Egy év börtön és pénzbírság vár a vádlottakra

The Pirate BayAz újabb Pirate Bay per hetedik napján a vádlók egy év letöltendő börtönbüntetést, valamint komoly anyagi bírságot kértek a kiadók kárainak fedezésére a négy vádlottal szemben. Hakan Roswall szólalt fel először, aki szerint a jelenlegi bizonyítékok erősebbek, mint egy éve. Továbbá kiemelte, miért gondolja, hogy mind a négy személy aktívan részt vett az oldal üzemeltetésében.

Fredrik Neij és Gottfrid Svartholm egyértelműen elismerték bűnösségüket, de a jogász a másik két vádlottat is egyaránt bűnösnek találta az ügy során. Állítása szerint Peter Sunde, aki saját bevallása szerint csak szóvivőként volt jelen az oldal életében, volt felelős az oldal felépítéséért, megtervezéséért, valamint ő tartotta a kapcsolatot a hirdetők jelentős részével is. Roswall szerint Sunde-n keresztül folyt a kommunikáció a két operátor és Daniel Oded között. Záróbeszédének végén egy év börtönbüntetést kért mind a négy vádlott részére.

A következő felszólaló Peter Danowsky volt, aki a zenei kiadókat képviselte a tárgyalások során. Véleménye szerint a tavaly kiszabott pénzbírság nem elég, hogy fedezze ügyfelei kárát. A jogász 6.5 Euró-s büntetést javasolt minden egyes letöltött album után, mely megegyezik a lemezek kereskedelmi értékével.

A szünet után Henrik Pontén záróbeszéde következett. Véleménye szerint a Pirate Bay működése tisztán üzleti célokat szolgált. Ő maga is letöltendő börtönbüntetést kért a vádlottak részére. Véleménye szerint példát kell statuálni, hogy a jövőben elrettentsék azokat, akik hasonló oldalakat szeretnének működtetni. Továbbá kifejtette, hogy a hatóságok nem tartóztathatnak le minden felhasználót, így az oldal üzemeltetőinek kell viselnie a következményeket.

Az utolsó felszólaló, Monique Wadsted szerint az oldal célja tisztán üzleti volt: minél több felhasználót a magáénak tudni, majd ennek eredményeként bevételt termelni. Véleménye szerint az oldal működtetése egy nemzetközi bűncselekmény volt.

A tárgyalások pénteken folytatódnak, a vádlottak beszédeivel.