Ágyő, RIM!

BlackBerry 10

Helló, BlackBerry! Az elmúlt években vergődő Research In Motion a mai napon nevet váltott: mostantól a hírnevet meghozó BlackBerry égisz alatt működik tovább. Emellett két telefont és új operációs rendszert is bemutattak. A cég hű maradt a hagyományokhoz is, így a QWERTY-s változat mellett egy teljes érintőképernyővel szerelt BlackBerry is bemutatkozott, méghozzá igen baráti specifikációkkal.

A BlackBerry Z10 egy 4.2"-os, 1.280×768 pixeles felbontású kijelzővel, két magos, 1.5GHz-es TI OMAP 4470 SoC-val (a Galaxy Nexusban található 4460-as magasabb órajelű párja), 2GB RAM-mal, 16GB belső memóriával, 8 és 2 megapixeles kamerákkal, microSD olvasóval és NFC-vel felszerelve érkezik. A kijelző pixelsűrűsége 356PPI, ami veri az iPhone 5 Retináját - és a pletykák szerint az egész a Nexus 4-nél is olcsóbb lesz - nevezetesen 200 dollár. WOW!

A Q10 ugyanezt tudja, a két lényeges különbség a kijelzőben és a QWERTY billentyűzetben keresendő. Először is: annak ellenére, hogy teljes billentyűzetet kapott a telefon a kijelző képátlója 3.1", a felbontása 720×720 pixel, ami 330PPI-t jelent. Szintén veri a Retinát. Ezen felül a belsőségek megegyeznek a Z10-zel, és nagyjából egy hónappal később lesz elérhető. Ismét: WOW!

Természetesen mindkét telefonon a legújabb, BB10 operációs rendszer fut majd, ami első blikkre mindent tud majd, amit egy mai modern mobil OS-től elvárnánk. nyilván lesz egy kis idő, mire az alkalmazások száma eléri a százezres nagyságokat, de már most ötvenezer körül jár, így az induló kínálat is becsületes.

RIM BlackBerry, hosszú idő után le vagyok nyűgözve. Őszintén.