Az 5 +1 legtitkosabb üzenet, amit programozók a weboldalba rejtettek

A laikusok sokszor úgy gondolják, hogy a programozók csak gyártják a program sorokat, egyre- másra csak születnek az újabbnál-újabb weblapok és webáruházak. Egy rendszert kell követni, egy programozási nyelvet kell ismerni és már megy is a munka, ami egy kis kreativitást leszámítva teljesen sablonos, adott parancssorok bevitele az egész.

Ez viszont nem igaz, sőt! Az emberek többsége bár nem is gondolná, de bizony a weblapok mögött rejtőző forráskód olykor titkokat rejthet magában, felfedheti a programozó titkait. Olyan dolgokat tudhatunk meg sokszor egy kis utánajárással, amit a honlapfejlesztő talán nem mer, talán nem akar kimondani, de magában sem tudja tartani. A webaruhazkeszites-web.hu oldal összegyűjtött néhány ilyen vicces üzenetet.

1. Audrey esete a népszámlálás weboldalának fejlesztőjével

A Központi Statisztikai Hivatal a 2011-es népszámlálás alkalmával létrehozott egy weboldalt azok számára, akik az interneten akartak jelentkezni. A hivatalos weboldal készítője minden bizonnyal sokat dolgozott, és keveset lehetett családjával ez idő alatt, hiszen a következő üzenetet rejtette a weboldal súgójába:
"Végtelen szerelemmel Audrey-nak smiley (és a családomnak)"

2. Ne harapdáld a robotok fenekét!

Van egy hátborzongató rejtett üzenetet a Firefox webböngészőben. Minden Mozilla böngésző tartalmaz néhány speciális funkciót, melyet az „about:” szöveg címsorba való beírásával érhetünk el. Ezek között helyet kapott egy hátborzongató, mégis vicces ablak. Az „about:robots” beírásával az alábbi figyelmeztető üzenet jelenik meg:

"Üdv, emberek!
Látogatásunk békés és jó szándékú!

    - A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.
    - A robotok láttak dolgokat, amiket az emberek el sem hinnének.
    - A robot a te műanyag haverod, akivel pompásan érzed magad.
    - A robotoknak fényes fémfenekük van, amelybe nem szabad beleharapni.

És van egy tervük."

3. Zavaros kéréseid vannak a Facebookhoz?

A szerverek és a felhasználók "kapcsolata" nem mindig zavartalan: Sokszor érkezik hibás adat a felhasználók részéről. Az viszont eléggé szokatlan, hogy a szerver egyszerűen zavarosként értékeljen valamit, úgy, ahogy ezt egy Facebook hibaüzenetben olvashatjuk:

"A szerver a kérést zavarosnak találta és nem tudja, hogy hajtsa végre"

4. Aminek soha nem lenne szabad megjelennie

Bizonyára mindenki életében vannak olyan dolgok, amiket titokban szeretne tartani örökre, és nem szeretné, ha nyilvánosságra kerülne. Nos, a Windows Office programjának fejlesztői valamit nagyon elszúrtak, hiszen nyilvánosságra került az alábbi hibaüzenet:

"Ez csak egy helykitöltő. Ennek az üzenetnek soha nem lenne szabadna megjelennie"

5. John Appleseed, az Apple lázadó Mac Osx fejlesztője

John Appleseed kilétét homály fedi. Lehet, hogy egy valós programozó vagy grafikus, aki az Apple Cupertinoi központjában dolgozik, de sokak szerint csak egy kitalált figura. Az viszont biztos, hogy furcsán gondolkodik a világról. A Max OSX rendszerének TextEditor ikonját kinagyítva az ő üzenetét olvashatjuk:

"Kedves Kate,
Ez az őrülteknek szól. Az elcseszetteknek. A lázadóknak. A bajkeverőknek. Kerek dugó a négyszögű nyílásban - ők mindent máshogy látnak. Ők nem szeretik a szabályokat és nem tisztelik a régi időket. Mindegy, hogy dicséred vagy ellenkezel, nem hiszel,magasztalod vagy becsméreled őket. Az egyetlen dolog csak amit nem tehetsz, hogy elfelejted őket. Mert ők változtatnak.
Légy jó, John Appleseed"

+1 ráadás: A humoros Google fejlesztők

Több felmérés is igazolja, hogy a Google a világ legjobb munkahelye. A magas fizetés, masszázs, ingyen étel, ingyenes konditerem és 3 hónapos szabadság mind olyan dolgok, melyek ösztönzőül hatnak kisebb-nagyobb, általában haszontalan tréfák kieszelésére.
A végére hagytunk egy ilyet, azt viszont nem áruljuk el, hogy mi az: próbáld ki magad! A következőt kell tenned:
Nyisd meg a google.hu keresőjét, majd keress rá a következő kifejezésre (idézőjelek nélkül): "Do a Barrel Roll"

(Forrás: webaruhazkeszites-web.hu)