Canon EOS 5Ds és EOS 5Ds R: 50 MP felbontás villámgyors autofókusszal

A Canon bemutatta az EOS 5Ds-t és EOS 5Ds R-t, két új, ultramagas felbontású, "full frame" tükörreflexes gépét. A 35 mm-es kamerák a „full frame” szenzorok között valaha látott legmagasabb felbontást, 50,6 megapixelt kínálnak. A példa nélküli  minőséget nyújtó gépek a hihetetlen részletgazdagság, a válaszkészség és a strapabírás különleges kombinációjára képesek.  Az EOS 5Ds R újdonsága, a féligáteresztő szűrőhatás megszűntetése, így maximalizálva az érzékelő felbontását és a képminőséget. Az új DSLR-gépek mellett a Canon bemutatta az EF 11-24mm f/4L USM jelzésű objektívjét, amely a világ legszélesebb látószögű ún. „rectilinear” (hordótorzítás nélküli) zoomobjektívje , és mint ilyen, tökéletes a tájképek- és épületfotók megörökítésére.

A full frame DSLR-gépek új szabványa 
Az  EOS 5Ds és EOS 5Ds R egyaránt ideálisak pl. óriásplakátok vagy magazinborítók készítéséhez, ahol minden pixel számít. A szenzor felépítése ISO 100-6400-es érzékenységet tesz elérhetővé, amely ISO 50-12800 értékig bővíthető, így kiváló minőségű képek készíthetők alacsony zajjal, precíz színekkel és széles dinamikatartománnyal. A felbontás lehetőséget ad arra, hogy még a kamerán belül háromféle képnagyítási módot lehessen beállítani: 1,3x, 1,6x és 1:1 arányt. A keresőben is látható fenti módok használatával fantasztikus eredmények érhetők el, hiszen még az 1,6x képkivágással is 19 megapixeles a kép, így egy 300 mm-es fókusztávolságú objektív 480 mm-esként használható.

Az EOS 5Ds-ben és az EOS 5Ds R-ben egyaránt két-két DIGIC 6 processzor gondoskodik arról a gyorsaságról, amely a nagy felbontású képek készítéséhez és a kivételes színvisszaadáshoz szükséges. Mindkét processzort úgy tervezték, hogy kényelmesen kezelje az 50,6 megapixeles érzékelőből áradó hatalmas mennyiségű képadatot, ugyanakkor csökkentse a zajt és kiválóan működjön akkor is ha a felhasználó másodpercenként öt képkockát szeretne elkattintani.

Villámgyors autofókusz
Az EOS 5Ds és EOS 5Ds R gépekben fejlett, 61 pontos autofókusz rendszer található 41 kereszt típusú ponttal. Mindkét kamerával könnyű mozgó tárgyakra fókuszálni, mert az EOS intelligens nyomkövető és felismerő autofókusz-rendszer (iTR) az arcokat és a színeket is követi. A bemozdulások csökkentését tovább növeli a Canon tükörrezgés-szabályozási (Mirror Vibration Control) technológiája. A tükör mozgását két külön motor segíti így sokkal puhább annak mozgása és halkabb a zárhang.
 Mindkét gép esetében a 150 ezer pixeles RGB+IR fénymérő és a villodzás-érzékelő gondoskodik arról, hogy a képek egyforma és pontos megvilágítás mellett készüljenek el változó fényviszonyok – pl. vibráló neonfény – mellett is.

Tökéletes részletesség
A páratlan képminőséget kínáló EOS 5Ds és EOS 5Ds R számos személyre szabható móddal segíti a felhasználót. Az új, nagy részletességű képstílus (Fine Detail Picture Style) használatával maximalizálható az érzékelő részletességi szintje, és még élesebb képeket kaphatunk képszerkesztő szoftver használata nélkül is.
A kedvelt kreatív módok – pl. többszörös exponálás, HDR – segítségével bárki kiváló minőségű művészi szintű képeket, míg a beépített időmérővel hosszú idejű felvételeket és csodás time lapse videókat készíthet egyszerűen, speciális szoftverek és drága kiegészítők nélkül.

Professzionális felépítés és személyre szabható funkciók
A Canon újdonságainál a 100%-os méretű keresővel és a képkeresőn megjelenített jelzésekkel könnyű kiválasztani a megfelelő képkivágást. A nagy, 8,11 cm-es (3,2”) Clear View II LCD tükröződésmentes kijelzőn így a képek visszanézésekor nem láthatók csillanások vagy tükröződések. A panel jól áttekinthető, kényelmes kezelőfelületként is szolgál a leggyakrabban használt beállítások elérésére. A fényképezőgépeken új, „Custom Quick Control” (egyedi gyorsvezérlési) képernyőn egyszerűen személyre szabható az ikonok típusa, mérete és elheyezése. 
Mindkét kamera magán viseli a Canon eltéveszthetetlen kézjegyét: a rendkívül strapabíró magnéziumötvözet vázat, amely így a természetfotósoknak is kiváló választást jelentenek.

EOS 5Ds R: a képminőség csúcsa
Amikor a maximálisan részletgazdag képek készítése a cél, akkor a féligáteresztő szűrő hatásának megszűntetésével gondoskodik az EOS 5Ds R a lehető legtökéletesebb eredményről. A természetfotók esetében, ahol az organikus minták részletgazdag megjelenítése a cél, a szűrőhatás nélkül érjük el, hogy a képek fantasztikusak lehessenek.

EF 11-24mm f/4L USM
Az EOS 5Ds és EOS 5Ds R is kompatibilis a Canon 71 különböző modellből álló EF objektívcsaládjával . A Canon EF 11-24mm f/4L USM a világ legszélesebb látószögű ún. „rectilinear” (hordótorzítás nélküli) zoomobjektívje1. A vadonatúj optikai felépítésű objektív három aszférikus lencsét – köztük egy csiszolt aszférikus lencsetagot is – tartalmaz, ami garantálja a lehető legjobb képminőség és a legkisebb torzítás elérését úgy, hogy közben az egész szerkezet olyan erős és strapabíró tud lenni, hogy extrém időjárási körülmények között is használható marad.

Legfontosabb jellemzők – EOS 5Ds 
•    50,6 megapixeles CMOS érzékelő két DIGIC 6 processzorral
•    150 ezer képpontos RGB+IR fénymérő
•    Sorozatfelvétel: másodpercenként akár 5 képkocka
•    61 pontos AF-rendszer
•    Eltérő képkivágású képek

Az EOS 5DS R-ben emellett:
•    Féligáteresztő szűrő hatás megszűntetés

Legfontosabb jellemzők – EF 11-24mm f/4L USM objektív
•    Tájképek ultraszéles látómezővel
•    A világ legszélesebb látószögű ún. „rectilinear” (hordótorzítás nélküli) zoomobjektívje[1]
•    Minimális torzítás – épületfotókhoz és enteriőrökhöz ideális
•    Speciális lencsebevonatok a szellemképesedés és a becsillanások ellen
•    Intelligens, szinte zajtalan autofókusz, amely kézzel bármikor átállítható
•    Fotózás még a legmostohább időjárási körülmények között is

[1]  2015. február 6-i helyzet
[2] A Cine Prime és Cine Zoom kiegészítőket is beleértve