A jövő munkahelye okosbicikli flottát biztosíthat munkatársainak

A könnyen hajtható, elektromos rásegítéses kerékpárok egy strapabíró biciklikomputerrel és SIM foglalattal okoskerékpárrá alakulnak, ami nem csak, navigál és jelzi a bejövő üzeneteket, de még használójának pulzusát is figyeli. A flottába köthető, nagy hatótávolságú és környezetbarát biciklik vállalati és céges autóparkokat is kiválthatnak a jövőben.

Murlasits Attila, az Annyira Más Bringabolt alapítója a Telenor 12. Okostelefon Akadémián mutatta be az elektromos kerékpárok (e-bike) előnyeit. A tájékozódásban már ma is segíti az okostelefon a bicikliseket, de a jövőben a telefon és a mobilinternet hálózat szerepe még nagyobb jelentőségű lehet – derült ki Murlasits Attila előadásából, aki egy olyan bicikliboltot működtet, amelyben kizárólag elektromos rásegítést, teljes elektromos meghajtást biztosító és okos kerékpárokat lehet kipróbálni és megvásárolni.

E-bringával meg sem kottyan feltekerni a Kékestetőre
A közelmúltban rendezett Kékes-támadás kerékpáros versenyt a szervezőkkel egyeztetve egy e-bike kísérlettel egészítették ki. A Gyöngyös-Kékestető távon rajtszám nélkül induló elektromos hajtású bicikli a hivatalos versenyzőket követően, utolsóként indulhatott, mégis 9 perccel előbb ért célba, mint a leggyorsabb versenyző a hagyományos, kizárólag emberi erővel hajtott kerékpárral. A  kísérletről készült videón az is jól látható, ahogy az e-bringás versenyző hegynek felfele végig előzi a teljes mezőnyt, miután 36,5 kilométer/órás sebességgel tudott haladni, hegynek felfelé.

Strapabíró kütyütől lesz okos a bicikli
Alapesetben egy elektromos biciklin legfeljebb az akkumulátor töltöttségét, a rásegítés mértékét, valamint a sebességet és a megtett távot mutató alapszintű kijelző található. Az Okostelefon Akadémián bemutatott Bulls Monster kerékpárt viszont már a Bosch Nyon okos-kijelzővel szerelték fel, ami ennél jóval többre képes. A 4,3 colos kijelzővel szerelt eszköz vízálló és ütésálló kivitelben készül, és jár hozzá egy olyan vezérlő, amellyel a kormány markolása közben is lehet kezelni. Például átállítható rajta keresztül az elektromos bicikli által kínált rásegítés mértéke: ha sík terepen haladunk, elegendő minimális extra erőhatás, de hegynek felfele, vagy hóban haladva jól jön az extra 250 wattos teljesítmény. Az okosbicikli képes különböző szempontok szerinti útvonaltervezésre, teljesítménymérésre és az adatok elemzésére. Az így keletkezett információkat okostelefonra, vagy wifin közvetlenül a felhőbe továbbíthatjuk.

A német Bulls gyár kínálatában már SIM kártya foglalattal rendelkező kerékpár is megtalálható, a szoftveres hátteret 2017-re ígérik a fejlesztők. A direkt mobilinternet elérés különleges biztonságot ad a kerékpár tulajdonosainak és több kerékpár esetén a biciklik flotta-kezelése új lehetőséget nyit a vállalati járműflották kezelésében is. Egy céges kerékpár flotta amellett, hogy környezettudatos megoldás, költségekben is kisebb terhet jelent egy cégnek, és a munkatársak rendszeres testmozgásához is hozzájárul.

A jövőben egyre több területet hódítanak meg akár a kerékpárokra tervezett mobil alkalmazások, egyedi igényeket kiszolgáló fejlesztések: a Telenor Magyarország akcelerátor programjával szeretné segíteni a hazai induló startup-ok sikerét. A Telenor Accelerate program keretében a szakértői zsűri által kiválasztott öt induló vállalkozás szakértő mentorokhoz, tapasztalt felsővezetőkhöz, pénzügyi forrásokhoz, befektetőkhöz, valamint a Telenor Csoport több mint 208 milliós nemzetközi ügyfélköréhez és partnerhálózatához hozzáférve nyerhet a fejlődésükhöz szükséges lendületet. A vállalat 150 millió forint értékű támogatást is nyújt majd az öt kiválasztott vállalkozásnak alacsony százalékú kisebbségi részesedés fejében. További információk a Telenor Accelerate Facebook-oldalán érhetők el a programról.