A kiterjesztett valóság térhódítása

Ha a technológiai trendeket vizsgáljuk, joggal tehetjük fel a kérdést, hogy a manapság egyre szélesebb népszerűségnek örvendő kiterjesztett valóság (angolul augmented reality, AR) múló divathóbort csupán vagy valóban jövőbe mutató technológia? Gyors elterjedése a társadalmi és szakmai életben egyértelműen az utóbbira enged következtetni. Az AR lehetővé teszi a felhasználók számára az interakciót a virtuális tartalmakkal, például egy táblagép vagy okosszemüveg használatával. Emellett ma már léteznek olyan alkalmazások, amelyek a termékek felhőben való használatával digitálisan jelenítik meg az objektumokat, így fejlesztve tovább a vizuális élményt a felhasználók számára.

Kiterjesztett valóság a mindennapokban   
Az AR-technológia mára már életünk szerves részét képezi. A számítógépes játékoktól kezdve a bútorok 3D megjelenítéséig minden területen alkalmazzák. Jól hasznosítható például a sportközvetítések alkalmával is: miközben a néző a televízión keresztül követi a versenyt, digitálisan megjelenik az úszók sávjának száma, vagy például az itthon is egyre népszerűbb amerikaifutball-meccseken az első kísérlet helyét jelző sárga vonal.

A szórakoztató funkció mellett a kiterjesztett valóság rengeteg praktikus lehetőséget is rejt magában. A sürgősségi segélyszolgáltatók AR-alapú térképeszközei például megkönnyítik az ismeretlen helyeken való tájékozódást, és olyan fontos adatokat szolgáltatnak, mint a tulajdonosok neve és címe, amelyek a térképen megjelenítve azonnali segítséget nyújtanak. A kiterjesztett valóság az egészségügy területén szintén fontos szerepet játszhat, mivel lehetővé teszi az orvosok számára, hogy távolról lássanak el betegeket, illetve előmozdíthatja a sebészképzés tökéletesítését is.

AR a villamos hálózatok területén
A fentieken túl a villamos ipar számos szektora kamatoztathatja a kiterjesztett valóság által kínált új opciókat, kezdve a középfeszültségű kapcsolóberendezések tervezésétől, karbantartásától és telepítésétől a felsővezetékek tervezésének elemzéséig. A technológia egyre elterjedtebbé válik, és szerencsére semmi jele a folyamat lassulásának. Így tehát az előrelátó közművállalatoknak érdemes kiaknázniuk az új módszerben rejlő lehetőségeket, amellyel eddig ismeretlen funkciókat fedezhetnek fel.

A kiterjesztett valóság alkalmazásának előnyei:

  • Biztonság: a technológia könnyen követhető, vizuális, részletes üzemeltetési eljárásokat és kulcsfontosságú üzeneteket biztosít, amellyel csökkenthető az emberi mulasztás eshetősége. Segítséget nyújt az üzemeltetőknek abban, hogy egy adott feladat elvégzéséhez a legmegfelelőbb és legbiztonságosabb berendezést tudják kiválasztani. Az AR továbbá információt nyújt a meglévő közművezetékek és földalatti közművek elhelyezkedésére vonatkozóan, ami később a munkások eszközein is megjeleníthető, így nyújtva vizuális segítséget számukra.
  • Képzés és karbantartás: a munkások a technológia vizuális utasításait követve könnyedén elsajátíthatják az új feladatok elvégzésének és a termékek karbantartásának módját.
  • Modellezés és konfiguráció: a berendezések gyorsan és könnyen megtervezhetők illetve módosíthatók, látványterveik pedig szintén egyszerűen elkészíthetők. A HD 3D technológiával minden részlet aprólékosan megjeleníthető.
  • Dokumentáció: az információgyűjtés új formája a hagyományos módszerekkel kombinálva még jobban elmélyítheti a felhasználói ismereteket.
  • Gazdaságos és hatékony: az AR a racionalizálással csökkenti a költségeket - a munkásokat megfelelő forrásokkal és információkkal látja el, amivel nem csak egyszerűbbé teszi a feladatokat, de növeli a gépek hatékonyságát, csökkenti az újratervezés miatti plusz, illetve a fenntartási költségeket, emellett az AR-modellezésnek köszönhetően előre megbecsüli a költségvetést.

Ha többet szeretne megtudni a középfeszültségű berendezésekkel kapcsolatos egyéb technológiákról, amelyek népszerűek lehetnek a jövőben, töltse le a Schneider Electric ingyenesen elérhető tanulmányát.