A megfázás gyógyírt jelenthet a rákra

Common Cold

A megfázásnak jelenleg nincs ellenszere, a tüneteket mindössze csökkenteni, elnyomni lehet. Azonban úgy tűnik, hogy a folyamatosan változó vírus lehet az ellenszere egy másik olyan betegségnek, amely ellen eddig kevés sikerrel vették fel a harcot az orvosok: ez pedig a rák. A Salk Institute munkatársai által végzett kutatás alapjául a megfázást okozó vírus azon tulajdonsága szolgált, hogy megakadályozza a sejtek pusztulását.

Emiatt képes bejárni a test minden részét, majd megajándékozni minket az ismert tünetekkel. Ezt a képességét az E4-ORF3 proteinnek köszönheti, azonban a tudósok megtalálták a módját, hogy lehet "kikapcsolni". Azonban, ha elnyomják ennek a proteinnek a hatását, azzal párhuzamosan működésbe lép a P53 nevű protein is, amely a rákos sejtek elnyomásáért felel.

Ennek köszönhetően reménykednek benne, hogy sikerül egy olyan módosított vírussal előállniuk, amely megkeresi a szervezetben az olyan sejteket, amelyekben az említett P53-as fehérje el lett nyomva - ezek a rákos sejtek - majd megsemmisíti azokat.

A módosított megfázás vírusa a szervezetbe jutva csak olyan sejtekben lenne képes működésbe lépni, amelyekben az önmegsemmisítésért felelős P53-as fehérje deaktivált állapotban van jelen, így gyakorlatilag automatikusan a rákos sejteket támadná a vírus. Miután elvégezte a feladatát, a rákos sejt megsemmisítését követően önmagából több másolatot hagyna hátra, amelyek tovább folytatnák a küldetést, és a tudósok reményei szerint minden rákos sejtet képesek lennének eltüntetni.