Az Apple 10 évvel jár a Microsoft mögött

Apple

“Az Apple 10 évvel jár a Microsoft mögött, biztonság tekintetében” - jelentette ki Eugene Kaspersky, az egyik legismertebb biztonsági cég alapítója és vezetője. Véleménye szerint biztonsági szempontból a Windows és a Mac között nincs nagy különbség, és erre kiváló példát mutatott a nem rég felbukkant Flashback is. Mac-re mindig is lehetséges volt kártékony programok fejlesztésére, de eddig nem kevesen fektettek komolyabb energiákat a kérdésbe. Azonban a Flashback nem a klasszikus értelemben vett trójai volt.

A felhasználó maga engedélyezte a telepítését, majd a rendszer sebezhetőségeit kihasználva minden gyanú vagy riasztás nélkül sikerült felhasználói jogokat szereznie. A vírus közel 600.000 gépet fertőzött meg, a hibát azóta befoltozták.

“Az Apple hamarosan rá fog jönni, hogy ugyanazokkal a problémákkal kell megküzdenie, mint a Microsoftnak 10-12 évvel ezelőtt. Ez nem csak a frissítések kiadásának sebességét fogja befolyásolni, de biztonsági auditokra is többet kell majd fordítaniuk.” - tette hozzá Kaspersky.