A Sony bemutatta a világ első 61 megapixeles hátsó megvilágítású full-frame képérzékelős nagy felbontású Alpha 7R IV fényképezőgépet

A Sony bejelentette, hogy a rendkívül sokoldalú és nagy teljesítményű Alpha 7R IV (ILCE-7RM4) fényképezőgéppel bővíti a népszerű Alpha™ 7R full-frame tükör nélküli termékcsaládot.

A Sony új, eddigi legnagyobb felbontású full frame fényképezőgépe lenyűgöző képminőséget kínál elképesztő felbontással, széles dinamikatartománnyal, kiváló fókusszal, gyors sorozatfelvételi móddal és sok minden mással.

„Innovatív fejlesztéseinkkel tovább feszegetjük a technológiai határokat és újraértelmezzük a digitális fényképezőgépek által nyújtott lehetőségeket” – mondta Yann Salmon Legagneur, a Sony Europe digitális képalkotó eszközeiért felelős marketing igazgatója. „Az új Alpha 7R IV ötvözi a közepes formátumú képminőséget, a gyors sorozatfelvételt, a rendkívül gyors fókuszálást és számos fejlesztést a kialakítás, a kapcsolódás és a használhatóság terén. Az új fényképezőgép korábban elképzelhetetlen lehetőségeket teremt a fotósoknak, videósoknak és egyéb alkotóknak tartalmaik rögzítéséhez.”

A képminőség új szintje
Az új Alpha 7R IV-ben a világon elsőként egy újonnan fejlesztett 35 mm-es full-frame, hátsó megvilágítású, 61 megapixeles,2 CMOS-érzékelő található. Az új érzékelő hátsó-megvilágítású kialakítása és zajcsökkentő technológiája kiváló felbontást biztosít alacsony zajszint és magas érzékenység mellett. Alacsony ISO-érzékenység esetén a fényképezőgép 15 fokozatnyi dinamikus tartományt képes elérni, amely sima átmeneteket eredményez a sötétségtől egészen a csúcsfényekig. A kiemelkedő színreprodukciót a legfrissebb Alpha™ fényképezőgépek algoritmusai garantálják.

A fényképezőt egy vázba integrált, öttengelyes képstabilizáló algoritmus vezérli, amelyet a nagy felbontású képérzékelő teljesítményéhez finomhangoltak, így akár 5,5 fokozattal nagyobb zársebességet tud nyújtani. Az átalakított mechanizmus magába foglalja a záregységet, hogy elnyomja a finom rázkódást, a javított képstabilizáló algoritmus pedig hatékonyan csökkenti a kép elmosódottságát.

Az α7R IV modellben az újonnan megjelent 5,76 millió képpontos elektronikus UXGA OLED Tru-finder EVF képkereső működik, amely rendkívüli pontossággal és élethűen jeleníti meg az apró részleteket, az α7R III-hoz képest 1,6-szor nagyobb felbontással. A képminőséget “Standard” és “High” módokkal lehet változtatni, továbbá a másodpercenkénti képkockák száma is beállítható 60 vagy 120 fps-re a legkedvezőbb fotózási körülmények eléréséhez.

Ezen felül a megújult Pixel Shift Multi Shooting10 funkció immáron 16 teljes felbontású képből összeállított fotót képes készíteni. A funkció segítségével a kamera fél/egy képpontos programozott közzel mozdítja el az érzékelőt, és így 16 képponteltolásos képet készít el, és az eredeti 963,2 millió pixelből álló kép adatmennyiségét körülbelül 240,8 millió pixelre (19008 x 12672) tömöríti össze az új képen az “Imaging Edge” asztali alkalmazás11 segítségével. Ideális választás építészeti, művészeti és egyéb állóképek készítéséhez, lévén a funkcióval lenyűgözően részletes és pontos színvilágú képeket készíthetünk.

Fotózási és fókuszálási sebesség
Az α7R IV full-frame tükör nélküli fényképezőgép teljes felbontású képek esetén akár 10 képkocka/másodperces sebességre képes, kb. 7 képkocka/másodperces5 AF/AE követéssel teljes felbontású képek esetén (JPEG / RAW) és körülbelül 3x másodperces sebességet APS-C vágó mód esetén, ami 26.2 megapixeles képeket készít. Ez biztosítja a mozgó alanyok részletgazdag és rendkívül pontos megörökítését.

