licencelt szoftverek aránya, 62 százalékkal. A licenc nélküli szoftverek kereskedelmi értéke elérte a 21 milliárd dollárt a régióban.
  • Az ázsiai és csendes-óceáni térségtől nem sokkal lemaradva Közép-és Kelet-Európában 61, Latin-Amerikában 59, míg a Közel-Keleten és Afrikában szintén 59 százalék volt a jogosulatlanul telepített szoftverek aránya.
  • A licenc nélkül telepített szoftverek aránya a világon Zimbabwében a legmagasabb 91 százalékkal, de Moldovában és Grúziában sem sokkal kisebb ezek aránya 90 százalékkal.
  • Egyéb területek és országok (zárójelben a 2011-es érték):

o    Észak-Amerika, 19% (19%), 10,9 milliárd dolláros kereskedelmi érték
o    Nyugat-Európa, 29% (32%), 12,8 milliárd dolláros kereskedelmi érték
o    Európai Unió, 31% (33%), 13,5 milliárd dolláros kereskedelmi érték
o    Horvátország, 52% (53%), 64 millió dolláros kereskedelmi érték
o    Csehország, 34% (35%), 182 millió dolláros kereskedelmi érték
o    Lengyelország, 51% (53%), 563 millió dolláros kereskedelmi érték
o    Románia, 62% (63%), 208 millió dolláros kereskedelmi érték
o    Szlovákia, 37% (40%), 67 millió dolláros kereskedelmi érték

A BSA felmérésének teljes anyaga, beleértve az ország-specifikus adatokat is, elérhető a BSA honlapján: http://www.bsa.org/globalstudy