Az Intel új mobil egylapkás rendszert (SoC) és LTE megoldást jelentett be

Brian Krzanich, az Intel Corporation vezérigazgatója, a mai napon  a Barcelonában zajló Mobil Világkongresszuson több mobil platformot jelentett be, többek között egy alacsony árfekvésű mobilokba, phabletekbe és táblagépekbe szánt egylapkás rendszert (SoC – system on chip); egy globális LTE technológiát; innovatív személyi számítástechnikai megoldásokat; valamint egy sor iparági szereplőkkel  közös mobil eszközökre és hálózati infrastruktúrára vonatkozó együttműködést. Krzanich szerint az Intel azon kevés vállalatok egyike, amely végfelhasználói megoldásokat kínál eszközökre, hálózatra és a felhőbe.

Az Intel bejelentette az Intel® Atom™ x3 processzor sorozatot, mely a vállalat első integrált kommunikációt kínáló egylapkás megoldása (SoC) a belépő szintű piacra. Az Intel bejelentette az Intel® XMM™ 7360 LTE Advanced technológiát is, mely nagyobb teljesítményt nyújt, és globális terjesztésre szánják. Az Intel továbbá együttműködik az Alcatel-Lucent, Ericsson és Huawei vállalaltokkal új telekommunikációs, felhő és adatközpont szolgáltatásokra vonatkozóan, azért, hogy előmozdítsák az iparágat egy szoftver-központúbb infrastruktúra irányába.

Krzanich megismételte, hogy a Samsung Galaxy S6* és S6 Edge* felhasználók a legújabb anti-malware megoldásokat élvezhetik az eszközeiken a McAfee VirusScan Mobile™ technológia jóvoltából.

„A mobiltechnológia fejlődése és az egymással kommunikáló okoseszközök egyre nagyobb száma növekvő igényt támaszt a magasabb fokú konnektivitás és a valós idejű védett adatok iránt” – mondta el Krzanich. „A hálózat átalakulásával felgyorsulhat az a folyamat, amelynek köszönhetően a felhasználók merőben új személyes számítástechnikai élményhez és szolgáltatásokhoz juthatnak, mindezt magas fokú biztonság mellett. Az Intel az egyetlen vállalat a világon, mely végfelhasználók számára nyújt megoldásokat a mobilitás teljes spektrumán.”

Mobil kommunikációs termékek
Az Intel bejelentette az Intel Atom x3 processzor sorozatot (korábban “SoFIA” kódnéven ismert), mely az Intel első integrált kommunikációt kínáló egylapkás platformja (SoC), melyet belépőszintű táblagépekbe, phabletekbe és okostelefonokba szánnak.

Az Intel az integrált architektúra és vezeték nélküli kommunikáció nyújtotta előnyöket kínálja ügyfelei számára, többek között a kínai technológiai ökoszisztémának. Eddig húsz vállalat, például az ASUS, elkötelezett az Intel Atom x3 mellett.

Az Intel  továbbá bejelentette az első 14 nm Intel® Atom™ egylapkás rendszert (SoC), az Intel Atom x5 and x7 processzor sorozatot (előzőleg Cherry Trail), melyet következő generációs táblagépekbe és kis kijelzős 2 az 1-ben gépekbe szán. Az Intel Atom x5 és x7 processzorok egy sor közép- és prémium kategóriás készülékben lesznek elérhetők. Ezek a processzorok már ún. konfliktus-mentes proceszorok1, azaz nem tartalmaznak olyan fémeket (tantál, ón, volfrám, és/vagy arany), melyek feldolgozása során súlyosan sérültek az emberi jogok a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

Számtalan gyártó, többek között az Acer*, ASUS, Dell*, HP*, Lenovo* and Toshiba* elkötelezettek amellett, hogy ezen a platformon gyártják készülékeiket. Az első készülékek 2015 első felében kerülnek piacra.

Az Intel továbbá bejelentette a harmadik generációs LTE Advanced 10-es kategóriájú modemet. Az Intel XMM 7360 háromszoros vivő aggregációt és 450 Mbps elméleti letöltési sebességet kínál. A kis mérete és energiatakarékossága révén egy sor készülékbe szerelhető, így okostelefonoktól kezdve phableteken és táblagépeken keresztül PC-kbe. Az XMM 7360 tovább bővíti az Intel LTE megoldásainak kínálatát, mely az eszközgyártók számára versenyképes lehetőséget nyújt ahhoz, hogy képesek legyenek gyorsan előállítani és piacra dobni LTE eszközöket különböző piaci szegmensekben. Az Intel az MWC-n demonstrált egy előzetes 5G rendszert is, amely egyesíti az LTE technológiát a 802,11 frekvencia sávval, melynek következtében több mint 1 Gbps sebességet ért el az Intel végfelhasználói technológiával.

