Fedezd fel a múltat – hív a Google Maps What Was There

Google Maps

Már számtalan kedves újdonságot láthattunk a Google Maps eszköztárában az elmúlt évek során, mégis bizton állíthatom, ez az eddigi egyik legjobb. A What Was There a Google szándéka szerint, amolyan virtuális időgép volna, mely lehetőséget ad, hogy felfedezzük nagyanyáink világát, ahogy az akkoriban kinézett. Ehhez a ejlesztők korhű térképeket és a történelem során ránk maradt fotókat használták fel geotagelve.

Az Explore Photos oldaltól elindulva körbejárhatjuk a Földet, utánanézve a minket érdeklő helyszíneknek, ahol immár olyan fotó emlékek is találhatók, melyek arról tanúskodnak, hogy nézett ki a hely évtizedekkel ezelőtt. A régi képeket pedig akár a Street View fölé is húzhatjuk, így egész pontosan összehasonlíthajuk a múltat és a jelent.

Akit egy szemernyit is érdekel a történelem, azt garantáltan hamar elragadja a felfedezés öröme. A nagyobb amerikai városok különösen gazdag képanyaggal rendelkeznek, így San Francisco, Chicago és New York nyújtja a legtöbb látnivalót, de ezúttal Európa is korrektül lett reprezentálva. Jó hír, hogy bárki tölthet fel képeket az adatbázisba, így ha ükanyáiktól ránk maradt régi fotókkal szeretnénk gazdagítani szülő városunk imázsát, immár megtehetjük.

Az oldal következő lépése a logika szerint, nyilván az lesz, hogy a történelmi képeket a Street View tökéletes interaktív verziójává teszik. Jelenleg azonban csak fölé fektethető a történelmi látvány a mainak, ám a kép statikus. A várakozások azt mutatják volna igény egy “Google History View” projektre.