A Samsung bemutatja az iparág első 1 terabájtos mSATA SSD-jét

A Samsung Electronics bemutatta a 840 EVO mSATA (mini-Serial ATA) nevű Solid State Drive (SSD) modelljeit, köztük az iparág első 1 terabájtos (TB) mSATA SSD-jét, amelyek várhatóan 2014 áprilisában érkeznek Magyarországra.

A Samsung 840 EVO mSATA SSD-je a júliusban a Samsung SSD Global Summit nevű rendezvényen bemutatott 840 EVO termékcsalád továbbfejlesztése. A mSATA szabvány kompakt méreteivel az új SSD – amely a 2,5 colos SSD méretének körülbelül negyedét jelenti – ugyanolyan kapacitást és teljesítményt kínál, mint elődje.

„Mivel az új mSATA SSD termékcsalád akár 1 TB-os memóriát és optimalizált szoftvereszközöket kínál, a vásárlók várhatóan a nagy tárolókapacitást és teljesítményt az ultravékony notebookokban és asztali számítógépekben fogják tudni kihasználni” – mondta Unsoo Kim, a Samsung Electronics memória termékeinek értékesítésért felelős alelnöke. „Továbbra is a legmodernebb, még jobb minőségű és még megbízhatóbb SSD termékeket és szoftveres megoldásokat kínáljuk, miközben mindent megteszünk a magasabb szintű fogyasztói élmény és a saját márkás memóriaértékesítési üzletágunk fokozódó versenyképessége érdekében.”

Az új 840 EVO mSATA SSD a Samsung modern, a 10 nanométeres kategóriába* tartozó gyártási technológiával készülő 128 gigabites (Gb) NAND flash memóriáját használja. Az 1TB-os SSD gyártásához összesen négy flash memória csomagot használnak, ahol minden egyes csomagban 128Gb-os chipeket találunk 16 rétegbe rendezve. A modern memória technológiának köszönhetően az 1TB-os mSATA SSD 3,85 milliméter vastag és 8,5 gramm súlyú, ami egy átlagos merevlemez (HDD) méretének 40 százalékát, míg súlyának tizenketted részét jelenti.

A 840 EVO mSATA SSD termékcsalád 120 gigabájtos (GB), 250GB-os, 500GB-os és 1TB-os méretben kapható, és a Samsung saját vezérlő- és TurboWrite technológiájának köszönhetően a legmagasabb szintű teljesítményt nyújtja. Az 1TB-os verzió véletlenszerű olvasási képessége eléri a 98000 IOPS-t (másodpercenként elvégezhető Input/Output műveletek száma), és 90000 IOPS-es véletlenszerű írási teljesítményt kínál, miközben a szekvenciális olvasási/írási sebessége eléri az 540 megabájt/másodpercet (MB/s), illetve az 520MB/s-ot, ez pedig összetett multitasking használatot tesz lehetővé a professzionális felhasználók számára.

Az új 840 EVO mSATA SSD más, a notebookokban megtalálható adattároló eszközökkel együtt is jól használható, legyen az HDD vagy SDD, feltéve, hogy a notebook rendelkezik mSATA aljzattal. Az új mSATA modellek a Samsung Magician 4.3-mal együtt is kaphatók, azaz egy olyan szoftveres megoldással, amely 1000MB/s-ot meghaladó szekvenciális olvasási sebességet is engedélyez RAPID (Real-time Accelerated Processing of I/O Data - valós idejű I/O adatfeldolgozás gyorsító) módban. Ez a teljesítmény körülbelül kétszerese a normál SATA SSD sebességének, és tízszerese egy átlagos HDD-jének. A Samsung már az előző 840 PRO SSD sorozatnál is alkalmazta a Magician 4.3-at és a RAPID módot. 

A 256 bites AES titkosítás révén az új mSATA SSD igen magas szintű adatbiztonságot tesz lehetővé, és megfelel a TCG Opal, valamint az IEEE 1667-es szabványok követelményeinek is. A Windows 8-cal kompatibilis és 10 nyelvet támogató Samsung Data Migration, valamint a Samsung Magician 4.3 segítségével a felhasználók igen egyszerűen mozgathatják adataikat át az új SSD-re.

A 840 EVO mSATA SSD termékcsalád Magyarországra várhatóan 2014 áprilisában érkezik. A Samsung folytatja a legmodernebb, még jobb teljesítményt és még nagyobb biztonságot nyújtó SSD-k fejlesztését, és fenntartja vezető pozícióját a globális SSD piacon.