Apple vs. Samsung: érvénytelenített szabdalmak, Intel, a Galaxy Tab már az iPad előtt megszületett

Samsung vs. Apple

A Samsung ma reggeli védőbeszédét mindjárt egy támadással kezdte, miszerint az Apple megsérti a '941-es és az '516-os szabadalmukat. Ezek nem először kerülnek elő a hasonló perek során, lévén mind az iPhone 3G és iPhone 4 esetén felmerül a szabadalomsértés vádja. A két technológia a vezetéknélküli hálózatokon történő adatforgalmazást és energiagazdálkodást írja le.

A cupertinoiak azonban nem hagyták ennyiben, és berángatták a tárgyalásra az Intel-t is. William Lee - a cég képviselője - rámutatott, hogy a Samsung által említett funkciók mind egy Intel által készített processzorban zajlanak le, amit az Apple minden esetben megvett a gyártótól, és ezzel rendelkezik a szabadalmak használatához szükséges licence-ekkel. Továbbá hozzátette, hogy tudomása szerint máshol nem használják az említett technológiát, és a mérnökeik nem vettek részt a processzor fejlesztésében sem.

A dél-koreai cég képviselő azonban gyorsan rámutattak, hogy Williams vallomása nem biztos, hogy megéri a pénzét: Lee ugyanis 27 telekommunikációs szabadalmat tud magáénak, és ő maga kijelentette, hogy csak azért vesz részt és tanúskodik a tárgyaláson, mert a gyermekeinek ey erős amerikai gazdaságot és szabadalom rendszert szeretne hátrahagyni.

Ráadásul nem is ez az első szereplése hasonló perekben: a vicces az egészben, hogy korábban pont az Apple ellen emelt szót, méghozzá a Motorola és a HTC védelmében. Minden esetben kb. 1 millió dollárral lett gazdagabb, valahányszor megjelent egy-egy tárgyaláson.

Az, hogy végül a bíróság mit kezd Lee szereplésével, valószínűleg a héten kiderül.

A bounce back érvénytelen, a szabadalmi iroda nem tudodd a prior art-ról

A Samsung pár napja állt elő a DiamondTouch-nál látott LaunchTile és és Tablecloth alkalmazásokkal, melyek már az iPad és az iPhone előtt lehetővé tettek olyan funkciókat, amelyeket az Apple ma magáénak tulajdonít. Természetesen a cég próbált azzal védekezni, hogy az nem egy érintőképernyős eszköz, mint ahogy az ő szabadalmukban áll, Andries van Dam remekül rámutatott, hogy habár nem kézben tartott, de teljes értékű érintőképernyős eszköz a DiamondTouch is.

A Galaxy Tabon már az iPad előtt dolgoztak a Samsungnál

Jin Soo Kim, a Samsung egyik tervezőmérnöke a porondra lépve beszédét azzal kezdte, hogy a Galaxy Tab 10.1-en már 2009 decemberében elkezdtek dolgozni. Emellett egy e-mailt is mutatott, amely szerint már 2006-ban is dolgoztak a G-Tabon. Ez megelőzi az iPad 2010. január 1-jei bemutatását, valamint az iPad 2-ét is, amely 2011 márciusában látott napvilágot. Elmondása szerint a tablet tervezése során a cél az volt, hogy a lehető legnagyobb kijelzőt és a lehető legkisebb hardvert kombinálják.

Ami a második, vékonyabb 10.1"-os Galaxy Tab bemutatását illeti - ami egy hónapban történt a második generációs iPad-del - Kim beismerte, hogy visszaültek a tervező asztalhoz, hogy megfelelő konkurenciát tudjanak nyújtani az Apple terméke ellen. Ugyanakkor ismét rámutatott, hogy a dizájn megváltoztatása még mindig megelőzte az iPad 2 bemutatását. Az arra vonatkozó kérdésre, miszerint tudatosan, szándékosan másolta-e a cupertinoiak dizájnját, egy egyszerű "Nem"-mel válaszolt.

Természetesen az Apple ügyvédei sem voltak restek, és előhúzták az egyik elgnagyobb ütőkártyájukat, mégpedig a Google-től származó e-mailt, amelyben a keresőóriás arra szólitja fel a dél-koreai gyártót, hogy módosítsák a Tab megjelenését, mivel túlzottan hasonlít az iPhone-ra/iPad-re. Kim saját bevallása szerint nem tudott ezekről az e-mailekről, és soha nem is beszélt a feletteseivel.

Később kiderült, hogy az e-mailben említett Tab - amelyre a Google hivatkozott - soha nem látott napvilágot.

A Tisztelt Ház kezdi unni a dolgot

Mielőtt Lucy Koh bírónő megtartotta volna szokásos napi záróbeszédét, mindkét félhez így szólt: "Kérem, ne tegyék ezt velem". Tette mindezt azután, hogy a Samsung számos ellenvetést helyezett kilátásba, amennyiben az Apple nem szűkíti a tanúk listáját. Mindkét felet figyelmeztette, hogy amennyiben nem jutnak közös nevezőre, csak annak a veszélyét növelik, hogy mindenki számára kedvezőtlen ítélet fog születni.

A San Jose-ban zajló perrel kapcsolatos további híreink: