A Huawei 6 millió forintot adományozott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek

6 millió forint értékű támogatást adományozott a Huawei Technologies Hungary a Nemzeti Közszolgálati Egyetem számára a legmodernebb távközlési technológiák, valamint „okos-város” (smart city) megoldások tanulmányozására és oktatására. Az erről szóló megállapodást Szijjártó Péter külügyminiszter és Szilas Cecília, Magyarország Kínába akkreditált nagykövetének jelenlétében írta alá a Huawei Technologies Hungary ügyvezetője Bin Yun Song és Dr. Kovács Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatási rektorhelyettese Magyarország Pekingi Nagykövetségén 2014. október 28-án.

Az ünnepélyes aláíráson Szijjártó Péter külügyminiszter elmondta, hogy a kormány keleti nyitásnak nevezett külgazdasági stratégiájának egyik legfontosabb pillére továbbra is a Kínához fűződő gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzése. „Ebben a legfontosabb szerepet olyan kínai vállalatoknak köszönhetjük, mint a Huawei, amely Magyarországon nemcsak befektet és munkahelyet teremt, hanem a hazai felsőoktatást is aktívan támogatja.” – hangsúlyozta a külügyminiszter.

„A Huawei elkötelezett amellett, hogy egy az eddiginél hatékonyabb, integráltabb információs ellátási rendszert hozzon létre. Egy olyan rendszert, amelyben az ember és ember, ember és gép, gép és gép közötti kapcsolódás lehetővé teszi az információk és ötletek szabad áramlását, motiválva ezzel az álmok és újítások létrejöttét. A Huawei ezáltal hozzájárul a fejlődés előmozdításához, egy "Jobban Összekapcsolt Világ" megteremtéséhez.” – mondta el Bin Yun Song a Huawei Technologies Hungary ügyvezetője. „A fejlődés egyik mozgatórugója ugyanakkor a legmodernebb technológia képviselőinek és az oktatás szereplőinek közvetlen kapcsolata és információcseréje. Ehhez viszont elengedhetetlen az iparban szükséges gyakorlati tudás és az oktatás során tanultak között lévő távolság áthidalása, a gyakorlat- és piacorientált képzés biztosítása. A Huawei ezért támogatja társadalmi felelősségvállalási programjában az oktatást és a szakemberképzést.” – tette hozzá Bin Yun Song.

A 6 millió forint értékű támogatást a Huawei Enterprise üzletága adományozza az Nemzeti Közszolgálati Egyetem számára. A 2011-ben alapított Enterprise egyike a Huawei Technologies három üzletágának, amely komplett informatikai megoldásokat fejleszt és kínál üzleti felhasználók számára. Magyarországon az Enterprise üzletág beszállítóként részt vett az idén üzembe helyezett Egységes Segélyhívó Rendszer (ESR), azaz az 112-es segélyhívószám infokommunikációs rendszerének kiépítésében is. Az európai uniós elvárásoknak megfelelő rendszer gyorsítja a segélyhívás folyamatát, amely által gyorsabbá válik a segítségnyújtás.

Dr. Kovács Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorhelyettese elmondta, hogy az Egyetem nagyra értékeli a Huawei támogatását, mivel ilyen összegű adományt az Intézmény korábban nem kapott. „Az együttműködés igazi nyertesei azonban azok a diákok lesznek, akik a Huawei segítségével a legmodernebb telekommunikációs, illetve smart city megoldásokat és rendszereket tanulmányozhatják.” – emelte ki a rektorhelyettes.