Barátok közt - A cyber-szappanopera

Google vs. FacebookMiután a Google letiltotta a Facebook számára Contacts API-jának használatát, a szociális oldal nem adta fel. Bár a kereső óriás nem tiltotta meg felhasználóinak, hogy külső alkalmazásokon keresztül letöltsék kapcsolataik adatait, majd azokat szabadon felhasználva megkeressék ismerőseiket a szociális oldalon, az automatizálás lehetősége megszűnt. Eddig.

Az oldal munkatársai a fent említett módszert kihasználva megkerülték a Contacts API elérésének letiltását: két kattintással bárki "átemelheti" GMail kapcsolatait a Facebook-ra, melynek munkatársai még egy form-ot is készítettek, hogy bárki könnyedén letölthesse, majd importálhassa az adatokat.

A Google ezt látva az újabb letiltás helyett egy sajtóközleményt adott ki, melyben sajnálatukat fejezték ki, hogy a Facebook ahelyett, hogy hasonló módon elérhetővé tenni az adatok külső elérését, a Google tiltásának megkerülésén dolgozik inkább. A cég egyúttal ismét engedélyezte az API használatát, így minden visszatért a régi kerékvágásba.