A Google sem úszta meg - 150.000 elveszett fiók

Gmail

Február 27-én viharfelhők gyülekeztek a Google felett - közel 150.000 felhasználó ébredt arra, hogy teljes Google fiókja köddé vált egy szempillantás alatt. A hiba folytán az érintett felhasználók egyetlen Google szolgáltatást sem érhettek el, ráadásul a teljes levelezésük, dokumentumaik, naptárjaik, valamint partnerlistájuk is elveszett.

A cég munkatársai szinte azonnal reagáltak és közölték, hogy dolgoznak a felhasználók "csupán" 0.08%-át érintő problémán. Sajnos azonban arra nincs garancia, hogy a fiókokkal együtt a hozzájuk tartozó információkat is maradéktalanul vissza tudják majd állítani.

Az efféle felhő-hiba nem először fordult elő: januárban a Microsoft Hotmail rendszere vált elérhetetlenné 17.000 felhasználó számára, ám akkor maradéktalanul sikerült visszaállítani az adatokat. Kevésbé voltak szerencsések a Yahoo felhasználói, akik nem sokkal később szenvedtek el hasonló esetet.

Természetesen számos megoldás létezik az ilyen problémák megelőzésére: az egyik, ha valamilyen levelező kliensen keresztül olvassuk e-mailjeinket, valamint azok kópiáit a merevlemezre mentjük.

Alternatívaként használhatjuk az ingyenes, PC-re, Mac-re, valamint Linux-ra is elérhető Gmail Backup programot, mely pár kattintás után képes lementeni adatainak, bár ez akár hosszabb ideig is eltarthat.