A Simplocker újabb verziója ütötte fel a fejét

A vezető, proaktív védelmet kínáló biztonságtechnológiai vállalat, az ESET mérnökei által június elején felfedezett Simplocker új verziója jelent meg a napokban. Az Android platformon terjedő zsarolóprogram legújabb változata angol nyelven támad.

A Simplocker bizonyos típusú fájlokat titkosít, ugyanakkor hamis FBI figyelmeztetést is megjelenít az okoseszközök kijelzőin, mely szerint gyermekbántalmazáshoz kapcsolódó tartalom található az érintett eszközön, majd felszólítja az áldozatot 300 dollár két napon belüli befizetésére.

Az új változat magasabb összeget kér, mint a Simplocker család korábbi variánsa, így gyanítható, hogy az előző sikereken felbuzdulva emelték a tétet és próbálnak még több pénz kinyerni az áldozatokból.

„A korábbi verziókkal összehasonlítva a Simplocker ezen változata sokkal több fájltípust képes titkosítani és sokkal nehezebb is eltávolítani az eszközökről” – mondta Robert Lipovsky, az ESET kutatója.

Az új változatról és a fertőzés elkerüléséről további információ az ESET WeLiveSecurity.com oldalán található.

Azok, akik fájljait a Simplocker már titkosította, töltsék le az ESET ingyenes ESET Simplocker Decryptor alkalmazását, hogy minél előbb megoldást találjanak a fertőző malware által okozott problémákra.