Az Alpha 7R IV megújult fókuszrendszere 567 pontos fókuszsík-fázisérzékeléses AF pontot tartalmat, amely a képterület körülbelül 74%-át fedi le. A 425 pontos kontrasztérzékelős AF megnöveli a pontosságot és a megbízhatóságot gyengén megvilágított helyszíneken és egyéb helyeken, ahol legjobban ki lehet használni a kontrasztérzékelős AF-et. A több AF-pont, az AF-érzékelő szélesebb lefedettsége és a továbbfejlesztett AF-algoritmus tovább javítják a követési teljesítményt, így még a bonyolult vagy hirtelen mozgások is megbízhatóan és minden eddiginél nagyobb pontossággal követhetőek.

Az Alpha 7R IV támogatja továbbá a mesterséges intelligenciára épülő valós idejű AF funkciót, amely elképesztő pontossággal és valós időben rögzíti az alany szemét. A funkció elérhető emberi és állati alanyokhoz egyaránt, a megfelelő beállítást a fotózási körülmények alapján választhatjuk ki. Ezen felül a frissen fejlesztett alany felismerő algoritmus által vezérelt valós idejű Követés7 funkció biztosítja a fókuszrendszer megbízhatóságát és pontosságát. A vibrálás csökkentő fotó-mód12 automatikusan felismer minden mesterséges fényt a fotózási területen, és csökkenti azok hatásait.

Megnövelt kapcsolódási lehetőségek a gyors munkafolyamatokért
Az új α7R IV számos különböző távoli kapcsolódási funkciót és adatátviteli módszert támogat a professzionális munkafolyamat fejlesztése érdekében. Az új modell egyaránt támogatja a hagyományos 2,4 GHz-s és a nagysebességű 5GHz-es Wi-Fi kapcsolatot13, ami gyorsabbá és stabilabbá teszi az átviteli folyamatot. A Sony fényképezőgépek között elsőként az Alpha 7R IV-ben elérhető a számos alkotó által igényelt vezeték nélküli csatlakozás asztali számítógépekhez8, amely sokkal több szabadságot biztosít a fotósoknak, így korlátozás nélkül mozoghatnak a stúdióban és fotózási helyszíneken egyaránt.

A gyors WiFi® és vezeték nélküli adatátvitel8 mellett a kamerát SuperSpeed Type-C™ USB (USB 3.2 1. generáció) portokkal látták el, amely elképesztően gyors vezetékes adatátvitelt biztosít, az Alpha 7R III teljesítményének kétszeresét, az Imaging Edge szoftver használatával. A fényképező támogatja az FTP háttér-adattovábbítást, így a fotósok könnyedén elküldhetik képeiket egy adott távoli FTP szerverre a fotózási folyamat megszakítása nélkül.

A hatékony és gyors munkafolyamat megteremtése érdekében a Sony bejelentette az “Imaging Edge” asztali alkalmazások 2.0-s verzióját (Remote/Viewer/Edit).13 A „Remote” alkalmazással a PC képernyőjéről élőben irányíthatja és felügyelheti a fotózást, a „Viewer” alkalmazással gyorsan megnézheti, értékelheti és kiválaszthatja a nagy képtárak fotóit, az „Edit” alkalmazással RAW-adatokat kiváló minőségű fotókká dolgozhat ki.

A lehető legkényelmesebb adatátvitelt a Sony Imaging Edge Mobile™14 alkalmazás legfrissebb verziója biztosítja, amellyel a fényképezőgép még kikapcsolt állapotban lévő csatlakoztatott okostelefonokra is továbbítja a kiválasztott képeket.

Nagy felbontású 4K és professzionális filmkészítési funkciók
A lenyűgöző állóképek mellett az új Alpha 7R IV kiemelkedő filmrögzítési tulajdonságokkal rendelkezik, 4K (3840x2160) felbontású videók rögzítésére képes Super 35mm módban9 pixel binning nélkül. Ez kivételesen részletes és pontos 4K videófilmek rögzítését teszi lehetővé. Továbbá elérhető az S-Log 2 és az S-Log 3 a színskálázás bővítéséért, az S-Log 3 14 rekeszállású dinamikus tartományt eredményez. A HLG (Hybrid Log-Gamma)15 technológia szintén elérhető az azonnali HDR munkafolyamat támogatásához.