Új felhasználói élmény intelligensebb és biztonságosabb készülékeken
Az Intel® RealSense™ mélységérzékelő technológiához hasonló hardverek és szoftverek, a vezeték nélküli töltés és az Intel Security által biztosított True Key™ technológia révén az Intel továbbra is olyan új felhasználói élményt nyújt, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók és a technológia viszonya egyszerűbb és életszerűbb legyen. A világ legvékonyabb táblagépének, azaz a Dell Venue* 8 sikerére építve Krzanich bemutatta a Dell Venue* 10 táblagépet, amely leválasztható billentyűzettel és az Intel RealSense pillanatfelvétel-technológiájával felszerelve hamarosan kapható lesz a lakossági és az üzleti felhasználók részére is.

A Samsunggal folytatott, a Galaxy S6 és S6 Edge készülékek védelmére irányuló együttműködés mellett Krzanich elmondta, hogy az Intel Security az LG Electronics-szal is együttműködik az  adatvédelem területén. Az LG Electronics az Intel Security McAfee Mobile Security termékét fogja kínálni az LG Watch Urbane LTE*-n. A lopásgátló funkció lehetővé teszi a tulajdonosok számára, hogy szükség esetén megtalálják, lezárják, vagy akár töröljék is a készüléket. Az LG Androidos készülékeit már ma is a McAfee Mobile Security védi.

Krzanich új vevőket is bejelentett az Intel True Key technológiájához, köztük a Brightstar Corp.-ot, a Deutsche Telekomot és a Prestigiót, amelyek ezzel a több platformon is használható alkalmazással a jelszóhasználat nehézségeit küszöbölik ki, mivel helyette az arcfelismeréshez és az ujjlenyomathoz hasonló személyes jellemzők révén teszik egyszerűbbé és biztonságosabbá a bejelentkezést. A Deutsche Telekom Európában a True Key terméket előre felinstallálja ügyfelei részére. A Prestigio lesz az első mobilkészülék gyártó, amely a True Key alkalmazást Oroszországban és Európa szerte is piacra dobja, s ezzel az év végéig elérhetővé teszi az appot valamennyit Androidos tabletjén és okostelefonján.

A hálózat átalakítása – Új szolgáltatások, széles körű csatlakoztathatóság és gyorsabb adatátvitel
Krzanich körvonalazta az Intel együttműködését az iparág vezető vállalataival, amelynek során szabványosított hardver és szoftver termékek segítségével alakítják át a hálózati infrastruktúrát, és ezzel segítenek felgyorsítani a korábbinál rugalmasabb, gyorsabb és szoftveralapú infrastruktúra kialakítását. Ez a telekommunikációs és a felhőalapú szolgáltatók számára is lehetővé teszi azt, hogy hatékonyabbá tegyék hálózataikat, új szolgáltatásokat vezessenek be, és még több lehetőséget kínáljanak a fogyasztók és a vállalkozások számára.

Az Alcatel-Lucent bemutatta a virtuális rádiós hozzáférési hálózati (vRAN) megoldását, amely egy olyan virtuális alapsávi egységből áll, amely Intel® Xeon® processzorokkal működő univerzális szervereket használ a költségcsökkentéshez és a hálózati teljesítmény javításához. A vRAN tesztelése idén megtörténik, és 2016-tól már kereskedelmi forgalomban is kapható lesz.

Az Ericsson bejelentette az Ericsson Cloud Systemhez tartozó adatközpont platformok új generációját, amely révén a telekommunikációs és a felhőalapú szolgáltatók csökkenthetik a bekerülési és üzemeltetési költségeiket, és még rugalmasabbá, valamint hatékonyabbá tehetik adatközpontjaikat. A vállalat az Intel® Rack Scale architektúrát használja, amely a menedzsment és orkesztrációs szoftverekkel együtt alkalmazva képes optimalizálni, és méretgazdaságossá tenni a felhőalapú erőforrásokat a magán-, a köz-, a vállalati és a telekommunikációs szférában is, ezzel pedig még hatékonyabbá teszi a szolgáltatásokat. Az Ericsson azt is bejelentette, hogy együttműködést folytat az Intel Securityvel a 4G hálózatok mobilbiztonságának területén.

A Huawei és az Intel olyan kiterjedt felhőalapú szolgáltatások létrehozásán dolgozik együtt, amelyek lehetővé fogják tenni a telekommunikációs szolgáltatók számára, hogy átalakítsák adatközpontjaikat. A két vállalat együtt fogja kifejleszteni a Huawei következő generációs, Intel architektúrára épülő FusionSphere*-jét, és a Data Plane Development Kit, valamint az Open vSwitch révén tovább fogja növelni a FusionSphere hálózat virtualizációs teljesítményét. Ezek a megoldások méretgazdaságos és biztonságos módon, a teljesítmény optimalizálása révén teszik lehetővé a felhőalapú szolgáltatások bekerülési és üzemeltetési költségeinek a minimumra csökkentését.

Az Intel 2015-ös Mobil Világkongresszuson való részvételével kapcsolatos további részletekért, valamint a sajtókonferencia ismételt megtekintéséhez látogassa meg az Intel newsroom-ot.