A világ legkisebb és legkönnyebb 4K-s projektorcsaládját kínálja a Canon

A Canon XEED 4K600Z típusjelzésű új projektora natív 4K felbontást, 6000 lumenes fényerőt kínál, ugyanakkor kompakt kivitelben készül. Az új modell egyaránt ideális lehet szimulátorokban való használatra, de tervezőirodákban, iskolákban, illetve interaktív installációkban is remekül megállja a helyét. A Canon Magyarországon egyedinek számító, 3 éves lámpagaranciával árusítja kivetítőit, az új modellt is ilyen feltételekkel lehet majd megvenni.

A XEED 4K600STZ utódjaként érkező új XEED 4K600Z lézer-foszfor projektor tökéletes képminőségét

  • az LCOS, vagyis folyadékkristály a szilíciumon technológia,
  • a Canon AISYS optikai rendszere,
  • a 4096x2400 pixeles natív felbontás, és
  • a 6000 lumenes fényerő illetve,
  • a 4000:1-hez kontrasztarány biztosítja.

A hagyományos izzó helyett a XEED 4K600Z kék fényű lézert használ a kivetítéshez, amelynek nem csupán nagy a fényereje, hanem a fényerő szintjét is pontosan kalibrálhatjuk. Ennek eredményeként a projektor hosszabb élettartamot biztosít 40 ezer órás üzemidővel, csekély karbantartási költség mellett.

A készülék által vetített kép lefedi az sRGB színtartományt, így rendkívül valósághűen képes megjeleníteni a vetített tartalmakat, ráadásul minimális térbeli görbületet biztosít ahhoz, hogy az általa vetített kép mentes legyen a torzítástól. Emellett szupergyors a válaszideje (1.0 képkocka késleltetés), így az akciódús jeleneteket is elmosódás nélkül tudja megjeleníteni. Emellett a projektor akár domború vagy ívelt felületekre való vetítés esetén is éles képet biztosít. A XEED 4K600Z támogatja a DICOM 14 orvosi szabványt. Színhűen jeleníti meg a fekete-fehér röntgenképeket is, ami orvosi felhasználás esetén kiemelkedő fontosságú.

26 kilogrammos tömegével (az objektívvel együtt) a XEED 4K600Z kategóriájában a világ legkisebb és legkönnyebb natív 4K lézerprojektorának számít1.  Bármilyen szögben könnyen telepíthető, mert motorral mozgatható objektívje +/- 60% -os függőleges és +/- 10%-os vízszintes elmozdítást is lehetővé tesz, és akár portrémódban is működtethető. Ennek köszönhetően sok esetben nincs is szükség a projektor megdöntésére vagy áthelyezésre a vetítéshez, ami jelentősen kényelmesebbé teszi a használatot. A XEED 4K600Z projektor wifin keresztül távvezérelhető iOS-t használó mobil eszközökről, a 4K601Z esetében ez a funkció hiányzik a készülékből, így extrém biztonsági elvárásokat támasztó védelmi szervezetek is biztonsággal használhatják. Az iOS-re elérhető, új Canon Projector Service Tool alkalmazás használatával a beállítások egyszerűen és gyorsan elvégezhetők.

Egyedülálló garancia jár a Canon projektoraihoz
A Canon projektorcsaládjai teljes körűen, hivatalos importon keresztül kaphatóak Magyarországon, és a vállalat a hazai piacon jelen lévő gyártók közül egyedüliként 3 éves lámpagaranciát is ad hozzájuk.  Ha ez idő alatt a kivetítő fényforrása (vagyis az egyik legdrágább elhasználódó alkatrész) meghibásodik, díjmentesen kicserélik. A készülékeket itthon hivatalosan forgalmazó Mekka Digital Kft-nél pedig az adott felhasználáshoz legjobban illeszkedő projektor kiválasztásában és a kivetítő telepítésében is szakszerű segítséget nyújtanak a vásárlóknak.

A Canon öt fő termékkategóriába sorolja projektorait:

A vállalat kétféle technológiát alkalmaz a projektoraiban:

  • a DLP-vel (Digital Light Processing; digitális fényfeldolgozás) az általános irodai vagy oktatási felhasználásra szánt olcsóbb típusokban,
  • az LCOS-szel (Liquid Crystal on Silicon; folyadékkristály a szilíciumon) pedig a drágább, kimagasló képminőségű modellekben találkozhatunk.

A termékkínálatban az alapvető irodai célokra alkalmas, 1024x768 pixel felbontású típusok mellett a 4K, vagyis akár 4096x2400 pixeles felbontást használó modellek egyaránt megtalálhatók.

A XEED 4K501ST típus érdekessége, hogy a natív 4K felbontású projektorok közül az egyik legkompaktabb kivitelű, mivel kifejezetten arra tervezték, hogy más rendszerekbe, például orvosi vagy közlekedési szimulátorokba építsék be, de például tervezőirodáknál is hasznát veszik. A XEED 4K500ST projektor érdekessége, hogy 17,6 kilogrammos tömegével a legkönnyebb natív 4K kivetítőnek számít, amely a Canon saját fejlesztésű felskálázó algoritmusával a kisebb felbontású tartalmakat is remek minőségben jeleníti meg.

A Canon több évtizedes szakértelemmel rendelkezik olyan projektorok gyártásában, amelyek objektívje az adott feladathoz legjobban illeszkedő típusra cserélhető – ez a rugalmasság kiemelkedő tulajdonság a piacon. Ahogy a digitális fényképezőgépekhez, úgy a Canon kivetítőkhöz is elérhetők különböző átfogású fix, és zoomobjektívek. Ez nem véletlen, hiszen eltérő tulajdonságú objektívre van szükség egy planetáriumban vagy szimulátorban használt eszköznél, mint egy tervezőirodában vagy kórházban használt modellnél. Az orvosi használatra szánt típusok például támogatják a röntgensugarak megfelelő megjelenítését biztosító nemzetközi szabványt, ezzel garantálva a színtónusok apró eltéréseinek is élethű visszaadását.