Az új sokoldalú full-frame fényképezőgép gyorsabb, precízebb Fast Hybrid autofókuszt használ, így egyenletesebb, stabilabb automatikus fókuszálást biztosít videofelvételnél, még abban az esetben is, ha valami bemozdul a videóalany elé. Az új Érintéskövetés funkció videofelvételnél is használható, így a monitoron a kívánt témát megérintve indíthatja el a követést.

A Sony kamerák közül elsőként az Alpha 7R IV-ben érhető el a valós idejű Eye AF videók készítésénél6. A bekapcsolást követően a fényképező automatikusan rögzíti az alany szemét, amelyet megbízhatóan és pontosan követ, így a fotósnak mindössze a kép tartalmával kell foglalkoznia. Ember fotózása esetén az Érintéskövetés funkció automatikusan elindítja az Eye AF-et.

További újítás a multifunkciós aljzathoz (MI Shoe) hozzáadott digitális audiointerfész, ami közvetlen kapcsolódást tesz lehetővé az új ECM-B1M puskamikrofonhoz vagy az XLR-K3M adapterkészlethez, így kiváló minőségű zajmentes hangfelvételek készíthetők. Time-lapse videókhoz időközi képek készíthetők, valamint 120 képkocka/másodperces HD felvételek lassított és Quick Motion16 módban.

Fejlesztett kialakítás és testreszabhatóság
Az új Alpha 7R IV számos olyan kialakítás és használatbeli fejlesztést tartalmaz, melyet a Sony professzionális fotós közösségének visszajelzései alapján alkottak meg.

A maximális strapabíróság érdekében az új Alpha 7R IV még inkább ellenáll a pornak és a nedvességnek a kamera felületén17, az akkumulátornál és az adathordozó-nyílásoknál elhelyezett kiegészítő borításnak köszönhetően. A fényképezőt pehelykönnyű és tartós beépített magnézium ötvözetű borítással látták el, amelyhez egy hatcsavaros extrakemény bajonett tartozik.

A váz továbbfejlesztett markolatot kapott, amely kényelmesebb és biztosabb fogást nyújt a fényképezőgépnek. Mindemellett nem csak az AF-ON gomb mérete nőtt, de érzékenysége is pontosabbá vált. Az új, többfunkciós joystick mellett az expozíció kompenzációs tárcsagomb és az újratervezett hátsó tárcsagomb teszik könnyedebbé a vezérlést.  A professzionális felhasználás megkönnyítése érdekében az új fényképezőgépet két UHS-II kompatibilis adathordozó-nyílással látták el, így még nagyobb tárhely és gyorsabb olvasási/írási sebesség érhető el.

Számos professzionális felhasználó kérésére a fényképezőgép két UHS-II kompatibilis adathordozó-nyílással rendelkezik, amely nagyobb összkapacitást és gyorsabb írási/olvasási sebességet eredményez.

A megnövelt kényelem érdekében bővült az egyéni felhasználói beállítások tárhelye. Mostantól a fényképező beállítások meghatározó többsége elmenthető külső memóriakártyára is. Minden kártyára legfeljebb 10 beállítás menthető és olvasható be azonos típusú kamerákon.

A másfélszer nagyobb pixelméret ellenére az akkumulátor üzemideje is növekedett – a CIPA-szabvány szerint egy töltéssel az LCD kijelző használatával akár 670, a képszenzor használatával akár 530 kép készíthető. Az üzemidőt tovább növeli a kiegészítő függőleges markolatba (VG-C4EM) helyezhető két akkumulátor, a kiegészítő többakkumulátoros készlet (NPA-MQZ1K) pedig négy Z akkumulátort képes befogadni. A fényképezőt USB csatlakozón keresztül is lehet tölteni.18

Új kiegészítők
A Sony az alábbi kiegészítőket mutatta be az Alpha 7R IV fényképezőgéphez:
A por- és nedvességálló20 VG-C4EM függőleges markolat az Alpha 7R IV fényképezőgéphez hasonlóan könnyen használható, határozott, biztos fogást biztosít kétszer hosszabb üzemidővel, valamint a vázon található USB aljzaton történő akkumulátor töltési lehetőséggel.

ECM-B1M puskamikrofon19 – A nyolc nagyteljesítményű mikrofonegység és a továbbfejlesztett digitális jelfeldolgozó egy rendkívül kompakt mikrofonban kaptak helyet. A három választható irányítottsági minta között megtalálható a Szuperirányított felvételi minta is. Az Alpha 7R IV digitális csatolófelületekkel kompatibilis multifunkciós aljzatán az audiojel közvetlenül, digitális formában jut a fényképezőgépbe a lehető legtisztább hangzás érdekében.

XLR-K3M XLR adapterkészlet20 – Két XLR/TRS kombinált jack dugó és egy 3,5mm-es sztereó mikrofondugasz áll rendelkezésre, amelyek megkönnyítik a feldolgozás utáni munkafolyamatot. Az Alpha 7R IV digitális csatolófelületekkel kompatibilis multifunkciós aljzatán az audiojel közvetlenül, digitális formában jut a fényképezőgépbe a lehető legtisztább hangzás érdekében. A csomag hosszabbító hangkábeleket is tartalmaz, amely könnyedén csatlakoztatható professzionális rigekhez vagy fényképezőgép-keretekhez.

SF-M series TOUGH memóriakártya
Az ultraerős UHS-II SD memóriakártya akár 277MB/mp-es olvasási sebességre képes, így kitűnően alkalmazható extrém fotózási körülmények között, valamint hatékonyabbá teszi a munkafolyamatokat. A macOS-en és Windows-on is elérhető fájl helyreállító szoftver teljes körű védelmet nyújt adatainak.

MRW-S3 SD-memóriakártya-olvasó
Személyi számítógéphez csatlakoztatható gyors USB hub UHS-II SD/microSD kártyaolvasóval, amely támogatja az USB 3.1 Gen 2 interfészt és 100W-os USB áramellátást (USB PD) biztosít, a fotózás utáni munka hatékonyságának jelentős növelésére.

Elérhetőség
Az új Alpha 7R IV Full-frame cserélhető objektíves fényképezőgép 2019 augusztusától kapható Európában.

Az VG-C4EM függőleges markolat és az ECM-B1M puskamikrofon 2019 szeptemberétől, az XLR-K3M adapterkészlet pedig 2019 októberétől kapható Európában.


1 2019. júliusig. A Sony full-frame képszenzoros kameráival végzett felmérés.
2 Becsült érték
3 A Sony tesztkörnyezetében készített állóképek esetén.
4 10 képkocka/másodperces folyamatos rögzítés „Hi+” módban és akár 8 képkocka/másodperces folyamatos rögzítés „Hi” módban. A maximális képkocka/másodperc értéket a fényképező beállításai befolyásolhatják
5 JPEG vagy tömörített RAW módban
6 Ez a funkció nem támogatja az állati szemek követését
7 „Követés” a menüben. Ez a funkció nem támogatja az állati szemek követését.
8 Használatához az „Imaging Edge” asztali alkalmazás 2.0-ás vagy későbbi verziója szükséges
9 A Super 35mm módban a 4K felvételek enyhén keskenyebb betekintési szöget eredményezhetnek.
10 Használatához az „Imaging Edge” asztali alkalmazás 2.0-ás vagy későbbi verziója szükséges. Elmosódás esetén a képösszeállítás sikertelen lehet. A vaku és más eszközök használata korlátozott.
11 A „Remote”, a „Viewer” és az „Edit” program 2.0-ás verziói 2019 augusztusában fognak megjelenni
12 Csak a 100 Hz és 120 Hz közötti vibrálást érzékeli, így a sorozatfotózás sebessége csökkenhet. A vibrálásmentes fotózás nem elérhető a csöndes fotózás, BULB exponálás és filmfelvétel közben.
13 Bizonyos régiókban árult termékek esetén csak az IEEE 802.11b/g/n (2.4 GHz) vezeték nélküli átvitelt támogatják, az 5 GHz-es kommunikáció elérhetősége régiónként eltérhet
14 Az „Imaging Edge” alkalmazás mobil verziójának 7.2-es verziója 2019. júliusában jelenik meg.
15 Csatlakoztassa a terméket egy HDR (HLG) kompatibilis Sony TV-hez USB kábelen keresztül HDR (HLG) filmek megtekintéséhez.
16 Nincs hangrögzítés. Használatához 10-es vagy magasabb típusú SDHC/SDXC szükséges.
17 A 100%-os por és nedvesség védelem nem garantált.
18 Az akkumulátornak a fényképezőgépben kell lennie az USB-n keresztüli töltéshez.
19 Kompatibilitási és támogatási információkért kérjük látogasson el a https://www.sony.net/dics/b1m/ weboldalra.
20 Kompatibilitási és támogatási információkért kérjük látogasson el a https://www.sony.net/dics/b1m/ weboldalra.