A shadow IT jelenségből adódó vállalati kockázatokra kínál megoldást a Cisco® Cloud Consumption as a Service

A Cisco bejelentette Cloud Consumption as a Service nevű új szolgáltatását, amely feltérképezi a vállalatoknál használt, de az informatikai osztályok által nem ellenőrzött felhő alapú szolgáltatásokat (shadow IT).

A Cisco felmérése szerint egy átlagos nagyvállalatnál 1 220 különböző nyilvános felhőszolgáltatást használnak. Ez 25-ször több, mint amennyit az informatikai osztályok korábban becsültek. Mindeközben az elmúlt év során az elérhető publikus felhőszolgáltatások száma megduplázódott. Az ilyen szolgáltatások kétségtelen előnyeik mellett jelentős üzleti kockázatokat is rejtenek magukban, amelyek a szabályozásoknak való megfelelés kérdésétől, az adatvédelmen és a költségeken át a szolgáltatások teljesítményéig terjedhetnek.

A Cisco® Cloud Consumption as a Service feltérképezi és láthatóvá teszi a vállalatoknál használt felhő alapú szolgáltatásokat, ezáltal segíti az informatikai vezetőket a shadow IT jelenséghez kapcsolódó problémák megoldásában. Átláthatóvá teszi a vállalatoknál használt felhőszolgáltatásokat, azonosíthatóvá az üzletmenetet befolyásoló nyilvános, privát és hibrid felhőmegoldásokat.

A Cisco új szolgáltatása jelenleg havidíjas formában, vállalatmérettől függően felhasználónként megközelítőleg 1 és 2 dollár közötti áron érhető el a Cisco értékesítési partnereinél. A Cisco 30 napos ingyenes lehetőséget is biztosít a szolgáltatás kipróbálására.