A válság jó hatással van a technológiai innovációra

Epson

A 2012-es Nemzetközi Szórakoztatóelektronikai Vásárt (IFA) a Seiko Epson Corporation részéről az elnök, Minoru Usui nyitotta meg, aki beszédében a technológiai szektor növekedéséről alkotott elképzeléseit vázolta: a rövidtávú megoldások helyett az alapvető értékekhez való visszatérést javasolta – mint az Epsonnál már bevált gyakorlatot -, mely nemcsak a pénzügyi siker kulcsa, de a társadalom igényeinek is megfelelő innovatív és egyedi megoldásokat tartogat.

Az Epson amellett, hogy Berlinben bemutatta legújabb, kompakt, energiatakarékos nyomtatóit és projektorait, a vállatcsoport elnöke a kiállításon tartott beszédében mondta el, hogy új termékeikkel a szórakoztatás, a sport, az orvostudomány és az egészségügyi ellátás területeire is összpontosítanak. Emellett Minoru Usui ismertette a szektor jövőjét érintő meglátásait, hiszen az ágazat gyártói mind saját területükön, mind pedig a teljes szektort tekintve nem várt változásokat tapasztaltak az elmúlt időszakban. 

„A nyomtatók, számítógépek és okostelefonok piacának felfutása egyre magasabb szintű árversenyt generál, és folyamatos fejlesztést igényel. Éppen ezért az Epsonnál a hordozható számítástechnikai eszközökben, mint a jövőbeni növekedést kiszolgáló technológiai területben látjuk a megoldást” – mondta Minoru Usui.

A Seiko Epson Corporation elnöke kinevezésekor, 2008-ban döntött úgy, hogy a vállalat visszanyúl az olyan alapvető értékekhez és szemlélethez, mint a Takumi és a Monozukuri, azaz a termékgyártás művészetét és tudományát helyezik előtérbe. Ebben a szellemben képzik az Epson mérnökeit is, hogy a tömegtermelés követelményeivel összeegyeztetve a lehető legjobb termékekkel szolgálják ki vásárlóik igényeit.

Minoru Usui szerint akkori döntését a mostani eredmények is igazolják, hiszen az Epson 35%-os piaci részesedéssel rendelkezik az 5 legnagyobb európai országban, ebben az évben már többször volt piacvezető a tintasugaras nyomtatók piacán, az Egyesült Királyságban, Németországban és Olaszországban. Valamint ennek köszönhető, hogy az Epson képes megőrizni világelsőségét a projektorok, a nagy formátumú nyomtatók és a kereskedelemben használt nyomtatók értékesítésében is. A következő lépés pedig a felhő-kompatibilis, hordozható számítástechnikai eszközök piacának meghódítása lesz.