Emberi vizeletből növesztenek agysejteket

Brain Cell

H***agyú - egy kifejezés, amit általában mentálisan kevésbé jól szituált ismerőseinkre, embertásainkra használunk akik még nem nyertek Darwin-díjat. Azonban ez hamarosan új értelmet nyerhet, miután kínai kutatóknak sikerült az emberi vizeletben található vese sejteket neurális progenitor sejtekké alakítaniuk. Ezek gyakorlatilag éretlen agysejtek, amelyek később gliasejtekké vagy idegsejtekké fejlődhetnek.

Az új módszer segítségével olyan betegségek kezelésének kutatásában remélnek áttörést, mint az Alzheimer vagy a Parkinson-kór.

Ugyan a sejtek programozása egyáltalán nem újkeletű dolog, jelen esetben mind a módszer, mind a forrás egyedinek számít. Amikor a vizelet a veséktől elindul a csatornákon át végső nyughelye felé útja során bőr-szerű sejtekkel gazdagodik a folyam. A tudósok ezeket keresik meg közvetlenül majd a forrásukat idegsejtekké és gliasejtekké alakítják. A módszer nem csak hatékonyabb, de jóval kisebb hibalehetőséggel is bír, mint az eddigi, hasonló megoldások.

A folyamat során genetikusan újraprogramozott vírusok helyett baktériumok DNS-ének kis darabjával sikerült a citoplazmát helyreállítani és sokszorozni. Ennek köszönhetően nem kell a kromoszómákkal játszadozni, és elméletben ez kizárja a mutáció megjelenésének lehetőségét. Miután a gliasejtek és az idegsejtek "kifejlődtek" a tudósok újszülött patkányok agyába fecskendezték őket, amelyek egy hónap után is éltek - a sejtekkel együtt. Azonban még nem sikerült rávenniük őket, hogy összekapcsolódjanak a már meglévő rendszerrel.