A pletykavonat halálra gázolta az ipart, avagy hogyan vált unalmassá az IT

Meh

Emlékszem még, amikor egy-egy felsőbb kategóriás telefon, tablet, vagy egyáltalán bármilyen eszköz bejelentése lázba tudott hozni. A keynote napján előre meg volt írva a hír, gondosan kiemelve a specifikációknak fenntartott helyet, hogy minél gyorsabban közölhessük a lefontosabb dolgokat. Pixelről pixelre elemeztünk minden kiszivárgott képet, videót az újabb morzsákért, próbáltunk minden apró jelből következtetéseket levonni, próbáltuk kitalálni, mi lehet igaz, mi nem.

Megvolt a dolog feelingje, ahogy hajnali 8 óra felé az irodában ülve, kávét szürcsölve túrtam a híreket, például a Galaxy Nexus kapcsán. Rengeteg pletyka volt, a jó része hülyeségnek is bizonyult, volt egy-kettő pontosabb, de jóformán a hivatalos bejelentés előtti pár óráig semmi biztosat nem lehetett tudni a telefonról. És amikor végre elkezdődött a keynote, képesek voltak meglepetést okozni.

Mára mindennek vége.

Vegyük például az új iPhone-t. Nem órákkal, napokkal, vagy hetekkel - hónapokkal a hivatalos bemutató előtt tudtuk hogyan néz majd ki, mekkora lesz a kijelző, milyen csatlakozó lesz rajta, miből lesz a hátlap... Mindent. Oké, azért még mindig meg tudott lepni az Apple minket pár dologgal, mint például a botrányos Maps-szel, vagy a "rosszul fotózol, tartsd máshogy" magyarázattal. De most nem ez a lényeg.

Vagy nézzük a Galaxy S 3 Mini-t. Szintén hetek, talán hónapok óta tudjuk, hogy 4"-os lesz, mi lapul benne, mi fog rajta futni... Néha kételkedem abban is, hogy az adott cégnél egyáltalán tudnak-e bármi konkrétat az adott eszközről, amikorra a sajtó már kész tényekkel szolgál. Ugyanez a helyzet az LG Nexusával is, és a listát a végtelenségig lehetne folytatni, de a végén úgyis ugyanoda lyukadnánk ki: az IT világa unalmas lett.

Nem technológiai, illetve a végtelen lehetőségek szempontjából. Hiszen minden eddiginél nagyobb világot nyit meg előttünk egyetlen, tenyérben tartható telefon. De a bejelentések már senkit nem érdekelnek, nem tudnak lázba hozni, nem tudnak meglepetést okozni. Az eszközökre vonatkozó adatok, biztonság olyan szinten a béka nemesebbik fele alatt található, hogy már azt is nehéz lenne elhinni, hogy valaki direkt szivárogtat ki minden információt.

Emlékszünk még az iPhone 5 bejelentésére? Nem kavart nagy vihart, mindenki húzta a szája szélét, majd egy meh kíséretében ment tovább. És nem azért, mert a telefon rossz. Pusztán amiatt, hogy Tim Cook és csapata az égvilágon semmi olyat nem tudott mondani, amit ne tudtunk volna - hónapokkal a nagy esemény előtt. Az embereket nem a specifikációk vagy a dizájn hangolta le: egyszerűen ott állt, és egy olyan telefonnal hadonászott, amit már ismertünk. Tetőtől talpig.

De itt van a Galaxy Music, vagy épp a Galaxy S 3 Mini esete is. Utóbbit holnap mutatják be, a Samsung vezetője pedig már ma elismerte, hogy létezik a telefon. Nem mintha nem tudta volna mindenki eddig is, estére pedig a teljes specifikációs lista kint volt a neten. És lám, ugyanaz, ami hónapokkal ezelőtt felbukkant. Ismét ott állunk, hogy a telefon nagyszerű, kategóriájának egyik legjobbja, de nem tud meglepetést okozni, nem tud olyan mértékben berobbanni a köztudatba, hogy igazán mély benyomást keltsen. Pusztán azért, mert már mindenki tudja, mit fog holnap bemutatni a cég.

Eljutottunk oda, hogy a keynote alatt már nem az előre megírt, csak kipótolandó hírt szerkeszti az ember a pontos információkkal. Az asztalon könyökölve másolgatjuk a korábbi, hónapokkal azelőttről származó pletykák linkjeit, vagy épp azokból emeljük át egy az egyben az ott leírtakat, mert minden igaz, és semmi új nincs a nap alatt. És hiába fantasztikus az adott eszköz, már a bemutatója harmadik percénél inkább a szerverlogok mélyét túrja az ember, hátha valami újra bukkan, amit addig még nem látott a világ.

Persze ennek is megvan a szépsége, hiszen ugyanúgy megvan a hajtás és a pletykák bányászatának izgalma. De ez már rég nem az, mint két évvel ezelőtt. Mára eljutottunk oda, hogy egy telefon, tablet vagy porszívó tervrajzra vetülésekor pontosan tudjuk, hogy mire számíthatunk, és ezzel nagyjából három, akár hat hónappal előre "láthatjuk a jövőt". Amivel csak az a gond, hogy megölte az egész dolog varázsát...

A cikket Samsung Galaxy Note 2 10.1 készüléken írták, december 22-én. Aggodalomra semmi ok.