Felébredt az alvó óriás

Samsung vs Apple

A Samsung régóta jelen van az elektronikai piacon: televíziók, háztartás eszközök, számítógép alkatrészek, monitorok, mobiltelefonok, és még lehetne sorolni. A repertoárja, valamint a birtokában lévő szabadalmak segítségével könnyedén sakkban tarthatná a különböző vállalatokat, ám eddig inkább a fejlesztéssel foglalkoztak. Ennek eredményeként az elmúlt években feltölrtek a mobil piac csúcsára, mára a legtöbb telefont ők adják el. És mint minden rossz, ez a történet is egy almával kezdődik...

Aki sikeres, annak mindig vannak irigyei. Ez nem csak az üzleti világban van így. Általában az emberek úgy oldják meg a helyzetet, hogy leülnek, kitalálják miben tudnak többet nyújtani, mint a rivális, és fejlesztenek, fejlődnek. Ám a sötét oldal könnyebben járható, gyorsabb sikert ígér...

Nem mondom, hogy az Apple pusztán szakmai féltékenységből kezdett el bíróságokra járni - bár a tény, hogy a megegyező (erősen hasonlító) külsőre fogják a Samsung termékeinek sikereit, hogy is mondjam, gyerekes. El is mentek jó pár bíróságra, ahol igazat adtak nekik, így számos országban le kellett szedni a boltok polcairól Galaxy család számos termékét.

A Samsung látszólag nem tett semmit, csak fortyogott magában. Azt már kevesebb helyen közölték, hogy az 1968-ban bemutatott 2001: A Space Odyssey című filmben látott tablet eszközökre  hivatkozva előhúzták az úgynevezett prior art nevű kártyát, mely gyakorlatilag semmissé teheti az Apple dizájnbeli hasonlóságokon alapuló vádaskodásait: a cupertinoi cég levédette a lapos, elöl nagy kijelzővel rendelkező, vékony, fekete keretű multimédia eszköz dizájnt. Azóta megy az "elsőzés", ám ha a bíróságon elfogadják a Samsung álláspontját, bezár az ovi.

Persze a Samsungnak nem is volt oka panaszkodni: ők is tudják, hogy az érintett országokban az emberek megszerzik az eszközt, ha más nem, eBay-ről. Nincs is ezzel baj, csak két körrel többet kell futniuk. A cég nem esik el bevételtől, a vásárló is megkapja amit akar (a garanciális ügyintézés miatt azonban jelentkezhetnek anyagi fekete lyukak, de mivel nem vagyok pénzügyi zseni, ezért nem mennék bele a dologba). Ja, és az Apple is fizetett minden iPhone után ~35 dollárt nekik. Ez egy tiszta win-win szituáció, akárhonnan nézi az ember.

Minden bizonnyal az Apple is tudta, hogy ha sokáig piszkálja a Samsungot, előbb-utóbb visszaüt a dolog. De nem, a Samsung kivárt. Egészen mostanáig. Először is bejelentették, hogy az iPhone 5 megjelenése után azonnal bíróságra mennek, és betiltatják az árusítását. Tudtuk, hogy eljön ez a nap, őszintén szólva meg sem lepett. Bár kicsit örülök, hogy legalább nem dizájn miatt megy a balhé... Eközben Ausztráliában, Franciaországban, valamint szépen lassan az összes országban elindult a megtorlás. Az ok pedig még mindig nem az Apple nevetséges pereinek végeláthatatlan sora.

Az Apple úgy döntött, hogy ideje új beszállítók után nézni. Ez pedig közel 8 milliárd dolláros kiesést jelent a Samsungnak. Nyilvánvaló okokból emellett már nem mentek el szó nélkül, és itt jön a dolog csattanója. Ha akar, ha nem, az Apple fizetni fog. Keményen.

Mint már említettem, itt nem dizájnról van szó. Négy olyan szabadalmat sértettek meg az iPhone 3GS, iPhone 4 (valamint feltehetően az iPhone 5), az iPad 1 és 2 készítésekor, melyek kulcsfontosságúak a mai 3G alapú telekommunikációs technológiák használatához (a dolog szépsége, hogy mind a 4 megoldás használata szükséges, egyszerre). Bár az LTE és 4G hálózatok épülnek, még évekre vagyunk attól, hogy minden ország átálljon. Azonban aki arra számít, hogy ennek köszönhetően minden iEszköz lekerül a polcokról (amivel akár a Samsung is jól járna), csalódni fog.

Mivel ezek kulcsfontosságú szabadalmak, a FRAND egyezmény értelmében a Samsung köteles licence-elni őket az Apple számára - aki pedig ezért köteles fizetni értük. És a kérdés jogos: akkor eddig hogy mentek a dolgok?

Roppant egyszerűen: az Apple bőségesen fizetett a Samsungnak alkatrészekért, mellette pedig "ingyenélősködött" a szabadalmakon. Azonban, most hogy az alkatrészekért nem fizet, a koreai cég más úton fog pénzt csinálni. Hirtelen nem tudom, hogy mennyi iPhone, iPad megy el egy év alatt, de mivel ezek olyan szabadalmak, melyeket az összes eszköz használ, az egyszerűség kedvéért számoljunk 20 millióval: tegyük fel, hogy szabadalmanként 10 dollárt kérnek el Tim Cook-tól. Csoportos kedvezmény nincs, ezért ez eszközönként 40 dollár. Azaz összesen 800.000.000 dollár.

Egy kis kitekintő: a Microsoft 15 dollárt kaszíroz be minden Android után. Még így is 300.000.000 dollár vándorolna a Samsung zsebébe. Persze ez elenyésző a 8 milliárdhoz képest, de ez egy beton stabil bevételi forrás. Az iPhone tulajdonosok 89%-a gondolkodás nélkül meg fogja venni a következő iPhone-t (friss felmérés). Ez megint egy win-win szituáció.

Na most, mint említettem, a Samsung köteles licence-elni, az Apple pedig fizetni. A FRAND kimondja, hogy a licence-t birtokló fél nem lehetetlenítheti el a versenytárs piaci helyzetét, azaz nem kérhet aránytalanul magas árat. Jelenleg egy iPhone 4 anyagköltsége alig 160 dollár, melynek ötszöröséért árusítják. De ez más tészta, csak érzékeltetni szerettem volna, hogy mekkora rés van ott egy kis licence díjnak. Egy biztos, az Apple még 60-70 dollárnál sem menne csődbe 2 hónap alatt... Maximum rádobna 10-20 dollárt még az árra, de ez megint másik kérdés.

De térjünk vissza az eredeti témára: a Samsung tehát minden bíróságon, ahol az Apple keresetet nyújtott be ellene, szintén benyújtott egy keresetet. És bizony nyerő helyzetben vannak. Az iDevice-ok nem fognak eltűnni a polcokról (a piaci verseny szabadságának megtartása miatt), de a megegyezés során az Apple valószínűleg kénytelen lesz letenni a korábbi sikereiről is. Ellenkező esetben valószínűleg az ő eszközein fogja behajtani a Samsung a kiesett bevételt.