A héten történt

News

Pörgős hetet tudhatunk a hátunk mögött: véget ért az idei Mobile World Congress, átadták az Oscar-díjakat, kiűzték a kalózokat Svédországból, ismét egy kicsit többet tudunk a Google Glassről, vagy épp a YouTube-ot és Simpsonékat is elérte a Harlem Shake. Ugyanakkor a legnagyobb figyelem mégis New York felé fordul, ahol március 14-én lehull a lepel a Galaxy S 4-ről, amelyről naponta bukkannak fel újabb és újabb hírek. De eközben a konkurencia is fegyverkezik... mindez azonban eltörpül a tény mellett, hogy feltehetően megtaláltuk az örök élet forrását.

Hasonlóan a tavalyi évhez, idén is a Samsung volt a Mobile World Congress egyik elgnagyobb sztárja - méghozzá úgy, hogy az igazi nagyágyút megint nem hozták el. A Galaxy Note 8.0 bemutatásával a cég egy igen komoly ellenfelet állított hadba az iPad mini ellen, amiről az első beszámolók mind elismerően szólnak. Az ARM jóvoltából bepillantást nyerhettünk a nyolc magos, BIG.little architektúrára épülő Exynos 5 Octa processzor működésébe is, amely feltehetőleg a Galaxy S 4 teljesítményéről is gondoskodik majd.

Azonban könnyen lehet, hogy csak mi, európai lakosok élvezhetjük majd az Octa előnyeit: az amerikai piac LTE hálózatai miatt úgy néz ki, hogy a Samsung odakint a saját chipsete helyett a Qualcomm 600-assal szereli fel a zászlóshajót, ami megjelenésekor három különböző kapacitással és két színben lesz elérhető - de már csak 10 napot kell aludnunk a bemutatóig, addig azonban igyekszünk minden újabb információnak utánajárni.

Addig is a Galaxy S 3 tulajdonosok flashelhetik a hivatalos 4.2.1-es (Jelly Bean) frissítést, miközben gyújthatunk egy gyertyát a bada üdvéért. Azok pedig, akik szeretnék egy kicsit okosabbá tenni a tévéjüket mindenképp vessenek egy pillantást a Samsung új set top boxára, a HomeSyncre, amely szintén az MWC-n mutatkozott be.

Természetesen nem csak a dél-koreai gyártó parádézott Barcelonában: az Asus bemutatta a Padfone Infinityt, aminek gyan borsosnak ígérkezik az ára, véleményem szerint teljes mértékben kifizetődik majd. Illetve előálltak még egy merészebb koncepcióval is, a 7"-os Fonepaddel. Az Intel alapú tablet segítségével akár telefonálhatunk is, ami a cég szerint egy teljesen praktikus és normális dolog - még ekkora méret mellett is. Ha pedig már az érdekes koncepcióknál tartunk a kalandorok mindenképp érdekesnek találják majd a ZTE első Firefox OS telefonját, ami nagyjából annyi potenciált hordoz magában, mint a HP új, Androidos tablete.

Ezzel szemben az elmúlt hónapokban több, kisebb gyártó is igen komoly előrelépést ért el a high end telefonok gyártásának területén: az LG bemutatta az első olyan phabletjét, ami már mindenképp jó esélyekkel indul harcba. Egyúttal véget ért az Optimus 4X HD-val töltött rövid, közös életem is - azonban az elválás teljesen pozitív viszonban történt. A Sony azonban fordított játszmába kezdett: az 5"-os Xperia Z után a japán gyártó  a kisebb méret felé céloz, méghozzá a Z 4.8"-os kisöccsével. Az Intel eközben bemutatta az első olyan mobil processzorát, amely Hyper Threading támogatással rendelkezik, valamint várhatóan még idén előállnak majd az első négy magos processzorukkal is.

Talán senkit nem lep meg, de a Google Glass képes lesz telefonon keresztül is internetezni - ami azonban már érdekesebb, hogy hamarosan elérhetőek lesznek a fizetős YouTube csatornák, azonban ezek tartalmáról jelenleg igen keveset tudunk jelenleg. Ugyanakkor Mountain Viewban továbbra is rengeteg szabadidővel rendelkeznek a Googlerek, aminek legújabb eredménye a Harlem Shakelő YouTube. Egy épülettel arrébb azonban az Androidos gárda elkezdett kísérletezni a 3.8-as Linux kernellel, amellyel könnyedén találkozhatunk majd az Android következő verziójában. Emellett végre elérhetővé vált alkalmazások és weboldalak számára a Google+ fiókkal történő bejelentkezés lehetősége. Azok pedig, akik nem igazán preferálják a Facebook nyújtotta - jogosan kifogásolható - szolgáltatásokat mindenképp nézzék meg az Atriumot és a Talk.to-t. A héten felbukkant Google Settings ikontól pedig nem kell félni.

Nem jártak ekkora szerencsével a Pirate Bay üzemeltetéséről gondoskodó svéd Kalóz Párt tagjai, akik a helyi jogvédők nyomására kénytelenek voltak átadni a hidat norvég és spanyol társaiknak. Ezzel azonban több, mint valószínű, hogy csak megnehezítették a sorsukat, miközben az internetszolgáltatók kábelei összeroskadnak az idei Oscar-díjas filmekről... khmmm... archívumot készítő folyamatok alatt. Bár semmi ok elkapkodni a dolgot, hiszen a kávé a tudmány alapján garantáltan képes jelentős mértékben meghosszabítani földi pályafutásunkat - plusz a Zero Dark Thrity olyan kritikán aluli, hogy  az már fáj. Ugyanakkor a játékosok mindenképp örülhetnek majd, hiszen az új PlayStation teljes mértékben a digitális tartalom felé fordul majd - míg a mobilgyártük szinte minden bizonnyal megmaradnak majd a jelenlegi, hardveres gombokkal tűzdelt dizájnok mellett.