Android 4.3: a motorháztető alatt

Android 4.3 Jelly Bean

Most, hogy a töménytelen sok leak után ma végre hivatalosan is bemutatkozott a 4.3-as Android, itt az ideje, hogy kicsit pontosabban is megnézzük, hogy mi mindennel vrétezte fel a Google az új Jelly Beant. A Nexus és a Google Play Edition telefonokra a következő napokban megérkezik a frissítés - aki azonban nem szeretne várni, az már most letöltheti a gyári Nexus imageket és indulhat a flashelés.

Az új verzió már megkezdte az útját az Android Open Source Project repositorykba is, így csak napok - vagy órák - kérdése, hogy mikor bukkannak fel az első főzött ROM-ok. Addig pedig nézzük, hogy mi mindenre számíthatunk:

  • OpenGL ES 3.0: a fejlesztők mostantól kihasználhatják az OpenGL ES 3.0 és az EGL nyújtotta lehetőségeket, melyek immár alapvető featureként vannak jelen. Röviden: jobb lesz a játékok grafikája, valamint natív 1080p renderelést is tud.
  • Bluetooth Smart: az új Android immár támogatja a Bluetooth Low Energy adta lehetőségeket, mint például a különböző viselhető okos eszközökhöz történő csatlakozást és az azokkal történő kommunikációt. 
  • Korlátozott profilok: egy hivatalosan csak a tableteket érintő újdonság, ami lehetővé teszi az alkalmazások különböző aspektusainak korlátozását attól függően, hogy ki használja az adott eszközt.
  • Új média lehetőségek: a moduláris DRM keretrendszer segítségével a különböző szolgáltatóknak lehetősége nyílik mindenféle DRM protokollokat integrálni a streaming szolgáltatásaikba. Emellett az alkalmazások számára elérhető a beépített VP8 encoder is.
  • Notification access: az alkalmazások mostantól hozzáférnek a megjelenő értesítésekhez, frissíthetik vagy akár el is dobhatják azokat. Plusz átadhatják egy külső eszköznek.
  • Feljesztett profiling eszközök: abszolút a fejlesztők számára érdekes dolgok, segítik az alkalmazások teljesítményének jelentős javítását.