Aszteroida Világnap: 48 órás élő közvetítés a SES műholdjával

Június 29. és július 1. között az aszteroidák egy történelmi párbeszéd részei lesznek, amit világszerte követhetünk az űrről és az aszteroidák naprendszerben betöltött szerepéről szóló 48 órás közvetítésnek köszönhetően. Hiszen a SES és partnerei az Európai Űrügynökség (ESA) közreműködésével éppen azért készítik el 48 órás programjukat, hogy az Asteroid Day LIVE segítségével közösen hívják fel a figyelmet a Föld sebezhetőségére.

Azon túl, hogy Bruce Willis az Armageddonban egy heroikus küzdelem után győzedelmeskedett az aszteroidák felett már pár valós tényt is tudunk ezekről az égitestekről. Például azt, hogy az aszteroidák olyan sziklás képződmények, amik a bolygók keletkezése során egyfajta maradékként ragadtak a naprendszerünkben. Jó hír azonban velük kapcsolatban, hogy ma már rendelkezünk olyan fejlett technológiával, amivel felismerhetjük és követhetjük az útjukat, ráadásul a Földre veszélyes darabokat akár el is téríthetjük.

A Föld rengeteg meteorittal ütközik naponta, és még milliónyi azonosítatlan aszteroida van körülöttünk, amik a Föld nagyobb városait veszélyeztethetik. Ebben a hónapban például egy aszteroida Botswana fölött lépett be a légterünkbe úgy, hogy csupán pár órával a becsapódás előtt azonosították a szakemberek. Tavaly októberben észrevették az ún. Oumuamua, az első ismert csillagközi tárgy áthaladását a naprendszeren, ami új irányba terelte az aszteroida-küldetéseket, mint amilyen az ESA AIM/Hera vagy a NASA NEOCam projektje.

2017-ben az Aszteroida Alapítvány bemutatta a világ első 24 órás élő közvetítését az aszteroidákról a luxemburgi BCE-ből (Broadcasting Center Europe). 2018-ban pedig az Asteroid Day LIVE Brian Cox professzor, brit fizikus, író és BBC kommentátor vezetésével visszatér: 48 órányi tartalommal és szakértői kommentárral a világ minden részéről. Cox professzor vendégül lát asztronautákat, tudósokat, fizikusokat és kormányzati hivatalnokokat számos országból, nem beszélve a különleges résztvevőkről, az ESA főigazgatójáról, Jan Wörnerről, az UNOOSA igazgatójáról Simonetta di Pippóról, Bill Nye tudományos előadóról, az Agymenők sorozat sztárjáról vagy Richard Dawkinsról, brit evolúciós biológusról és etológusról, akik mind az Aszteroida Világnap nagyköveteként vagy aszteroida-szakértőként vesznek részt a programokon.

Az Európai Űrügynökség (ESA), ahogy az elmúlt években, úgy idén is teljes mellszélességgel támogatja az Aszteroida Világnap eseményeit. Június 29-én az ESA szenior menedzserei és aszteroida-szakértői Jan Wörner főigazgatóval, valamint Matthas Maurerrel, az ESA űrhajósával együtt bejelentkeznek az  Asteroid Day LIVE élő közvetítésén Luxembourgból. Június 30-án pedig az Európai Déli Obszervatórium (ESO) és az ESA összefog, hogy élőben mutassák be az ESO új Supernova Planetáriumát és Látogatóközpontját a németországi München közelében található Garchingból. A bemutató során szakértői interjúk és szakmai hírek is elhangzanak, de a legfrissebb aszteroida-kutatások eredményeiről is beszámolnak a szakemberek közép-európai idő szerint délután 13:00 órától. Élő közvetítés: http://www.esa.int/asteroidday

Az Asteroid Day LIVE Luxembourgból az ASTRA keleti 19,2 fokos orbitális pozíciójában található 1L műholdon keresztül lesz elérhető a SES műholdas szolgáltató helyi csatornáin vagy online, az Aszteroida Világnap honlapján

Csatlakozzunk minél többen a diskurzushoz: tudjunk meg még többet az aszteroidákról, ismerjük meg, hogyan tudjuk őket azonosítani és hogyan védhetjük meg a Földet, hiszen ahogy Dr. Brian May, asztrofizikus, a Queen együttes gitárosa és dalszerzője, az Aszteroida Világnap társalapítója is mondja: „Ennek a napnak az a célja, hogy minden évben tanuljunk az aszteroidákról, valamint az univerzum eredetéről, és hogy támogassuk azokat a forrásokat, amikre azért van szükség, hogy észrevegyük, kövessük vagy akár eltereljük ezeket az égitesteket a Föld orbitális pályájának útjából.”