Edmund Halley-re emlékezik a Google

Edmund Halley

335 éve, amikor még mindent egy felsőbb erő cselekedeteként fogtak fel, egy brit polihisztor tett egy merész kijelentést: az üstökös, melyet felfedezett, 76 év múlva vissza fog térni. Mint ha csak egy misztikus próféciát teljesített volna, 76 évvel később ismét tett egy látogatást bolygónk mellett az üstökös. Persze azóta már tudjuk, hogy mindez csak a természet és az univerzum törvényeinek műve.

A Google, hasonlóan eddigi szokásaihoz, a mai napon Edmund Halley 335. születésnapjának állít emléket a legújabb Doodle-lel, ami azonban csak a brit oldalon látható.

Mint az látható, a kép az emberek akkori hitéhez igazodva egy-egy kötélen lógva ábrázolja a bolygókat és csillagokat.

Halley azonban nem csak az asztronómiában volt jártas. Élete későbbi szakaszában megkísérelte a Stonehenge korának kiszámítását is. Állítása szerint az építményt úgy állították fel, hogy az északra nézzen. Ezután kiszámolta a mágneses észak elhajlását, majd az akkori, illetve a korábbi vélt pozíció segítségével három dátumot adott meg, mint az építés lehetséges idejét: időszámításunk előtt 460, valamint időszámításunk szerint 220, és 920, melyből végül a harmadikat fogadták el. Halley idejében a módszer forradalminak számított, mely azóta számos újításon esett át, és a mai napig használják.