Az igazi nagyágyút rejtegeti a Google, avagy mire számíthatunk október végén?

Android

Közelednek az ünnepek, így természetes, hogy minden nagy cég igyekszik minél hamarabb - és minél jobb időzítéssel - bemutatni a legújabb kütyüit, fejlesztéseit. Napok kérdése és láthatjuk az iPad Minit hús-vér valójában, majd befut a Windows 8 és a hozzá tartozó gépsereg, a sort pedig a Google zárja az új Nexus telefonnal, Androiddal, és több tablettel.

Az LG Nexus 4-gyel kapcsolatban már nem számíthatunk sok meglepetésre, gyakorlatilag a csavarok számán kívül minden kiszivárgott róla. Azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy a Google jelenleg nem a telefonok piacára koncentrál: ott már jó ideje piacvezető szerepet töltenek be, éppen ezért az elmúlt hónapokban a tablet frontos is hasonló eredményre hajtanak.

A Nexus 7 sikere megmutatta, hogy van igény az olcsó, minőségi, és nem utolsó sorban future proof tabletekre. A 200 dolláros ár nevetséges zért, amit a Nexus 7 nyújt, és ez a jobb lesz. A jelenlegi, 8GB-os modell kivonásra kerül, helyét a 16GB-os veszi át, valamint érkezik egy 32GB-os modell is, amely már néhány áruházban a boltok polcaira is felkerült. Ez utóbbi továbbá egy 3G antennával szerelt formában is kapható lesz, 300-350 dolláros ár körül.

Természetesen az iPad Mini riválisa mellett már olvashattunk a Samsunggal közösen készített Nexus 10-ről is, amely néhány hete még úgy nézett ki, hogy csak a jövő év első felében érkezik, pontosabb dátumok nélkül. Azonban a Google TGIF megbeszéléseiről kiszivárgott információk szerint a 10"-os tablet is tiszteletét teszi majd 29-én.

És ez még mindig nem minden: érkezik egy 99 dolláros, abszolút büdzsé tablet is, amelyet szintén az ASUS készít. Ez a jelenlegi hírek szerint egy maggal, 512MB RAM-mal lesz kapható, ami nem kifejezetten erőmű, de minimál felhasználásra kiválóan alkalmas lehet.

Természetesen az új Nexus eszözök új Androidot is jelentenek. Jelenleg úgy tudni, hogy a 4.2-es jelzésű OS a Key Lime Pie névre hallgat majd, és inkrementális fejlesztést jelent majd. Ami biztos, hogy lehetőséget biztosít majd több felhasználói fiók használatára egy eszközön, valamint ezek képesek lesznek egymás feletti hierarchiában elhelyezkedni.

A különböző felhasználók számára más-más telepített alkalmazások jelennek majd meg annak megfelelően, hogy az illető mit telepített. Emellett lehetőség lesz szülői felügyelet alkalmazására is. Az értesítési sáv is átesik némi fejlesztésen, ha minden igaz lehetőség lesz a teljes üzenetek elolvasására is. Azt jelenleg nem tudni, hogy ez SMS-ekre, e-mailekre, vagy egyéb IM-ekre vonatkozik-e. Plusz várhatóan lesz egy második notification terület is, amelyet egy újabb lefelé húzással érhetünk majd el.

A Google Now kártyái is megváltoznak. Lesz egy, ami mutatja mennyit sétáltál az elmúlt hónapokban (ennek ugyan nem sok értelmét látom), valamint egy új városba érkezve automatikusan felbukkan majd egy kártya, amely mutatja az ottani POI-kat és a hozzájuk vezető távolságot.

Emellett bemutatásra kerül a Content in the Center névre hallgató lehetőség is, amelynek segítségével egy widgetről lehet majd Play Store tartalmakat elérni. Végül, de nem utolsó sorban a panoráma mód vertikális képkészítést is támogat majd.

Egyes információk szerint idén öt Nexus kerül majd a boltok polcaira. A sort a Nexus 7 kezdte, amely mellé társul majd a Nexus 4, a 3G-s Nexus 7, a Nexus 10, ami eddig négyet tesz ki. Persze a Nexus 7 32GB-os változata két formában lesz elérhető, valamint ott a Nexus Q is, így idén várhatóan nem lesz több Nexus telefon. Persze ez nem zárja ki, hogy a jövő év elején nem jelentenek be további eszközöket akár az MWC-n, de a jelenlegi felállás tökéletesen illik a Google tablet-centrikusabb stratégiájával.

Korábban már szóba került a Nexus 5, amely a HTC DLX (Deluxe, J Butterfly) specifikációját idézné, hasonlóan a Nexus 4-hez, amely az Optimus G-re épült. A Galaxy Nexus Plus, amelyet sokáig a GT-i9260-nak hittünk végül Premier-ként debütált, és nem erősíti a Nexus vonalat. Az állítólagos Sony Nexusról kiderült, hogy egy jól összeállított hoax volt - az elkövető részletesen taglalta a lépéseket, és nem kevés munkát fektetett bele.

Ami a Motorolat illeti, az immár Google-égisz alatt működő cég folyamatos átszervezéseken megy keresztül. Az elmúlt 150 napban sikerült meghatározni az új irányvonalat, leszűkíteni a portfóliót, magukra haragítani számos Atrix 4G tulajdonost, de a Google szóvivője szerint még legalább egy fél évet várni kell, amíg a cég mindent elrendez úgy, ahogy szeretné látni a dolgok működését. Addig én nem számítanék Motorola Nexusra.

Tehát október végén a következőkre számíthatunk a Google-től: egy nagyon olcsó, büdzsé Nexus tabletre, egy 32GB-os, 3G antennával szerelt Nexus 7 tabletre, a Samsunggal közösen készített Nexus 10-re, valamint az LG Nexus 4-re. Mindezek mellé pedig társul majd az Android 4.2, amely számos újdonságot, fejlesztést hoz majd.